1. Gezellig, Oud & Nieuw met de Politie...

Gezellig, Oud & Nieuw met de Politie...

Het is oudejaarsdag en ik ben weer eens aan het werk. Ik heb een bijbaantje in een supermarkt bij ons in de buurt waar ik nu al bijna 8 jaar werk. Het is pauze en ik lees dus een stukje krant terwijl ik een broodje naar binnen werk.

In de krant staat dat de Politie ook dit jaar meer materieel gaat inzetten om de chaos die soms rond oud en nieuw ontstaat te lijf te gaan. Ik woon zelf in een wijk dat samen met een andere wijk bekend staat als het crisiscentrum van Leiden rond oud en nieuw en ik vind dit dus vanzelfsprekend een goede zaak. Er is ook pas een groot politie bureau bij ons in de buurt gebouwd en ik ga er dus ook vanuit dat er niks zal gebeuren bij ons, alleen op internet waren er al geluiden van oproerkraaiers te vinden die hadden geschreven dat het splinternieuwe politie bureau wel eens in rook om zou kunnen gaan. Toen ik dit las werd ik dus woest en van mij mocht de politie dan ook op dat moment alle middelen die nodig zijn om dit tegen te gaan inzetten, want dat zooitje ongeregeld mag een nieuwejaarsnacht niet verpesten.

Ik ben klaar met werken en ik ga naar huis, er is al aardig wat politie in beweging en ze lijken een soort trainingen te doen voor vannacht. Ik heb dit nog nooit eerder gezien en het dreigement is dus duidelijk serieus genomen door de politie. Ik lees op een groot bord: "Oud en nieuw in Leiden, we maken er weer een groot feest van" en ik denk JA dat doen we. Toen ik thuis kwam heb ik nog even wat TV gekeken en een gamepje gespeeld. Rond een uurtje of 8 stond één van mijn vrienden voor de deur en dus was het oudejaarsfeest een beetje begonnen. We begonnen met een amaretto met koffie, wat eigenlijk misschien niet zo goed gaat met bier, maar het is oudejaarsavond dus we hebben er schijt aan. Ook 3 andere vrienden van mij druppelen binnen en mijn neef is gearriveerd. Gezellig lekker effe naar Guido Weijers kijken met een biertje en wat verschillende snacks erbij.

De tijd gaat heel erg snel sinds iedereen er was en het was 12 uur, de champagne spoot door het huis en we gingen buiten met de champagne effe naar het vuurwerk kijken. De buren kwamen ook naar buiten en het vanzelfsprekende "de beste wensen" werden heen en weer uitgedeeld. Er was maar weinig vuurwerk te zien in de straat dus gingen we even verderop kijken bij collega's/vrienden van ons. Daar hebben we gezellig met z'n allen de champagne opgedronken en naar het vuurwerk gekeken wat daar wat meer werd afgestoken.

Het was tijd om terug te gaan, we hadden immers nog wat biertjes en snackjes thuis staan die ook op moesten. Op de weg naar huis met de lege champagne glazen in onze handen lopen we langs een groep mensen die :"He doe je biertje weg" riepen naar mijn neef. Ik keek om en zag dat mijn neef bier in zijn handen had en dacht bij mezelf, waarom zou hij dat weg doen. Toch probeerde mijn neef zijn bier weg te doen en nog geen seconde later bleek waarom; Er stond een gigantische politie bus mensen in te laden waarna ik nog dacht:"moet je maar geen illegaal vuurwerk afsteken". Opeens stond er een politie man voor onze neus die mijn neef naar de bus toe sleurde, het overviel me en gaf uit reactie mijn glas en sleutels aan een vriend van mij en liep achter de agent aan. Wat ik toen zag deed mijn eigenlijk wel zowel lachen als dat het mij boos maakte, 3 a 4 agenten stonden om mijn neef heen en pakte zijn biertje op een agressieve manier af om daarna te schreeuwen:"hij heeft alcohol!!!!" Er zat nog een klein bodempje in zijn bier flesje en het was blijkbaar verboden om met alcohol te lopen met oud en nieuw.

Nadat gezien te hebben ging ik met de agent praten. Ik zei hem mijn naam en adres waarop ik hem een hand wou geven maar toen ik door had dat hij dit niet van plan was ik mijn hand snel terug trok. Ik vroeg de agent wat er aan de hand was en waarom mijn neef werd aangehouden. Ik kreeg geen normaal antwoord terug, in plaats daarvan kreeg ik een: "oprotten" en een duw tegen mijn schouder aan. Na nog een paar keer de man gevraagd te hebben wat er aan de hand was bleef hij duwen, schreeuwen en een agressieve houden behouden ten op zichtte van mij. Ik had zelf ook al een biertje op en ook al is het niet alcohol, veel je grenzen verleg je daar toch door. Ik begon tegen de politie agent te schreeuwen en te schelden, waar ik natuurlijk wel spijt van heb, maar wat ik op dat moment niet kon laten. Ik moest op afstand blijven van de politie en twee andere vrienden gingen de dialoog aan met de agent in de hoop mijn neef gelijk weer vrij te krijgen. Toen dit ook niet mocht baten werd mijn neef in de bus geladen en begon een vriend van mij te klappen, hij kon net als ik ook bijna mee met de politie aangezien wij allebei agenten in functie min of meer beledigd hadden.

Na deze hele schijnvertoning van de politie en eigenlijk het mis-gedrag van met name mezelf gingen we maar naar huis en wachten tot we iets zouden horen van mijn neef. Ik belde mijn neef op en hij zat op het bureau, hij kon gewoon de telefoon opnemen en zat wat geintjes te maken met de andere "criminelen" die ook godvergeten een biertje in hun handen hadden, terwijl er aan de andere kant van de weg knallen te horen waren die je nu met Gaza zou kunnen vergelijken. Mijn neef werd na een tijdje op het politie bureau in een soort recreatie ruimte te hebben gezeten in in de cel gezet en kon dus niet meer bellen. Slapen was voor hem de enige optie nadat hij als een soort Micheal Scofield de schroefjes van de WC probeerde los te peuteren om zo te ontsnappen. Wat natuurlijk een grap was van zijn kant af. Na de herinstallatie van de WC, werd hij meegenomen naar de verhoorkamer. (Ik heb daar zo een Amerikaans achtig beeld bij aangezien ik nog nooit voor iets ben aangehouden.) Goed, het bleek een redelijk lachwekkende aangelegenheid te zijn, aangezien de agent op het bureau ook niet echt wist wat hij met al die mensen aan moest. Hij vroeg aan mijn neef wat hij misdaan had, waarop hij antwoordde dat hij een biertje had vastgehouden. De agent op het bureau lachte en zei tegen mijn neef dat de veldwerkers bezig zijn met de verkeerde aan te houden, waarop mijn neef antwoordde dat hij het daar wel mee eens was. Maar ja dat is iets waar hen beiden natuurlijk niets aan konden doen, het is jammer dat de wat ervaren oudere politie mensen tegenwoordig op het bureau worden gezet en de jongeren honden op pad worden gestuurd, als er nou een ervaren rot mee had gegaan had het waarschijnlijk ons en vooral hem wat ellende bespaart.

Wij waren tijdens dit allemaal van mijn huis naar het politie bureau gereden en hadden gevraagd hoe lang het zou duren voordat hij weer vrij zou komen. Één van de agenten op het bureau ging het voor mij checken, maar kwam na ongeveer een half uur nog niet terug. Op het bureau waren inmiddels meer mensen gearriveerd en er werd door een andere agent gevraagd naar wie ze op zoek waren en wat hij/zij had gedaan. Een jongen uit dat groepje antwoordde daarop door de naam van een vriend te zeggen en daaropvolgend dat hij was aangehouden omdat hij een papiertje in zijn hand had. Toen ik dat hoorde had ik echt het idee; waar zijn ze nou mee bezig!? De jongen pakte een politie foldertje uit een rek en vroeg daarna of hij ook aangehouden zou worden nu hij diezelfde overtreding maakte. Blijkbaar was hij ook redelijk pissig over de hele situatie, en kon het sarcasme niet laten. Toen ik mijn heerlijke cappuccino op had (die zijn goed bij de politie :P) ben ik maar weer eens gaan vragen hoe het zat met mijn neef. Ik kreeg een antwoord waar ik heel veel mee kon, namelijk dat hij voor 2 januari zou vrijkomen. Dit schoot dus ook niet op......We zijn dus maar weer naar huis gereden en hebben een beetje nagepraat over de situatie.

Opeens werd ik gebeld; en ja hoor mijn neef was weer een vrij man. Zelf is hij in de hele situatie rustig gebleven en vond het op zich wel een aparte ervaring. Toch is en blijft het raar dat hij ongeveer 3 uur op het politie bureau moest zitten omdat hij een biertje in zijn handen had. En nog raarder vind ik dat je op de hoogte moet zijn van het geen alcohol en capuchon (ja die was ook verboden :P ) beleid terwijl op die mooie "oud en nieuw in leiden" borden dit niet is aangegeven. Het bleek dus dat bepaalde mensen wel een brief van de gemeente waarin deze verboden stonden hebben gehad en andere mensen niet.

Ik zeg dan op mijn beurt geef iedereen zo een brief, want wij waren ons van geen kwaad bewust. En waar ik oudejaarsdag het nog goed vond dat er meer politie op straat zou zijn, zeg ik nu dat ze zoveel alleen moeten inzetten als nodig is. Want zoveel politie agenten in één wijk (100 man) terwijl er niets aan de hand is leid tot dit soort loze arrestaties die wettelijk misschien terecht zijn, maar wel onnodig onze avond hebben vergald. Voor het eerst sinds jaren was het namelijk wel rustig in de wijk, misschien komt dit door het overdreven optreden van de politie, maar ik ben zelf van mening dat dit niet het geval is, aangezien ze ook pas actie kunnen ondernemen als er echt narigheid aan de gang is en niet zomaar mensen van de straat afpikken die eigenlijk naast dat biertje in de hand geen vlieg kwaad doen en richting huis lopen. Als hij nou had staan schreeuwen naar de politie of een gooi beweging met het flesje had gemaakt, dan had ik op mijn beurt ze gelijk gegeven, maar daar was geen spraken van. Ik denk dat we door dit agressieve politie optreden volgend jaar wel weer ongein gaan krijgen aangezien veel van die asocialen mensen uit zijn op een revanche. Het aanzien van de politie heeft bij mij in ieder geval een flinke deuk opgelopen.

Bedankt voor het lezen en post jouw mening hieronder.

Dit artikel delen

Over de auteur