1. Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events

Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events

Waar rook is, is meestal vuur. Waar een film is, is (tegenwoordig) een game. En zo is het ook bij de aankomende bioscoopfilm Lemony Snicket: Ellendige Avonturen. Naast de Harry Potter-serie is het tijd voor nog een kinderspel met een duister sfeertje. Maar is Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events wel de moeite waard, nu december ons zoveel mooie spellen heeft gegeven voor onder de kerstboom?

In het bijbehorende spel volgen we dezelfde verhaallijn als in de film, van de eerste drie boeken uit de Lemony Snicket-serie dus. Violet, Klaus en Sunny Baudelaire worden wees wanneer hun ouders omkomen bij een brand. Ze worden ondergebracht bij hun gemene oom, Count Olaf, die er alleen maar op uit is om de dikke erfenis van de kinderen te incasseren. Daarvoor moet hij eerst de kinderen uit de weg ruimen en dus maakt hij het leventje van de drie kinderen tot een ware hel.

In het spel krijg jij de controle over de drie wezen en is het aan jou om te ontsnappen aan je slechte oom. Ieder personage heeft zijn eigen wapens en handigheidjes en tijdens het spel kun je op ieder gewenst moment wisselen tussen de karakters. Count Olaf geeft je ieder level een vuil en gevaarlijk klusje om op te knappen en jij moet dit kulsje zien te klaren. Meestal doe je dit door allerlei onderdelen te zoeken, waarna Violet er een uitvinding van maakt en je een bepaald probleem kunt oplossen. In en rondom het huis van Count Olaf moet je deze onderdelen vinden en tussendoor dien je allerlei minigames uit te spelen. Deze minigames zijn er in verschillende soorten en maten, maar vaak komt het er op neer dat je bepaalde obstakels moet ontwijken of de juiste combinatie knopjes moet indrukken, die dan corresponderen met wat op je scherm wordt aangegeven.

Gedurende je zoektocht kom je ook allerlei handlangers van Count Olaf tegen, die je moet verslaan om verder te komen. Hierbij komen je wapens, die verschillen van ‘boksstompers’ tot ‘tomatenschieters’, goed van pas. Allemaal dus één voor één in elkaar gezet door het vinden en combineren van spullen. Verwacht geen bijster ingewikkelde of originele gameplay, want dit spel is vooral bedoeld voor de kleintjes.

Een aantal dingen die een spel sfeervol kunnen maken zijn tussenfilmpjes en cutscenes. Ik niet echt te spreken over de verhalende filmpjes in dit spel en dat komt vooral door de eentonige sketchachtige vorm waar ze zijn gegoten. Stilstaande plaatjes worden op je beeld getoond, maar maken het verhaal er niet levendiger op. Ook de lelijke animaties van de personages in cutscenes zijn jammerlijk. Ze komen namelijk vrij emotieloos op je over, aangezien ze amper een vorm van uitdrukking op hun gezicht of in hun houding vertonen. Ook zijn er weinig momenten waarop Count Olaf echt goed uit de verf komt. Dat is jammer, want het is wel leuk om een digitale Jim Carrey in een spel tegen te komen. Juist zijn acteerprestaties en mimische gezichtsuitdrukkingen komen in de film zo goed tot zijn recht, maar in het spel dus niet. Een gemiste kans, als je het mij vraagt. Verder volgt Lemony Snicket’s Series of Unfortunate Events grafisch gezien gelukkig wel de film. Vooral het huis van Count Olaf ziet er mysterieus uit en is met gevoel voor detail vormgegeven.

Conclusie en beoordeling

None

Toen ik net begon met het spelen van Lemony Snicket’s Series of Unfortunate Events dacht ik in eerste instantie te maken te hebben met een regelrechte kloon van de Harry Potter-spellen. Maar naar mate ik verder kwam in het spel, heb ik toch de luchtigheid en personages van Lemony Snicket’s Series of Unfortunate Events weten te waarderen. Het thema is misschien vrij donker voor een kinderspel, de gameplay is juist aangepast aan de doelgroep en zodoende geschikt voor alle jongere gamers onder ons.De Film Behalve het spel hebben we ook de film zelf al kunnen bekijken. Het spel valt wellicht wat tegen, maar dat geldt niet voor de film. Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events blijkt een erg vermakelijke film. Al direct aan het begin wordt de trend gezet door de verteller, Lemony Snicket, een prachtige rol van (de stem van) Jude Law. De eerste ontmoeting met Jim Carrey, oftewel Count Olaf, maakt zijn rol ook meteen duidelijk: een lichtelijk gestoorde, zelfingenomen en vooral ook gemene graaf. Carrey krijgt in zijn rol niet helemaal de mogelijkheid zijn specialiteiten (gekke bekken trekken) optimaal te tonen, maar hij komt voldoende tot zijn recht. Dat geldt ook voor de opbouw van het verhaal. Hoewel de film is opgebouwd uit, zoals de naam al doet vermoeden, een serie ongelukkige gebeurtenissen, krijg je nooit het gevoel dat elk nieuw deel een beetje ‘gemaakt’ is. Het mysterie dat in de film speelt blijft lang ook een mysterie voor de kijker en dat werkt goed; het houdt de spanning in de film. InsideGamer is er niet om cijfers te geven aan films, maar het is wat ons betreft een aanrader. Geen absolute topper, wel een erg vermakelijke film.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Minigames
 • Huis van Count Olaf oogt stijlvol
 • Minpunten
 • Karakters zijn emotieloos
 • Saaie tussenfilmpjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • niet zo gaaf denk ik

 • Toen ik die screenshots zag dacht ik te maken te hebben met Myst Uru. =P

  Hmm… het spel lijkt me nou niet echt geweldig. Ik ga de film eerst maar eens downloaden.

 • De film lijkt me wel leuk:)

 • Doet me beetje denken aan de Harry Potter games.  Maar eerst de film maar kijken denk ik.

 • die film-games zijn (bijna) altijd kut…

 • Ik vond de film echt tof, heb het spel zelf niet gespeeld…

 • prima, maar ik zie de relatie tussen jouw post en dit artikel niet helemaal…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren