1. Final Fantasy I & II: Dawn of Souls

Final Fantasy I & II: Dawn of Souls

Het was in het jaar 1987 de laatste hoop op bestaansrecht voor Squaresoft. Final Fantasy zou een alles of niets poging voor het bedrijf betekenen. Zoals bekend, werd het alles. Er zijn inmiddels elf delen uit met daarbij nog vele spin-offs. Helaas werden er geen van de eerste zes delen gepoort naar de GameBoy Advance. Square-Enix brengt daar nu verandering in, ze goten Final Fantasy I en II in een "nieuw" jasje en bundelden deze tot Final Fantasy I & II: Dawn of Souls. "Nieuw" staat tussen aanhalingstekens, want geheel nieuw is het niet. Deze opgepoetste versies werden namelijk eerder los van elkaar uitgebracht op de Japanse WonderSwan Color van Bandai en later volgde een gebundelde versie, Final Fantasy Origins op de PlayStation.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=32740

In Final Fantasy I moet je uit zes verschillende klassen een gezelschap van vier personen maken. Wanneer je dit gedaan hebt kun je de karakters nog voorzien van een naam en dan begint het avontuur. Kort samengevat moet je met dat gezelschap, de Warriors of Light de orde in hun chaotische wereldje herstellen. Naast het oppoetsen van het geluid en de beeldkwaliteit is Square-Enix zo lief geweest om de GameBoy Advance versie nog wat extra’s te geven. Zo kun je nu op elk gewenst moment je spel opslaan, wat erg handig is bij het uitvoeren van lange missies, en zijn er nieuwe monsters en wapens. Het leukste nieuwtje is toch wel de nieuwe kerker "Soul of Chaos". De kerker is pas beschikbaar als je het spel hebt uitgespeeld. De eindbazen in deze kerker zijn compilaties van eindbazen uit Final Fantasy IV, V en VI.

Final Fantasy II kent veel meer diepgang dan het eerste deel. Zo hebben de karakters namen en is het verhaal een stuk uitgebreider. Het is oorlog in de wereld van Final Fantasy II. De troepen van de keizer hebben de opstandige rebellen verslagen en verbannen. Hierbij zijn vele mensen om het leven gekomen, zo ook de ouders van Firion, Maria, Guy en Leon. Deze jongeren zijn logischerwijs uit op wraak en willen de wereld behoeden voor de krachten van het kwaadaardige keizerrijk. Jij helpt ze hun doel te bereiken. Dit keer met een ander progressiesysteem dan je bij Final Fantasy gewend bent. Je karakter maak geen progressie door middel van ervaring, maar de wapens en vaardigheden worden krachtiger naarmate je ze meer gebruikt.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=29576

Naast nieuwe vijanden, wapens en kleding is er ook een nieuwe missie toegevoegd. Ervaar de "Soul of Rebirth", het nooit eerder vertelde verhaal dat je meer inzicht verschaft in de achtergronden van de karakters. Tevens is er een "Bestiary" optie waarmee je informatie over je verslagen tegenstanders uit deel één en twee nog eens kunt nalezen.

Conclusie en beoordeling

None

Verwacht met Final Fantasy I & II: Dawn of Souls geen RPG zoals bijvoorbeeld Golden Sun. De spellen zijn meer dan 16 jaar oud en dus een stuk simpeler. Heb je Final Fantasy Origins op de PlayStation? Dan is het twijfelachtig of je dit spel moet kopen. Het verschil tussen de PlayStation en de GameBoy Advance versie is niet heel groot. Persoonlijk vind ik het spel lekkerder spelen op de GameBoy Advance vanwege het kleine scherm. Ben je echter een fan van de serie of wil je weten hoe het allemaal begon is Final Fantasy I & II: Dawn of Souls de aanschaf meer dan waard.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Nostalgie
 • Final Fantasy gevoel" aanwezig
 • voor de prijs van 1
 • Minpunten
 • Gedateerde techniek
 • Visueel gedateerd

Dit artikel delen

Over de auteur

Conkert Welkom op mijn profiel. Mijn naam is Roy Abbink. Op het moment van schrijven ben ik 23 jaar en woonachtig in Leeuwarden. In deze stad studeer ik 'Communication & Multimedia Design' aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Mensen kennen mij mogelijk van InsideGamer (waar ik dezelfde nicknaam heb). Ik werk bij InsideGamer als ontwerper en af en toe schrijf ik ook nog eens een stukje.

Reacties

 • Slechts een 8 Roy? Je moest je inhouden :D Dees is iig beter dan tactics, khaal 'm nog wel.

 • Final fantasy zuigt!

 • Ahhhh nou moet ik opeens aan mijn Wonderswan Color Final Fantasy Edition denken …

 • wat doen jullie nog zo laat joh :P  maar hadden ze mischien dit spel niet op de DS uit moeten laten komen?

  in japan en amerika heeft die hele zooi de DS al en willen ze m nu pas op uitbrengen op advance….  beetje vaag
 • @Prodigy NL

  Joh er komen nog zoveel GBA games uit.

  Een andere GBA game van Square Kingdom Hearts Chain of Memories is ook uitgekomen na de DS release. Maja… daar waren ze al een aardige tijd mee bezig. Ze hebben nie voor niks een GBA slot in de DS gepropt weet je…  ontopic:

  Ik heb dit spel al een tijdje.

  Ik vin deel 1 nie zo omdat er echt 0 verhaallijn inzit. Je kan zelfs kiezen met welke 4 naamloze personen je het spel begint. Ma deel 2 is echt vet!

 • Ze brengen het niet uit voor de DS omdat ze hem voor de GBA gemaakt hebben en dan zou het een beetje stom zijn om te zeggen ach laten we hem maar op de DS uitbrengen, want dat oude ding kan je wel weggooien.

 • minpunten :  - Gedateerde techniek

  - Visueel gedateerd  Als je deze minpunten in de cijfer heb gebruikt ben je niet objectief, het is toch een port, op een gba? wat verwacht anders!! Gameplay is wat telt, niet visueel gedateerd of de techniek =\
 • lijkt me wel een leuk spel

 • @Reign.Of.Chaos: idd. Deze graphics zijn eigenlijk gewoon gameboy style… is toch goed, of niet?

 • @Reign.Of.Chaos: de techniek komt gewoon uit 1987/8. Dat is gewoon oud. Verwacht geen summons, ingewikkelde ability training shit. Maar dat wil niet zeggen dat het niet leuk is. Het is inderdaad de gameplay waar het om gaat.

 • Alle reacties over moeders en uitlokken (stuk of vier) zijn verwijderd. Hou het netjes en hou het vooral ook ontopic!  @DUO MAXWELL Jij moet leren je mening te onderbouwen. Je post namelijk vaak onzinnige zaken als 'dit zuigt' en 'dit rocks'. Onderbouw je mening aub.  Dank voor jullie medewerking 8D. • Ik ben het eens dat de techniek achterhaald is (simpelweg omdat op de GBA mooier mogelijk is), maar het slaat natuurlijk nergens op om te zeggen dat het uit 87/88 komt. Het hele spel is omgezet naar de FF IV/V engine, en dat komt uit 93/94.  Zo zag Final Fantasy I er dus uit op de NES.  http://www.ffshrine.org/ff1/Images/ff1_intro_ss1.gif • "Het leukste nieuwtje is toch wel de nieuwe kerker "Soul of Chaos". De kerker is pas beschikbaar als je het spel hebt uitgespeeld. De eindbazen in deze kerker zijn compilaties van eindbazen uit Final Fantasy IV, V en VI."  Onzin, je kunt de dungeons doen wanneer je wilt, zolang je ze maar kunt bereiken. De eerste van de vier kun je al binnen een paar uur doen.

 • Lijkt me een leuke game, helaas geldnood.

 • Het zijn geen ports, maar remakes :P.

 • @Super_sniper: wat lul je slap. Final Fantasy I & II zijn geport naar de WonderSwan Color. Omdat dit systeem meer aan kon dan de NES heeft Squaresoft de spellen een grafische update gegeven. Zodat het er aantrekkelijker uitzag. Ga nou niet zeggen dat het SNES kwaliteit is. Het zit tussen de SNES en NES in. Toen hebben ze de WSC versie geport naar de PlayStation en nu dus ook naar de GBA. De extra dungeon is pas op het einde te bereiken. Dit staat zowel in de handleiding als in persberichten.  Dus wat je zegt over de engine van IV/V slaat nergens op.

 • Die WSC versie komt uit 2000 dus dan slaat dat 87/88 verhaal al helemaal niet. Het is gemaakt op de Final Fantasy IV/V engine, kijk naar de graphics, de stijl en de grootte van de karakters. De SNES kan zeker mooier dan dit (zie FF VI bijvoorbeeld), maar het is iets mooier als FF IV/V dus het is wel SNES kwaliteit (wat ik in m'n vorige post helemaal niet heb aangehaald dus je legt maar wat woorden in m'n mond).  Over die dungeonS lult die handleiding dan maar, heb je het spel wel gespeeld?

 • @Reno

  Je bent denk in de war met het extraatje uit FF TWÉÉ waarbij je na het uitspelen een side quest kan doen als een groepje bekenden die in de game dood zijn gegaan. Wat Super_sniper zei over dat je de eerste dungeon in FF ÉÉN al binnen een paar uur ken doen klopt.  Wat ik zeg is gewoon waar dus geen gelul meer erover =P  Oja ik moe nog 1 ding kwijt. Als je het spel gaat kopen en je bent in FF1 in Elfheim ga dan naar de grafstenen achter het hotel en druk A bij de linker. Staat iets heel erg cools op. Vergeet niet dat je in ELF-heim bent.
 • het zijn gewoon port van de wonderswan remakes :P

  maar toch vet effe flashen :D

 • moet hem nog kopen hoort bij de final fantasy verzameling hey

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren