1. Harvest Moon

Harvest Moon

Koeien melken, tarwe zaaien, maïs oogsten, het is maar een kleine greep uit het boerenleven. En het boerenleven is nou juist waar het om draait in Harvest Moon: A Wonderful Life.

Na aanschaf van dit spel is het dus hard werken om dagelijks brood op de plank te krijgen.

Je begint als klein jongetje van vijftien jaar. Jij moet de boerderij van je opa overnemen. Het spel beslaat daarna minimaal dertig jaar van je leven, wat staat voor ongeveer veertig uur speelplezier. Deze dertig jaar zal opgedeeld zijn in zes periodes die te maken hebben met het levensstadium waarin jouw personage zich bevind. In deze tijd zul je de boerderij draaiende moeten houden en een gezin stichten.

Om een gezin te stichten heb je natuurlijk een vrouw nodig. Deze kun je vinden in het nabij gelegen dorp waar zo nu en dan feesten worden gehouden. Wanneer je een leuke vrouw tegenkomt en je weet haar te versieren trekt ze bij je in en kan ze je gaan helpen op de boerderij.

Nu heb je een vrouw, maar nog geen kinderen. Ook hiervoor kan gezorgd worden, maar ik laat de details hiervan maar achterwege. Wanneer de kinderen er dan zijn, moeten ze natuurlijk opgevoed worden. Dit is ook een van de taken die jij, samen met je vrouw, voor je rekening zult moeten nemen. Wanneer de kinderen goed opgevoed worden, zullen ze je helpen met het boerenwerk en lang op de boerderij blijven wonen.

Maar het gezinsleven is niet het enige waar je aan moet denken. Het wel en wee van de boerderij vraagt ook de nodige aandacht. Zo zul je natuurlijk het vee moeten verzorgen en zorgen dat de oogst niet mislukt. En je moet natuurlijk ook nog wat tijd voor jezelf overhouden. Je kunt namelijk een dagje gaan vissen, een feestje gaan vieren of een feestmaal bereiden. Maar dit kan niet te vaak, want dan raakt het boerenwerk achter op schema en kan de oogst mislukken of je dieren overlijden. En dit zorgt natuurlijk niet voor een erg gezellige sfeer in het gezin.

A Wonderful Life is het eerste Harvest Moon spel dat uitgevoerd is in een 3D wereld. En zo te zien is het de makers aardig gelukt, alle screenshots hebben nog steeds de klassieke Harvest Moon stijl qua kleuren en het ziet er goed uit. Het spel is ook vanuit de ogen van je eigen boer te spelen, voor de mensen die graag de koeien van dichtbij melken. De natuur is ook uitermate goed weergegeven in het spel. De omgeving veranderd het hele jaar door, de kleuren van de bomen, het humeur van de mensen, het is allemaal afhankelijk van de seizoenen en het weer.

Alles wat je doet in Harvest Moon: A Wonderful Life heeft effect op de loop van het verhaal. Het spel heeft daarom ook verschillende eindes, wat het leuker maakt om het spel nog een keer te spelen. Ook is er de mogelijkheid om te linken met het Game Boy Advance spel Harvest Moon: Friends of Mineral Town en daar Mineral Town te bezoeken. In Mineral Town kun je dan deelnemen aan activiteiten.

Harvest Moon: A Wonderful Life maakt geen gebruik van de interne klok, zoals Animal Crossing dit doet. Je hoeft dus niet elke dag te spelen om je leven op orde te houden. Het spel gaat gewoon verder waar je de vorige keer gestopt bent. Dit is maar goed ook, want zoals je hebt kunnen lezen leid je in A Wonderful Life zeker geen luizenleventje.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dit wordt echt een tof spelleke!

 • Deze game kost je je sociale leven denk ik :D

 • Dit spel is gewoon geil!!

 • Ik heb nog nooit een harvest moon game gespeeld (shame on me) maar deze ga ik zeker halen. ik hou van dit soort games…

 • Lijkt me ook een vette game, ik ga hem zker halen!

  Maar eh.. dit is niet de eerste Harvest Moon Game in een 3D wereld, denk maar aan Harvest Moon: Save the Homeland voor de PS2, die was toch zeker 3D als ik het me goed herinner.

 • "A Wonderful Life is het eerste Harvest Moon spel dat uitgevoerd is in een 3D wereld"  Niet waar. De PSX en N64 hebben ook een 3D Harvest Moon. Die voor de PSX is bijna hetzelfde als de GBA versie, de opzet van de wereld is bijna hetzelfde. Er is ook nog een PS2 versie van HM dus de cube is zeker niet de eerste met een 3D versie ;).

 • Is wel een geinig spel als je er van houdt.

 • dit spel doet me denken aan een klasgenootje in mijn klas ……..

 • ik weet niet wat ik ervan wil denken, maar ik ga hem wel denk ik halen.

 • Htbaa en VanillaCoke hebben gelijk ja, dit is zeker niet de eerste HM game in 3D.

 • Ik weet niet of ik hem ga kopen, ik houd er niet van als je de hele tijd eigenlijk niks te doen hebt. Je moet natuurlijk wel alles regelen enzo, maar je hebt niet echt een doel. Meestal vind ik de spellen dan uiteindelijk zo saai worden dat ik er zo weer mee gestopt ben. Vraag me af of dat heel anders is bij HM.

 • dit spel suckt als je van de echte harvest moon houdt, deze game is meer voor de doorgewinterde rpg fanaat. Bij een "echt" harvest moon spel heb je een heel erg groot veld waar je dingen op kan verbouwen. Een echte boerderij. Bij dit spel heb je het niet groter dan een kleine moestuin. Nee deze HM game is gewoon helemaal bout.

 • Jij hebt 'm zeker al helemaal uitgespeeld?

 • Niet mijn soort game…

 • wel mijn soort game…

 • het idee is heel leuk maar op den duur heb je het wel gezien.

 • dit is een geweldige game:D:D:D:D, en verslavend ook, dus na een tijdje heb je het niet gezien, want ieder jaar komt er weer nieuwe shit om te kopen enzo…

 • ik heb deze game en ik vind hem super cool

  mijn zoon is geen baby meer, maar een kind van ongeveer 5 jaar

 • Wat moet je als allereerst doen, als je eenmaal uitgepraat bent enzo op het begin? Dat je 1 koe hebt enzo; wat moet je dan doen?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren