1. Ouwe tijden (deel 4)

Ouwe tijden (deel 4)

Als je nog vol zit met oliebollen en happy new year niet meer kan aan horen dan doe ik je dat ook niet aan maar wat dacht je van ouwe tijden die ook dit jaar weer terug is, geniet van onze ster van vandaag: Edward Teach (zwartbaard)

Vroege jaren

Rond 1688 werd in Bristol de jonge Edward Teach geboren. Ondanks er maar weinig bekend is over zijn jeugd kunnen we zeggen dat hij rond 1713 zijn geluk ging zoeken in de nieuwe wereld (Amerika). Dat deed hij eigenlijk na lang aandringen van zijn beste vriend Israel Hands. Al gauw werkte hij voor de piraat Benjamin Hornigold die eerder onder Engels bewind verschillende oorlogen had meegemaakt. In 1716 kreeg Teach het bevel over een eigen schip, een sloep met ongeveer 18 man inclusief Israel Hands.

Leuke man zeg.

Het leven als echte piraat

Zwartbaard wilde echter steeds meer dat leidde tot de kaping van de Franse Fregat La Concarde. Samen met Hornigold ging teach op rooftocht met zijn nieuwe schip die hij omdoopte tot Queen Anne’s Revenge. Hier werd hij steeds meedogenlozer en scheidde zich van Hornigold af (waarschijnlijk moord maar dat weet ik niet zeker). Gekaapte goederen werden vooral verkocht aan de gouverneur van Norht-Carolina Charles Eden, met wie hij een handelsverdrag had. Verhalen over Teach melden dat hij brandden lonten onder zijn hoed hield en de duivel in persoon was. In Virginia werden langzaam plannen gesmeed om zwartbaard voorgoed te verslaan. Dit zou niet makkelijk worden met iemand die wel 4 schepen 300 piraten onder zijn bevel had.

Het einde

Op 2 december 1718 werden 2 oorlogssloepen uitgezonden onder bevel van luitenant Robert Maynard. Zwartbaard’s mannen waren grotendeels aan wal waarmee het dreigende gevaar een grote voorsprong had. Maynard verstopte zijn soldaten benedendeks waarmee hij hoopte hij aangevallen werd. Zwartbaard deed dat waarmee een korte zeeslag losbarste en Teach dacht in het voordeel te zijn. Toen de piraten aan boord kwamen waren ze verast van de grote overmacht van de verborgen soldaten. Teach en Maynard raakte in gevecht en de luitenant schoot op Teach maar hij bleef vechten. Een soldaat stak Teach in zijn rug maar hij bleef vechten. Zwartbaard had wel 5 schoten en 20 steekwonden opgelopen maar bleef door vechten totdat Maynard zijn hoofd eraf hakte (jakkes).

Vechten, vechten.

Ja, leuk begin van het jaar, he. Maar geen zorgen volgende keer houd ik het over het Romeinse rijk en dat soort dingen. Nog een happy new year en by the way ik zoek nog naar iemand die me wil helpen. Gewoon vragen of PM en nou dag.

Dit artikel delen

Over de auteur