1. Pathway to Glory

Pathway to Glory

Waar koop je een spelcomputer of een handheld voor? Voor mij is dat duidelijk. De Xbox heb ik voor Xbox Live, de PlayStation 2 voor Final Fantasy en de platform spellen, de GameCube enkel en alleen voor Metal Gear Solid: The Twin Snakes en de Game Boy Advance voor in de trein. En de N-Gage dan? Die heb ik niet zelf gekocht, maar is mij geschonken. Maar voor iedereen die niet over die luxe beschikt, is er nu een hele goede reden om deze telefoon aan te schaffen. Pathway to Glory maakt de verwachtingen waar en ontpopt zich tot één van de betere handheld spellen van het jaar.

Je kunt het spel beschrijven als een mix tussen Advance Wars en Jagged Alliance. De vergelijking met Advance Wars omdat het een turn-based spel is en Jagged Alliance omdat het een zelfde soort puntensysteem introduceert. Met die punten kun je jouw soldaten opdrachten geven. Ze lopen, schieten, gooien granaten, genezen medesoldaten of roepen luchtsteun in, wat allemaal punten kost. Als de punten op raken, is de beurt van die soldaat voltooid en kun je de volgende soldaat een opdracht geven. Is iedereen klaar, dan is jouw beurt voorbij en is het aan de tegenstander om zijn zet te maken. Deze manier van spelen is makkelijk aan te leren en blijft door zijn diepgang erg interessant.

Het verhaal van Pathway to Glory speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je staat aan het hoofd van een groep soldaten, die een aantal historische missies moet doorlopen. Het begint met de invasie van Italië, gaat vervolgens naar Normandië om uiteindelijk in Berlijn terecht te komen.

De soldaten zijn te verdelen in vier groepen, te weten: sluipschutters, doctoren, soldaten met machinegeweren en soldaten met bazooka’s. Iedere groep heeft zo zijn voordeel en het is dan ook verstandig om van iedere groep tenminste één iemand tijdens een missie mee te nemen. Elke soldaat die een missie overleeft, wordt daarna beloond met experience punten en kan daarmee zijn vaardigheden verbeteren. Daarom is het belangrijk om een missie zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Je zou dit kunnen vergelijken met het Game Boy Advance spel Fire Emblem, waarbij het overlijden van jou teamleden niet persé tot game over leidde, maar zonder die teamleden werden de volgende missies wel pittiger. Zo heb ik meerdere malen, met plezier, een missie opnieuw gespeeld, omdat mijn generaal werd neergeschoten.

Audiovisueel is het spel met recht een pareltje te noemen. De makers hebben hun landschappen gebaseerd op echt bestaande gebieden, om die vervolgens zo authentiek mogelijk in het spel weer te geven. Hetzelfde geldt voor de soldaten waarmee wordt gespeeld. Deze hebben echt in de oorlog meegevochten, wat net dat extra beetje sfeer aan het spel toevoegt. Qua geluid weet het spel ook te overtuigen. Schoten klinken realistisch, je soldaten hebben allemaal een net wat andere stem en bovendien kun je ze in verschillende talen laten spreken.

Als klap op de vuurpijl biedt Pathway de mogelijkheid om het spel online tegen andere te spelen. Op papier klinkt dit als een geweldige toevoeging, maar in de praktijk valt het helaas tegen. Er is namelijk bijna niemand die het spel online speelt. Ik heb het een stuk of twintig keer geprobeerd, en daarbij is het mij maar één keer gelukt om een tegenstander te vinden, wat overigens resulteerde in een half uur dik speelplezier, dus de potentie is er wel degelijk.

Conclusie en beoordeling

Pathway to Glory is een uitstekend spel. Het biedt meer dan tien missies, die stuk voor stuk uitstekend zijn uitgewerkt. En als je daar klaar mee bent, blijft het leuk om het daarna gewoon nog eens te spelen. De N-Gage heeft eindelijk een reden gevonden om aangeschaft te worden en ik hoop dat er al aan een vervolg wordt gewerkt.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veelzijdig
 • Oogt mooi
 • Online mogelijkheid
 • Minpunten
 • Zeer weinig mensen online

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 9 is hoog :P  Maja zulke games zijn zeer verslavend als je van zulke soort spellen houdt….

 • Idd best hoog, enige Ngage-titel die me een heel klein beetje kan boeien..

 • Nokia gaat niet blij zijn met "telefoonspel" ;)

 • zeer goed maar trekt mij nog steeds niet aan om een n-gage te kopen.

 • Zal vast wel een keertje een emulator oid voor komen.

 • n-gage is doomed nu dat de ds en psp er is

 • "de GameCube enkel en alleen voor Metal Gear Solid: The Twin Snakes"…Heel volwassen en objectieve journalistiek…

 • Nee, dat is MIJN reden.

 • ik vind dit allemaal gezeik ik snap dat er een markt voor dit soort games maar heb toch liever gewoon mijn pc.  btw de NNG is een giga onhndige GROOTE telefoon:-(((( dat zit mij gewoon in de weg :-)

 • GBA spellen zuigen altijd. PSP em NDS die zullen daar verschil in maken.

 • je moeder zuigt

 • Ik ga hiervoor egt geen NGage halen.

 • skanky spelletje

 • maar 1 iemand online ? damn…maar het blijft toch wel een goed spel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren