1. Joe's Amerikaanse Droom

Joe's Amerikaanse Droom

Nog even en het is zo ver, dan benoemen de Amerikanen hun eerste zwarte president. Nou ja, eigenlijk is Barack Obama voor 50% van Afro-Amerikaanse afkomst, maar laat dat geen schaduw werpen over de historische waarde van deze dag. In haar gehele historie heeft Amerika slechts vijf gekleurde senatoren gekend, een publieke functie die in het niet valt vergeleken bij de machtigste positie op aarde. Om nog maar te zwijgen over een ander beschamend stukje Amerikaanse historie. Enkele maanden geleden was het echter alles behalve zeker dat Obama deze historische overwinning zou binnenhalen. De Republikeinse Partij haalde alles uit de kast. Gemene reclamespots, verwerpelijke anonieme telefoontjes naar zwevende kiezers, een vrouwelijke kandidaat voor het Vice-Presidentschap, en “last but not least” Samuel J. Wurzelbacher.

Nu zouden de hilarische en desastreuze gevolgen van het benoemen van Sarah Palin als “running mate” op zichzelf al een scherpe weblog verantwoorden, Samuel J. Wurzelbacher heeft mij anders doen besluiten. Bij het grote publiek staat hij beter bekend onder zijn geuzennaam “Joe the Plumber” (Voor zover bekend geen familie van Bob the Builder). Joe is een doodgewone loodgieter die met zijn “American Dream” het laatste Tv-debat tussen de twee presidentskandidaten domineerde. Zijn naam alleen werd maar liefst 30 maal genoemd, om nog maar te zwijgen van de keren dat hij direct aangesproken werd door een in de camera starende presidentskandidaat. Joe zou rijk worden met zijn eigen loodgietersbedrijf, zo rijk dat hij door Obama meer belasting zou moeten gaan betalen. Een gegeven waar de sluwe John McCain wel brood in zag. Barack Obama is een socialist! Hij wil de rijkdom verspreiden over de gehele bevolking! En zoals je weet, socialisme is een voorbode van het communisme! Nou ja, in de ogen van de gemiddelde Amerikaan. Het moge duidelijk zijn, de afkeer van het socialisme is groot daar aan de overkant van de oceaan. En zo werd Joe the Plumber van doorsnee speech-bezoeker doodleuk gebombardeerd tot het nieuwe boegbeeld van de Republikeinse presidentscampagne.

Misschien hadden ze het daar bij moeten laten. Maar nee, Joe’s leven als Jan Modaal was nog niet genoeg uitgemolken. “Kom, we nemen hem mee op campagne” moet een campagnestrateeg geroepen hebben. Na het nodige “Dat is het!” en “Eureka!” te is Joe snel opgehaald in een geblindeerde SUV om hem daarna heel Ohio, zijn thuisstaat, door te slepen. Uiteraard had dit talloze beschamende openbare optredens en uitspraken tot gevolg. Zo staat een stem voor Obama gelijk aan de dood van de staat Israël en daarbij zijn we met Barack Obama als wereldleider een grote stap dichter bij het verfoeide communisme, aldus Joe. Nou, we kunnen onze lol op vanaf 20 januari.

Maar dat was nog niet alles. Joe the Plumber is eigenlijk helemaal geen Plumber. Hij heeft geen vergunning, meer dan een beetje bijklussen zit er voor hem niet in. Die $250.000 per jaar die hij zou gaan verdienen met zijn eigen loodgietersonderneming, daarmee in een hogere belastingschaal terecht komend, is daarmee heel wat meer droom dan nabije werkelijkheid. Zeker als je daar een openstaande belastingschuld van ruim $1.200 bij optelt. Met dat besef schrok Joe vorige week wakker uit zijn Amerikaanse Droom, maar niet voordat hij al dromend John McCain nog even was afgevallen in een lachwekkend slecht boek.

Niet getreurd, het Joe’s sprookje is nog niet uit. Zoals het een echte Amerikaan betaamt, heeft Joe zijn oude droom in ‘no time’ voor een gloednieuwe ingeruild. Vanaf morgen verruild Joe namelijk zijn “the Plumber” subtitel voor het aansprekende “the War Correspondent”. Tussen al het geweld in de Gaza-strook (Joe gaf al eerder een zwak te hebben voor de staat Israël) gaat hij namelijk als oorlogsverslaggever in opdracht van een conservatieve website tien dagen lang de man van de straat aan het woord laten. Jan Modaal in gesprek met Abdul Alledaags en David Doorsnee.

En daarmee is de cirkel rond.

Dit artikel delen

Over de auteur