1. De 6 + 5 regel moet worden ingevoerd voor de Europese voetbal competities

De 6 + 5 regel moet worden ingevoerd voor de Europese voetbal competities

Ik moest voor Nederlands een betoog schrijven een paar weken geleden, deze hield ik over de 6 + 5 regel van de FIFA. Ik wil hierbij mijn betoog met jullie delen, om te laten weten wat ik van die regel vind en ben benieuwd wat jullie van de regel vinden :)

__________________________________________________________________________________________________

De 6 + 5 regel moet worden ingevoerd voor de Europese voetbal competities

Ik ben voor de 6 + 5 regel van de FIFA voor de Europese voetbalclubs. De laatste vijf á tien jaar spelen de grote clubs amper nog met spelers uit eigen land. Voorbeeld clubs hiervan zijn Arsenal, Chelsea, Liverpool, Real Madrid, FC Barcalona en Internatzionale. Dit zijn clubs die vaak een wedstrijd beginnen met maar een, twee of drie spelers uit eigen land, daardoor verliezen de clubs hun eigen cultuur en gezicht

Op dit moment zie je dit ook in Nederland gebeuren bij clubs als FC Groningen, SC Heerenveen, Roda JC en PSV. Vooral FC Groningen speelt dit seizoen vaak met maar een Nederlander in de basis, daardoor vind ik dat je het geen Nederlandse club meer kan noemen. FC Groningen speelt vooral met veel Zweedse spelers. Dit zegt wel wat over dat ze een goed scouting hebben, maar er stromen daardoor totaal geen jeugdspelers door naar het eerste elftal en als dat ooit een keer gebeurd komen ze niet aan spelen toe.

Doordat deze spelers niet tot spelen toe komen, raken ze in de vergetelheid of worden ze opgepikt door een grote Europese topclub die veel geld aanbied en hopen ze bij die grote club aan spelen toe te komen. Het gebeurt maar soms dat zo’n jonge en talentvolle speler daar wel aan spelen toekomt omdat die daar nog betere spelers voor zich heeft. Na enkele jaren wil de club van de ooit nog jonge en talentvolle speler af of wil de speler zelf weg. Vaak komen de spelers dan terug in Nederland bij een kleine voetbalclub en moeten ze zich opnieuw bewijzen en proberen ze hoger op te komen. Meestal is het dan al te laat voor zo’n speler om nog een bekende speler te worden gezien de leeftijd die zij dan al hebben bereikt.

Vanwege dit soort dingen ben ik voor de 6 + 5 regel van de FIFA. Ik vind namelijk dat clubs pas hun eigen cultuur en beleving behoudt, wanneer minimaal meer dan de helft van de spelers op het veld uit eigen land komt. Hierdoor ontstaat er ook geen oneerlijke concurrentie tussen de voetbalclubs bij Europese toernooien als de Champions League of UEFA Cup. Op dit moment hebben de grote clubs uit Engeland zoveel talenten bij de club rondlopen dat zij in de Champions League en UEFA Cup heersen, waardoor het voor clubs uit Nederland vooral in de Champions League lastig wordt om ver te komen. Verder worden de kleine clubs er ook beter van als de 6 + 5 regel wordt ingevoerd, zij behouden langer de talenten die ze hebben opgeleid en kunnen daardoor meer tegenstand bieden tegen de grotere clubs.

Helaas ziet de Europese Commissie op dit moment niets in de regel, zij vinden het op het eerste gezicht een indirecte discriminatie van het vrije verkeer van werknemers. De sportministers uit de Europese landen hebben eind november laten weten dat zij onderzoek gaan doen naar het invoeren van de 6 + 5 regel. Zo vind de UEFA-voorzitter Michel Platini, dat een sport als voetbal andere regels moeten hebben voor het vrije verkeer van werknemers. Verder liet staatssecretaris Frans Timmermans in het voetbal praat programma Voetbal International weten dat de Nederlandse regering een voorstander is van de regel.

Ik denk als de Nederlandse regering samen met andere landen die voor de 6 + 5 regel zijn zich sterk maken bij de Europese Commissie, dat de Europese Commissie haast wel genoodzaakt is om zich verder in de regel te verdiepen en dat ze het gaan inzien dat die regel er moet komen. Als de Europese Commisie uiteindelijk toch niet van mening verandert, moet de Nederlandse regering met de KNVB een regel gaan opstellen die alleen voor Nederland geld. Deze regel kan bijvoorbeeld zijn dat spelers pas na hun achtiende mogen vertrekken uit de jeugdopleiding en naar een buitenlandse club mogen. Door zo'n soort regel in te voeren is de kans veel groter dat talentvolle spelers langer in Nederland blijven en eerst groot worden bij de club waar ze zijn opgeleid.

Dit artikel delen

Over de auteur