1. World of Warcraft

World of Warcraft

Sinds kort ben ik weer helemaal in de ban van Warcraft. Al sinds het tweede deel (Tides of Darkness) is er een grote groep mensen verspreid op de wereld die grote aanhangers zijn van deze spellenreeks. En nu maakt Blizzard eindelijk de overstap naar een MMORPG: World of Warcraft!

World of Warcraft is een spel dat je alleen online kunt spelen, en waar maandelijks voor betaald moet worden. Hier krijgen we meteen al met een interessante optie te maken. Normaliter kunnen alleen eigenaren van een creditcard (of jongeren die hun ouders zover krijgen om het nummer te geven) een MMORPG spelen. Nu introduceert Blizzard het Gamecard systeem. Deze kaarten kan je in de winkels kopen, waardoor je het spel kan spelen zonder creditcard: simpel en doeltreffend.

Het gevoel dat je krijgt als je World of Warcraft opstart is overweldigend. Vooral als je een personage hebt aangemaakt en vervolgens in Azaroth (de wereld waarin Warcraft zich afspeelt) wordt gedropt, krijg je vlinders in je buik. De cartooneske stijl die de strategiespellen hadden is namelijk ook weer in World of Warcraft aanwezig. Je waant je echt in de wereld die je normaal gesproken alleen van bovenaf kon zien. De grafische engine mag misschien ouder zijn, op er is weinig op aan te merken.

De interactie met de omgeving is misschien iets minder. Iets wat ik heel erg jammer vind is het gebrek aan gespreksstof van de NPC’s (non playable characters, de computergestuurde figuranten). De teksten worden geschreven, en niet gesproken. Alleen als de personages worden aangeklikt krijgen we een zinnetje te horen wat niet verder reikt dan ‘Ah, I’ve been expecting you’ of ‘For the horde!’.

Dit houdt natuurlijk niet in dat het spel meteen saai is. Er is meer dan genoeg te doen. Voornamelijk is het toch het standaard MMO gebeuren. Je slacht monsters af waardoor je ervaring krijgt en in level stijgt. Je doet quests voor geld, nieuwe uitrusting of XP, of je slacht die miezerige mensen van de Alliance af. Wat? Jawel, het is immers oorlog. De Undead Scourge heeft zich aangesloten bij de Horde (Orcs, Trolls en Taurens) om een gezamenlijk front tegen de Alliance (Humans, Dwarfs, Night Elves en Gnomes) te vormen. Nu mogen de spelers kiezen wat voor spel ze willen spelen. Er zijn namelijk drie type servers. Zo zijn er de Player VS player (PvP) servers, waarin het oorlog is. Hier mag op ieder moment en overal worden geknokt. Vervolgens zijn er ook ‘normale’ servers, waar er alleen in bepaalde gebieden geknokt wordt. En er zijn ook nog de Role Playing servers, waar je geacht wordt een rol te spelen.

Vooral het PvP gedeelte maakt dit spel zo leuk. Zo zag ik laatst een level 22 Night Elf langs mijn level 22 Orc Warlock rennen, in een gebied dat door de Orcs gecontroleerd werd. Uiteraard pikten wij dit niet, en als snel lag het lichaam van een Night Elf op de droge aarde. Wraak is zoet! Maar het gaat verder. Zo kan je Raids organiseren. Hierbij ga je in teamverband. (denk hierbij aan een groep van minimaal 40 personen) het gebied van de vijand binnen om een dorp of misschien wel een gedeelte van een stad bezetten. Het is aan de vijand om je er weer uit te krijgen. Plezier gegarandeerd!

Iets waar ik minder over te spreken ben, is de snelheid in het spel. World of Warcraft is ontzettend snel vergeleken bij andere MMO’s. Je kunt momenteel maximaal level 60 worden (de levelcap), en er zijn mensen die dit in twee weken kunnen bereiken. Ze zullen wel non-stop moeten spelen, maar het feit dat het kan verontrust me. Doel van een MMORPG is namelijk dat je voor een langere tijd speelt, een naam opbouwt, en na twee jaar terug kan kijken op je level 75 Summoner (om maar een voorbeeld te noemen). Dit zal niet zo snel gebeuren in World of Warcrarft, en ik ben dan ook een beetje bang dat na een half jaar de servers langzaam maar zeker leeg zullen stromen. Nu belooft Blizzard wel beterschap, maar Blizzard heeft de nare eigenschap nogal lang over bepaalde projecten te doen.

Helaas, er is nog zoveel wat ik jullie wil vertellen, en ongetwijfeld zullen jullie nog meer artikelen over dit spel zien op InsideGamer. Voor nu kan ik vertellen dat iedere Warcraft fan dit spel moet hebben, en ook mensen die al lange tijd geïnteresseerd zijn in een online spel kunnen in Warcraft hun ding vinden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • SWG is better…punt….

 • SWG beter??? WoW beste MMORPG tot nu toe???

  Zekers nooit EverQuest II gespeeld??

  Ben juist van beta WoW naar EverQuest II gegaan.

  Dit vanwege WoW namelijk heel erg simpel is en alles te snel gaat.

  EQII is daartegen een flink stuk uitgebreider en ziet er fantastisch uit.

  Ik volgde deze twee titels op de voet en me keus is dus gevallen op EQII…………. PUNT… • Het mooie van WoW is dat je niet perse je sociale leven hoeft op te offeren een paar uurtjes per week is al genoeg om je goed met het spel te vermaken. Meestal is het bij andere mmo's dat je er veel meer tijd in moet steken. Dit hoeft natuurlijk niet altijd te gelden maar over het algemeen is dat wel vaak een probleem voor sommige mensen.

 • Hoe duur is WOW dan per maand?

 • Bovenste screen Wailing Caverns :P

  Onderste noord west puntje van Ashenvale^^  Sry had ik zin in.  13,99 per maand

  12,99 per maand voor 3 maanden

  11,99 per maand voor 6 maanden  je kan gamecards gebruiken die werken als pre paid cards

  of met CC betalen

  Ook Paypal gaat binnenkort werken.  Deze game rocked!!! • Woo geen cc nodig. Mooi zo WOW for me!!!

 • waar precies in nederland kan je die gamecard-tegoed dan kopen?

 • Het bezetten van dorpen klinkt zeer leuk in mijn oren :) Dit zou een van de dingen zijn waarvoor ik het spel zou kopen als ik niet maandelijks hoefde te betalen.

 • WoW beste MMORPG tot nu toe???

  Zekers nooit EverQuest II gespeeld??

  EQII is meer hardcore. Endless hunting voor één item en levelen op higher levels is beetje vervelend, maar dan heb je iets waar je trots op mag zijn.  nu introduceert Blizzard het Gamecard systeem.

  Dit is ECHT niks nieuws… Voornamelijk SOE games ondersteunen het al jaren.  Ik vind WoW erg newbie vriendelijk, denk dat je veel nieuwe MMORPG spelers zal tegenkomen. Hell, ik denk dat je veel nieuwe RPG spelers zal tegenkomen. Blizzard heeft ontzettend goeie naam en fanbase van Starcraft en Warcraft is ontzettend groot. Ik denk dat Blizzard er prima in is geslaagd een innovatieve MMO te maken. Dat mis ik nog in de impressie. WoW draait om quests, en een stuk minder om hunten. Alhoewel dit in nieuwere mmorpg's ook een steeds grotere rol speelt, denk ik dat WoW er het meest in geslaagd is. Voornamelijk omdat het voor iedereen toegankelijk is. Maar is meteen ook zijn nadeel. De game is erg makkelijk, als je andere MMO's heb gespeeld is dat ook meteen één van de eerste dingen die je binnenschiet. Er is weinig plaats voor hardcore spelers. Zo kan ik me eraan ergeren dat je je stats niet kan verdelen (wel je talents). Ook moet je zo tieflijk veel lopen en zijn er geen goeie alternatieven voor lower levels. Ja er zijn Vliegende beesten (Ryders / bats / gryphons), maar die moet je eerst vinden. Totdat je al die ryders heb loop je de benen van je romp.  Ik vind WoW een prima MMORPG, zijn weinig vergelijkbaren MMO's te vinden, voornamelijk omdat het zo makkelijk is om erin te komen. Het is vaak leuker om te questen dan om brainless maanden hetzelfde monster te killen voor een level. Toch mist deze game diepgang… 't is vaak te makkelijk, het quest party systeem is niet echt lekker en het mist gewoon iets… Op het begin loop je zo tiefus veel, zodra je al die ryders heb onlokt lijkt de game weer zo klein. WoW is wel fun ontzettend leuk om te spelen.  Of het mogelijk is voor iemand om in 2 weken level 60 te halen. Tsja, ervaren spelers. Zul je altijd hebben, in welke game ook. Ik vind het niet jammer voor andere spelers dat die gasten rondlopen, ik vind het jammer voor die gasten zelf. Meestal wel gewend om non stop te hunten / questen enzo, ben je binnen 2 weken 60. Ben zelf nog geen 60 geweest maar zou niet weten wat er nog te doen valt. Epics collecten, raids, pvp. Kwacht het lekker af, kga zelf iig paar maanden spelen en zie dan wel of Blizzard nog wat aankondigt.

 • beta was ook erg vet… zeker kopen deze :D

 • Ik zit in de closed beta en het spel is helemaal geweldig ik kan niet wachten op de release :)

 • jah… Maarja, ik heb het er voorover, ik wou dat onze compu de game aankon… :'(

 • Meer info about the role playing plz :)

 • WoW = de game voor mij, m'n collectors edition is al gereserveerd! Blizzard for live :D

 • WoW beste MMORPG tot nu toe???

  LORD Battle for middle earth rulezzz

 • Lekkere vergelijking Prouth Link WOW is een MMORPG battle fdor middle earh een rts

 • Ik kan niet wachten!!! dit lijkt me nou echt supper.

 • Runespace is Saaaaaaaai man heb het een uur gespeeld

 • RO en Lineage 2 zijn echt enorm vet! Ik heb ze allebei een lange tijd gespeeld, maar speel het nu niet meer… Ik kan haast niet wachten op WoW, ga ik zeker kopen als ie hier in de EU uitkomt :).

 • Gringo, RO en Lineage2 zijn niet gratis fuckface. Je speelt op cracked servers.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren