1. Dat was het dan: 2008

Dat was het dan: 2008

Dat was het dan: 2008. Het einde van het jaar is altijd een tijd om terug te kijken op het jaar, dit jaar is het niet anders. Sterker nog; als je naar de gamemedia kijkt is er dit jaar meer teruggeblikt dan in voorgaande jaren. Vrijwel elke zelfrespecterende gamewebsite heeft lijsten gepubliceerd met de beste spellen van het jaar. Sommige gebaseerd op de mening van de redactie maar steeds meer ook naar de mening van de bezoeker.

Zelf leg ik ook altijd even een paar uurtjes de controller naast me neer om te reflecteren op het afgelopen jaar. Er is veel in de wereld gebeurd. Er zijn nieuwe oorlogen gestart, de Verenigde Staten heeft een nieuwe president gekozen en de economie is op z’n bek gegaan. Dat laatste is ook relevant voor gamers. Waar de gamesindustrie in het verleden namelijk bijna immuun was voor schommelingen in de economie zijn er nu wel gevolgen te merken. Uitgevers en ontwikkelaars schrappen riskante titels, ontslaan complete ontwikkelteams en gaan in sommige gevallen zelfs kopje onder. Een ander gevolg is te merken in de consumentenmarkt waar Sony nu een iets moeilijkere periode doormaakt. In een tijd waar iedereen iets beter op z’n centen let lijkt de keuze eerder naar een Xbox 360 of een Wii te gaan dan een PlayStation 3 die het dubbele kost. Als er een stagnering in de verkoop van games is geweest tijdens de feestdagen dan zal het niet aan de spellen hebben gelegen maar aan de economie.

Kijkend naar de vele lijstjes is het niet te ontkennen dat 2008 een topjaar was. Titels als Braid en Grand Theft Auto IV zijn in mijn opinie de beste oogst van dit jaar, maar er zijn ook vele andere titels (waarvan ik er een groot aantal niet heb gespeeld) zoals Metal Gear Solid 4 en LittleBigPlanet die 2008 een mooi jaar maakten. Desondanks heb ik in 2008 minder uren gespendeerd aan games dan in 2007 of andere jaren. Een echte reden hiervoor durf ik niet te noemen. Mijn interesse is er grotendeels nog wel, maar steeds minder vaak lijk ik de moeite te willen nemen om een controller op te pakken. Misschien komt het doordat ik steeds wat ouder word. Een andere reden kan zijn dat ik teveel van hetzelfde speel. Ik weet het niet. Een ding weet ik wel zeker: het lag niet aan de games.

Het mooie aan de gamesindustrie is dat er nooit een einde aan komt. Terwijl iedereen nog na geniet van de recentelijk verschenen titels zijn de uitgevers de volgende toppers al aan het klaarstomen. Titels als Resident Evil 5, Street Fighter IV, Halo Wars en Killzone 2 zullen 2009 wederom weer een top jaar maken voor gamers. Tot dan.

Dit artikel delen

Over de auteur