1. Terugblik GameCube

Terugblik GameCube

Het jaar 2004 stond voor vrijwel alle platforms in het teken van het uitkomen van langverwachte spellen. Dit is voor de GameCube niet anders geweest. In het begin en aan het eind van het jaar verschenen er toppers in verschillende genres, waarbij vooral de wat avontuurlijke spellen sterk vertegenwoordigd waren. Nu 2004 er bijna op zit en 2005 in aantocht is nemen we een kijkje wat we het afgelopen jaar nou allemaal gezien hebben op de GameCube.

Het voorjaar

Zoals gebruikelijk kwamen er zo vlak na feestdagen weinig noemenswaardige spellen uit dit jaar. Vanaf maart kwamen de eerste goede spellen binnen. Hoogtepunt was natuurlijk Metal Gear Solid: The Twin Snakes. Deze remake van het origineel op de PlayStation bevat alles wat je maar kunt wensen in een actiespel; spanning, een episch verhaal, prachtige tussenfilmpjes en een prima gameplay. Daarnaast kwam er na tien jaar eindelijk weer eens een spel uit de Final Fantasy reeks op een Nintendo console in de vorm van Final Fantasy: Crystal Chronicles. Dit deel week af van de reguliere serie maar wist menigeen nog steeds prima te vermaken, vooral in de multiplayer modus. Verder viel er nog een hoop lol te beleven aan de boerderijsimulatie Harvest Moon: A Wonderful Life, de multiplatformtitels Beyond Good & Evil en Prince of Persia: The Sands of Time, en het Pokémon gevechttoernooi in Pokémon Colosseum.

In mei was het alweer tijd voor de jaarlijkse Electronic Entertainment Expo in Los Angelos. Hoewel Nintendo vooral de nadruk legde op de onthulling van haar nieuwste apparaat, de Nintendo Dual Screen, waren er ook nog een aantal in het oog springende titels voor de GameCube te zien en spelen. Naast een klein voorproefje wat we allemaal later in het jaar konden verwachten, viel Resident Evil 4 in positieve zin op. Het spel zag er oogstrelend uit en het leek erop dat er eindelijk wat vernieuwing gebracht werd binnen deze serie. Het hoogtepunt op het gebied van de GameCube vormde echter de onthulling van de nieuwe Legend of Zelda titel. Link was in een grafisch ‘volwassen’ stijl te zien, strijdend op een paard tegen verschillende monsters in een uitgestrekte omgeving. De beelden wekte enorme indruk, zowel bij de pers als bij de grote schare fans.

De zomerdroogte

Het lijkt bijna een typisch fenomeen te worden, maar deze zomer was er opnieuw sprake van een enorme droogte aan goede spellen voor de GameCube. Deze zomerdroogte bereikte zijn dieptepunt in de maand augustus, toen wij genoodzaakt waren het desastreuze Catwoman als spel van de maand te benoemen. Gelukkig kwamen er ook nog enkele amusante titels voorbij deze periode. Zo viel er bijvoorbeeld nog een leuk balletje te slaan met de bekendste mollige en besnorde loodgieter ter wereld in Mario Golf: Toadstool Tour. Ook Phantasy Star Online Episode III: C.A.R.D. Revolution kwam langs. In deze vernieuwende card-based RPG kon je ook online aan de gang; iets wat toch vrij zeldzaam is voor de GameCube. Het waren geen toptitels, maar ze maakten het wachten op het veelbelovende najaar wel draaglijker.

Het najaar

Na een periode van enorme schaarste was dan eindelijk het najaar aangebroken. Vanaf september hoefden de GameCube bezitters nooit lang te wachten op een nieuw spel dat de moeite waard was om in huis te halen. Zo konden we in september aan de slag met het doldwaze minigames festijn Wario Ware Inc.: Mega Party Games en de virtuele wereld van Animal Crossing (na enorm lang wachten). Oktober bracht ons Donkey Konga, inclusief Bongo’s, en het verrassend goede Pikmin 2. Toch moest het beste nog komen dit jaar. In november konden we ons namelijk verheugen op Paper Mario: Thousand Year Door, Tales of Symphonia en Metroid Prime 2: Echoes. Stuk voor stuk toptitels die de GameCube goed kon gebruiken, en in mijn ogen ook de drie beste GameCube spellen van het jaar.

Paper Mario: The Thousand Year Door gaf weer eens duidelijk aan dat Nintendo over een forse geschiedenis bezit. Het spel bedrijft continu zelfspot en herbergt vele referenties naar oudere Mario titels. Het spel is dan ook een echte must voor de fans. Tales of Symphonia bracht ons eindelijk een nieuwe RPG van epische proporties. Hoewel het spel vrij traditioneel van opzet is, is het doordrenkt met sfeer en blijft het gedurende het hele verhaal boeiend. Metroid Prime 2: Echoes is de opvolger van misschien wel het beste spel van de GameCube en heeft daardoor nogal hoge verwachtingen meegekregen. Gelukkig stelde Retro Studios ons niet teleur en konden we ons opmaken voor opnieuw een prachtavontuur met Samus in de hoofdrol.

Natuurlijk mis ik nog een aantal titels, zeker wat betreft multiplatformspellen, maar deze opsomming geeft toch een goede indruk hoe het jaar voor GameCube bezitters is verlopen. Achteraf gezien kunnen we concluderen dat, ondanks alle kritiek, er een hoop te beleven viel op deze spelcomputer. De zomer was even doorbijten voor degenen die alleen een GameCube in huis hadden staan, maar de sterke lijst uitgekomen titels in het najaar maakte een hoop goed. Verder kunnen we voor het einde van het jaar nog Legend of Zelda: Four Swords Adventures verwachten. Daarna is het wachten tot de eerste titels van 2005 komen binnendruppelen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Tales of Symphonia en metroid 2 waren voor mij wel de toptitels van dit jaar… ok wat waren voor jullie de toptitels?

 • voor de cube zeker ToS en papermario 2.

  Verder niets boeiends voor mij, maar die 2 maakten veel goed.

 • zelda windwaker en paper mario2. zelda is dan uit 2003, maar ik had hem pas dit jaar :D topgame!

 • only mgsTS for me.

 • wel redelijk jaar maar niet super.

  Het toch Metroid Prime 2, Paper Mario, Tales Of Symphonia, Prince of Persia WW die ik mis in de tekst overigens! Gekocht.  <edit>

  oww heb Beyond Good & Evil en POP Sand of Time ook.


 • MGS: TTS was zoiezo cool, moet MP2: Echoes nog kopen maar dat lijk mij ook een topper aangezien deel1 super was.

 • Was inderdaad weer een minder jaar, wordt het niet eens tijd dat nintendo wat meer gaat produceren? Het aanbod is namelijk vreselijk beperkt op dit moment. (Aub geen reacties van maar we krijgen wel kwaliteit want ook dat vindt ik twijfelachtig sinds een paar jaar)  Top titels? Metroid prime 2 was beter dan ik verwacht had en ging er lekker in. En duurde langer dan ik verwacht had. Zit nog steeds te wachten op tos en paper2 ben daar erg benieuwd naar.  FFCC was ook wel leuk, was alleen jammer dat er hele domme design fouten in zaten: multi moet je 4 gba's hebben, wat dus juist de aantrekkings kracht van homeconsole multiplay door de goot trapt (4 gba's is een hinderpaal van 4 * ~150E ipv 4* 30E voor controllers), de irritante non-skippable memory sequences en ook had het reizen sneller gemogen. Jammer dit had een super spel kunnen zijn… misschien deel 2 zonder die vertragingen en hinderpalen?


 • Four Swords Adventures klinkt briljant, alleen even kijken of ik genoeg gameboy's en kabels kan regelen. :-)

 • Nou ik heb behoorlijk wat Cube games gekocht dit jaar. Vooral omdat ik mijn Cube kocht op 3 Januari. Zelda: Wind Waker, Paper mario 2, Metroid Prime 2 en dan vooral de top titel: Metal Gear Solid: The Twin Snakes. Die game vond ik de beste van allemaal dit jaar.

 • Idd, ToS is voor mij echt het beste Gamecube spel van het Jaar!

 • ster is nnnintenddddddddddddddo

 • Tof jaar aan het eind, heb alleen in het gedeelte daarvoor weinig echte toppers gespeeld voor de cube. Gelukkig had de GBA nog een goed jaar in de lente en zomer.  Maar goed, het einde was gelukkig dan ook wel erg goed voor mij. Paper Mario 2 moet ik nog spelen, maar Pikmin 2 vond ik geweldig, Tales of Symphonia een supertopper en Metroid Prime 2 blijkt na de eerste teleurstelling (damn you, Agon) erg tof te zijn en hij weet op momenten de eerste weer te evenaren :).

 • 2005 word nog een mooier jaar voor Ninty, met een nieuwe Zelda, de echte Donkey Kong game, de DS, Star Fox, dan komt er ook nog de E3, met nieuwe games, en dan komt er nog een waslijst met titels van Namco, EA, Square-Enix, etc!! En natuurlijk de bekendmaking van de Revolution (hopelijk wel een betere naam want dit is verrot typen!! :D), mijn GC, GBA, DS en GR(jah, de nieuwe afkorting voor de -daar komt ie weer- Revolution!!) kan niet meer stuk!!

 • wow, heb je al eens een echte FF gespeeld?

 • Denk toch alsnog even Metal Gear Solid:Twin Snakes te halen, want dan speel ik tenminste nog ff op mijn Cube. Verder lijkt me ToS ook tof, maar verder zie ik niks boeiends. Ik vond het geen goed jaar voor de Cube, 2003 was beduidend beter..

 • Niks dat mij aanspreekt. Ja BG&E en POP Sot maar die zijn multiplatform.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren