1. School + De laaste loodjes = Druk - Een Droom = Schotse Hooglanden.

School + De laaste loodjes = Druk - Een Droom = Schotse Hooglanden.

We kennen allemaal school en we kennen allemaal schoolwerk of huiswerk. We kennen allemaal het gevoel dat je geen zin hebt aan school. Maar wie kent er het gevoel van druk door school? Ik ken er in ieder geval één iemand en dat ben ikzelf. Anders heb ik nooit last van druk, leef ik zonder tijd en doe ik alles op mijn gemak zonder het gevoel druk.

De laatste tijd is het helemaal anders en leef ik met niets anders dan druk. Nu zit ik ook in het examenjaar - voor het VMBO wel te verstaan - en moet ik allemaal dingen inleveren, afmaken en dan moeten de examens nog komen! Als ik nu al half door draai, hoe moet het dan over een aantal maanden wanneer de examens voor de deur staan en ik moet leren? Mijn ogen rollen nu al in mijn oogkassen.

Ik zei dat ik alles op mijn dooie gemak deed en dan verbaast het mij eigenlijk ook niet dat ik slecht ben in leren. Of nog een optie dat ik word afgeleid door mijn computer en dat ik dan iets heel onnodig moet zoeken en niet verder ga met school.

En als het dan gaat van; doe dit, doe dat en maak dit af ren ik als een kip zonder kop rond die geen idee heeft hoe die dit moet aanpakken. Dan kun je wel gaan zeggen maak een planning maar aan planningen houd ik me nooit, omdat ik dan mezelf nog meer druk opleg.

En dat is nu precies datgene waar ik niet tegen kan en dat is druk. Ik kan er gefrustreerd door raken, chagerijnig van worden, kwaad van worden of verveeld door raken. Dan zie ik sommige in de klas het één na het ander leren of maken én dan zit ik maar wat met mijn geklooi en frustraties.

Nu zou je dit examenvrees kunnen noemen of gewoon een erge versie van aanstelleritis of nog beter: bedenk het zelf maar. Het kan natuurlijk ook komen door het spreekwoord "de laatste loodjes wegen het zwaarst". Of beter gezegd; je wilt dat het afgelopen is met school terwijl dat niet kan want je moet nog een aantal maanden en dát wil je niet. Nee, je wilt je ding doen, je wilt doen wat je altijd al wou doen. En dat staat bij mij overigens al vast.

Als ik klaar ben met mijn studie dan laat ik Nederland en de mensen achter en ga naar de Schotse Hooglanden. Dan ga ik daar ergens in een verlaten dal/vallei wonen heerlijk alleen van de buitenwereld afgesloten en ga ik daar verder leven zonder de druk. Ik roep al vanaf kleins af aan dat ik dat wil en dat doe ik dan ook. Daar kan ik leven zonder de tijd en de druk.

Dit artikel delen

Over de auteur