1. Uitgaan?

Uitgaan?

Vijftien jaar, drie jaar onder de leeftijdsgrens van een 'volwassene'. Toch is het niet vreemd als je een iemand van mijn leeftijd in een discotheek of iets dergelijks ziet. Mocht er nu net een discotheek voor tieners vanaf veertien jaar bij ons in de buurt zijn, die tweewekelijks op vrijdagavond iets organiseren. Heel vet allemaal, met verschillende artiesten en groepen als The Opposites en Daryll bijvoorbeeld. Wat veel minder vet is, is dat je er tegenwoordig enkel en alleen stomdronken meiden en agressieve gozers tegenkomt.

Nu weet ik als minderjarige niet hoe dat vroeger was, maar afgaande van mijn moeder gingen kinderen van mijn leeftijd toen nog niet uit. Het duurde ook even voordat ik het mocht, ik had het me namelijk erg anders voorgesteld. Ik wist wel dat er mensen op deze wereld waren die enkel en alleen uit zijn op het uitvoeren van vandalistische daden en het in elkaar slaan van mensen voor de grap. Mijn oma vertelde dat ze door al die comazuipers het hele weekend wakkerligt en haar tuin al meerdere malen is 'aangevallen'. Nu ben ik sowieso niet iemand die zich graag helemaal stuk drinkt (dan neem ik nog liever iets als wiet) en vervolgens niet eens doorheeft wat hij voorafgaande van zijn kater heeft gedaan. Ik wil gewoon geloofwaardig overkomen, maar dat betekent niet dat ik geen lol kan hebben.

Maar goed, op een zaterdagochtend - na een voetbalwedstrijd - sprak ik met een jongen van mijn leeftijd. Hij stond uitgebreid te vertellen hoe hij de dag daarvoor iemand in elkaar had geslagen op de kermis. Diezelfde middag sprak ik een jongen die vertelde dat drie dagen daarvoor een vriend van hem door een groepje jongens in elkaar was geslagen, omdat ze vonden dat - hij was schoonmaker - de vloer niet goed had gepoetst. Hoogstwaarschijnlijk niet omdat die gasten klootzakken zijn, maar omdat ze niet door hadden wat ze deden. Uitgaan om ruzie te zoeken? Dan ga ik wel in de Bijlmer staan schreeuwen dat alle buitenlanders het land uit moeten.

Zelf blijf ik daarom vaak dicht bij huis, in mijn wijk en zoek ik een hangplekje met een paar vrienden. Vaak maken we er een wedstrijdje van wie een meisje kan regelen of anders gaan we alsnog op zoek in de stad. Maar wel gewoon rustig. Stoer doen en zijn is iets anders - ik zeg niet dat ik het ben - en al helemaal niet breed doen met je vrienden tegen anderen. Cafés ga ik ook steeds vaker uit de weg, omdat je er alleen maar pooiers vind die met veertien jarige meisjes willen ... . Elke ochtend weer hoor ik die wijven praten over hoeveel bier ze op hadden en met hoeveel jongens ze hebben geneukt, vind je het gek dat iedereen je crack noemt?!

Dus wat is uitgaan nou eigenlijk?

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad