1. Super Mario Ball

Super Mario Ball

We hebben Mario in vele rollen tegen zien komen in verschillende spellen de afgelopen 23 jaar, maar zijn rol in Super Mario Ball slaat toch werkelijk alles. Ditmaal heeft Mario namelijk de vorm aangenomen van een flipperbal. Kirby en Pokémon kregen al eerder hun eigen flipperspellen, die zeker de moeite waard waren, maar hoe brengt Mario het er van af?

Super Mario Ball is Fuse Games’ poging om een flipperspel met een avonturenspel te combineren. Zodra je het spel opstart, wordt je dan ook geconfronteerd met een filmpje, dat eigenlijk niet veel meer is dan een opeenvolging van stilstaande plaatjes, welke het verhaal uitlegt. Zoals je kunt verwachten van zo’n beetje iedere Mario spin-off, slaat dit verhaal nergens op. Mario, Toad en Peach zijn op een kermis waar een apparaat staat dat je op kan rollen tot een bal, waarna je vervolgens richting een schietschijf gelanceerd wordt. Het drietal heeft de dolste pret en dit keer is het de beurt aan Peach. Echter door de sabotage van een aantal Goomba’s wordt Peach niet richting de schietschijf gelanceerd, maar belandt ze in het kasteel van Bowser. Mario twijfelt geen seconde en gaat direct prinses Peach achterna.

Hiermee begint het avontuur van Mario waar jij als speler hem over meer dan dertig flippertafels, verdeeld over een aantal werelden, dient te schieten. Deze tafels zijn bezaaid met verschillende vijanden en voorwerpen uit het Mario universum om goed het Mario gevoel mee te geven. Iedere tafel kent een bepaalde uitdaging die Mario moet zien te overwinnen om verder te geraken naar een volgende tafel. Wanneer Mario tussen je flippers doorvalt, valt hij terug naar de vorige tafel en dien je deze tafel opnieuw te voltooien om terug te komen. Dit werkt soms enorm frustrerend omdat veel tafels erg repetitief zijn en soms teveel leunen op geluk. Wanneer Mario ook van de eerste tafel van een wereld valt, verlies je een leven, en mag je weer van voor af aan beginnen.

Behalve dat sommige tafels erg repetitief zijn, is de opbouw vaak ook niet om over naar huis te schrijven. In tegenstelling tot de meeste flippertafels die je tegenkomt, bevatten de tafels in Super Mario Ball geen loops en bumpers. In plaats daarvan krijg je grotendeels kale tafels voorgeschoteld waar de uitdaging meer ligt op het verslaan van vijanden en het verzamelen van voorwerpen. Hoewel dit weer eens wat anders is, moet gezegd worden dat dit toch beduidend minder spelplezier oplevert. Ook het aantal tafels waar je tijdens je avontuur op zult spelen laat te wensen over.

Dit betekent allemaal echter niet dat Super Mario Ball een verschrikkelijk spel is. Het spel is ondanks alles nog steeds geen straf om te spelen. De besturing van het spel is simpel en doeltreffend, en Mario reageert op de verschillende interacties met de tafel zoals je zou verwachten van een ‘gewone’ flipperbal. Ook zijn er enkele tafels die wel degelijk leuk zijn om te doen. Daarnaast ziet het spel er geweldig uit en klinkt het ook prima door de welbekende deuntjes.

Conclusie en beoordeling

Super Mario Ball kent teveel tekortkomingen om in hetzelfde rijtje te worden geplaatst als Kirby’s Pinball Land en Pokémon Pinball. De alternatieve speelwijze en tafelopbouw leveren dan misschien wel een nieuwe spelervaring op, maar echt geslaagd is die niet altijd te noemen. Wat je overhoudt, is een toch wel enigszins vermakelijke flippertitel, die audiovisueel zeer indrukwekkend is naar Game Boy Advance maatstaven. Super Mario Pinball is uiteindelijk niet veel meer dan een spel voor de echte Mario fans die hun verzameling compleet willen hebben. Voor de andere mensen die geïnteresseerd zijn in een draagbare flippertitel, raad ik aan om te zoeken Kirby’s Pinball Land of anders een van de Pokémon Pinball titels in huis te halen.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Prachtige beelden
 • Leuke deuntjes
 • Flipperbal reageert als verwacht
 • Minpunten
 • Af en toe zeer frustrerend
 • Slechte tafelopbouw
 • Bar weinig tafels

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Lijkt me niet waard om te kopen, speel wel op emu :POMG:P

 • Heb de rom gedaan. Is wel een leuke game, zeker voor Mario fans maar het speelt toch niet helemaal lekker (het baanverloop is raar, soms schieten ballen heel hard door vlakbij de flippers. Daarnaast is mikken met de flippers om vijanden af te maken ook niet echt een succes, maar wel een leuke game als je hem ergens goedkoop kan krijgen :).

 • Lijkt me ´n maar saai spel, geef mij maar Mario in Platform/RPG/Kart vorm

 • Ik vond juist NIET dat "Flipperbal reageert als verwacht".

  Dat vond ik de enige echte flaw, verder een leuke game.. beetje kort

 • Ik dacht nooit dat ik dit zou zeggen maar…"Mario aapt Sonic na!"

 • Wat lijkt me dat toch saai…

 • ik vind deze game wel vet

 • hij is saaj heb em al uitgespeeld

 • komzzn jo

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren