1. De volgende GTA: mijn kijk, voorspellingen en wenslijst

De volgende GTA: mijn kijk, voorspellingen en wenslijst

Ik weet het, GTA IV is nog geen jaar uit en een opvolger is nog niet eens aangekondigd. Toch is de kans dat GTA V (of hoe hij ook zal gaan heten) uitkomt, zo'n 99%. Rockstar mag dan wel niets gezegd hebben over een vervolgdeel, ze hebben ook nooit laten doorschemeren dat ze willen stoppen. Ik denk dat we in 2009 iets meer ruchtbaarheid krijgen over de nieuwe GTA. Hopelijk een titel en een releasedatum.

Ik moet wel zeggen dat ik heel erg moe aan het worden ben van de backlash die GTA IV nu te verduren krijgt. Bijna overal op het internet wordt GTA IV de grond in gestampt. Fallout 3, MGS 4 en LBP zijn daarentegen liefhebbers. Ik kan de kritiek op zich wel wel aardig begrijpen, want voor sommigen is de “money isn’t better”, “less is more” en “back to the basiscs” aanpak een teleurstelling. Maar nu hoor je meestal alleen: de missies worden af en toe repetitief, de missies zijn te makkelijk, nadat je het hoofdverhaal hebt voltooid is er niet veel meer te doen, de framerate is niet altijd constant, er treedt lichte pop-up op, de multiplayer is niet volmaakt, de game heeft een aparte muziekselectie, de contacten kunnen op den duur erg hectisch worden...

Voor een groot deel hebben de critici in deze punten gelijk, maar zij belichten alleen de negatieve kant van de zaak. Ik ben meer van de nuance. De franchise is er met dit vierde deel namelijk qua kwaliteit een stuk op vooruit gegaan. Feit is namelijk dat het verhaal beter is geworden, de missies door de verbeterde level writing leuker zijn geworden en dat de graphics, physics en kunstmatige intelligentie nu écht next-gen zijn. Bovendien veegt Liberty City alle andere steden uit het GTA-universum van de kaart en is er extreem veel detail op straat. Daarnaast is de besturing veel beter geworden: aan lopen, autorijden, vechten, schieten en schuilen moet je eerst wennen, maar uiteindelijk voelt het veel beter en realistischer aan. Tot slot heeft de game een hoop vermakelijke multi-player modi, zijn er haast geen laadtijden en is Niko Bellic één van de coolste personages ooit!

GTA San Andreas was juist geweldig omdat je haast niet kon bedenken wat je niet kon doen in de game. Rockstar heeft bij GTA IV duidelijk gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat is aan alles te zien: van de nieuwe, realistische autobesturing tot aan de wapen- en meleecombatphysics. Bovendien had de game de beste level writing uit de serie. Kortom: de pen is machtiger geworden. Ik juich deze verandering alleen maar toe.

Het enige minpunt is echter dat de replaywaarde onder deze keuze lijdt. Ik ben van mening dat kwaliteit en kwantiteit hand in hand kunnen gaan. Daarom hoop ik dat Rockstar de kwaliteit houdt zoals het is (of nog iets verbeterd) en meer kwantiteit toevoegd.

Tegen de haters: GTA IV was bijna perfect. (De game had alleen nog wat meer kwantiteit nodig.) En jullie gaan de game afkraken op net die enkele punten waarop de game niet helemaal perfect is? Deze game is kunst, een interactieve roman, een cultuurerfstuk van deze tijd. Je weet niet wat je mist.

Hieronder stel ik mezelf een aantal belangrijke vragen over de aankomende GTA-game.

In welke tijd speelt GTA V zich af?

Hoogstwaarschijnlijk in de 20e of 21e eeuw. Waarschijnlijk na de Tweede Wereldoorlog. L.A. Noire, een zeer potentiële detective/sandbox/actie-game die wordt uitgegeven door Rockstar, speelt zich al af in de jaren '40. Daarnaast komt Mafia II als het goed is dit jaar uit, dus naar mijn mening zijn er genoeg games op het moment uit die tijd.

Je moet weten dat Rockstar zich altijd erg laat inspireren door films. GTA III had veel weg van The Godfather en Goodfellas, GTA Vice City van Scarface, GTA San Andreas van Boyz 'N the Hood en Menace II Society en GTA IV van Eastern Promises, hoewel GTA IV vooral een game van "Rockstar zelf" was.

- in de 60s (straatbeeld in Mississippi Burning)

- in de 70s (straatbeeld in American Gangster)

- in de 80s

- in de 90s

- in de 00s

Waar speelt GTA V zich af?

Waarschijnlijk in Amerika. Het zou me sterk verbazen als Rockstar voor een Europese of Aziatische stad kiest. Ik hoop dat het een nieuwe stad gaat worden en niet opnieuw in Vice City, Los Santos, San Fierro of Las Venturas.

Als ze oude steden gaan recyclen zou me dat lichtelijk teleurstellen. Natuurlijk zag Liberty City er schitterend uit en maakte korte metten met het "oude" Liberty City uit GTA III, maar ik wil ook wel weer eens iets nieuws. De kans op een nieuwe stad of een eerder voorgekomen stad lijkt me ongeveer fifty-fifty. Wist je dat de eerste GTA zich ook al afspeelde in Liberty City, Vice City en San Andreas? Alle twaalf delen uit de GTA-reeks spelen zich in die steden af. Vice City zou de logische opvolgende stad zijn van Liberty City uit GTA IV.

Er gaan ook al jaren geruchten rond dat er een GTA uitkomt die zich in Londen afspeelt. Redens om dat aan te nemen: Rockstar komt uit Engeland, Londen is een grote stad, er bestaat een beruchte onderwereld in Londen en Rockstar heeft vroeger twee GTA Londen-delen uitgebracht. Aan de andere kant is Rockstar altijd geöriënteerd op Amerika en drijft Rockstar de spot met haar inwoners. Bovendien doet Londen mij denken aan The Getaway en in die game was Londen niet echt een mooie stad. Maar Rockstar is niet de ontwikkelaar van The Getaway. Als GTA V zich afspeelt in Londen, heb ik er alle vetrouwen in dat Rockstar er iets moois van maakt.

Toch denk ik dat de kans groter is dat GTA V zich afspeelt in andere grote Amerikaanse stad, zoals bijvoorbeeld Chicago (midden), El Paso, (dubbelstad in het zuiden) Dallas (zuiden), Philadelphia (oosten), Baltimore (oosten), Detroit (noorden) of Seattle (noorden). Maar dan wel onder een verzonnen naam natuurlijk. Ik zou heel blij zijn als GTA V zich afspeelt in een staat. De kritiekpunten dat San Andreas te groot was, slaan naar mijn mening namelijk nergens op. Mensen moeten blijkbaar altijd iets te zeiken hebben over GTA.

Kortom:

- Vice City (herontwerp, redelijke kans)

- San Andreas of één stad van de drie steden (herontwerp, redelijke kans)

- Londen (kleine kans)

- een andere stad of staat in Amerika (redelijke kans)

Wanneer komt GTA V uit?

Ik kan je zeggen: in ieder geval niet dit jaar. GTA San Andreas en GTA IV hadden een ontwikkelingstijd van vier jaar. GTA Vice City daarentegen slechts één jaar. GTA IV werd in 2008 op de mark gebracht. Ik vermoed dat GTA V in 2010 of 2011 uitkomt. Ik vermoed dat Rockstar dezelfde engine gaat gebruiken voor GTA V als in GTA IV, dus uiterlijk 2012. We hebben nog een lange weg te gaan, dus.

Kortom:

- 2009 (zeer kleine kans)

- 2010 (redelijke kans)

- 2011 (redelijke kans)

- 2012 (redelijke kans)

- 2013 (kleine kans)

Waar komt GTA V op uit?

Hoogstwaarschijnlijk op de spelcomputers van deze generatie. Naar alle waarschijnlijkheid vergaat het GTA V net zo als GTA IV. Eerst op de Xbox 360 en de PS3, daarna op de PC. Het zou me heel erg verbazen als GTA V nu opeens een PS3-exclusive wordt. Ik zou het werkelijk niet geloven als GTA V ook op de Wii uitkomt. Nee, zelfs Chinatown Wars is daarvoor nog geen goede aanwijzing.

Kortom:

- Xbox 360, PS3 en PC (grote kans)

- Xbox 360, PS3, PC en Wii (zeer kleine kans)

- Xbox 360 (kleine kans)

- PlayStation 3 (kleine kans)

Naar verdere dingen (bijvoorbeeld het verhaal, de personages, de missies en dergelijke dingen) kunnen we slechts gissen. Ik heb daarom ook geen zin om daarover te speculeren.

-

Rockstar heeft blijkbaar smaakt, want de GTA-serie staat bekend om zijn goede soundtrack. GTA Vice City bracht me in contact met artiesten als Mantronix en Zapp & Roger en door GTA San Andreas ontdekte ik veel wescoast rap. In GTA IV zaten minder bekende nummers, maar dat betekent niet dat ze ook minder goed zijn. Radiozenders als ElectroChoc en JNR brachten mij in contact met genres waar ik nog niet zo bekend mee was. Rockstar maakt altijd goede keuzes.

Als ik door Rockstar zou worden aangewezen om een radiozender samen te stellen, zou ik dat alsvolgt doen. Ik heb niet mijn favoriete nummers gekozen voor elk genre of zo, maar ik heb gewoon wat nummers gekozen die ik graag zou willen horen als ik GTA speel.

Hip hop

Nas - One Time 4 Yo Mind

The Coup - Dig It

Intelligent Hoodlum - Back To Reality

Kurious - I'm Kurious

AZ - Sugar Hill

Main Source - Just Hangin´ Out

Artifacts - C'mon Wit Da Git Down

Digable Planets - Sundays

Pudgee tha Phat Bastard - Checkin' Out the Ave.

Funcrusher Plus - 8 Steps to Perfection (DJ Premier remix)

Stetsasonic - Talkin´ All That Jazz

Common - I Used To Love H.E.R.

Organized Konfusion - Fudge Pudge

Illegal - Back in the Day

Troubleneck Brothers - Troubleneck Wreck

Verder nog wat radiozenders met indie rock, rock ´n roll, dub, dubstep en reggae.

Ik zou graag deze dingen willen zien in GTA V:

Wapens: boksbeugel, katanazwaard, hakmes, kettingzaag, golfclub, traangas, vlammenwerper en C4.

Spullen: parachute en nachtvisiebril.

Mogelijkheden: rijscholen waar je een certificaat kunt halen, gyms waar je verschillende vechtstijlen kunt leren, skillssysteem, gokken in casino's, betreedbare politiebureau's, tattoeagewinkels, kapperszaken, twee wapens vasthouden, controle over je personage tijdens een vrijeval, foto's opslaan op je mobiel, duiken, huizen kopen, gang activiteiten, auto aanpassen, garages om voertuigen in op te slaan, stealth kills en het leger bij hoogste wanted-level.

Meer van: mini-challenges (marathons, stadionwedstrijden, schietbaanuitdagingen, rampage-achtige missies met één wapen en dergelijke), (gekke) kleding, interessante cheats (vliegende auto's, op water rijden, rellen, hard slaan, hoog springen, agressief verkeer, etcetera), arcadespellen en mogelijkheden met de mobiele telefoon (eigen muziek luisteren en meer telefoonnummers om naar te bellen die tot vage gesprekken leiden)

Voertuigen: fietsen, RC-voertuigen, bestuurbare treinen en vliegtuigen, plus ontbrekende vehikels zoals: de Rhino, Fork Lift, Bandito, Tractor, Packer, Dumper, Dozer, Mower, Sweeper, Monster, Bloodring Banger, Cheetah, Savanna, Kart, Quad en de Vortex.

- grotere wereld met veel variatie in de omgeving (country side en dergelijke)

- al je acties lijden tot realistische gevolgen (de dingen moeten gewoon kloppen / zoals in het echt zijn)

- geld moet weer een "waarde" krijgen

- co-op in de multiplayer

- alles kan kapot

- honderden interiors waar je in kunt

- meer dan (mooi gedecoreerde) 1000 verschillende voetgangers

- kogelwonden op lichamen

- replay editor

En natuurlijk al die elementen die GTA IV al had.

Wat is jullie kijk op GTA V?

Dit artikel delen

Over de auteur