1. Meer informatie omtrent EA's aankoop van Ubisoft aandelen

Meer informatie omtrent EA's aankoop van Ubisoft aandelen

Geupdate op 21 december. Vanmorgen meldden we dat EA een belang had gekocht in Ubisoft door bijna 20% van de aandelen over te nemen van John de Mol's investeringsmaatschappij Talpa Beheer B.V. Er is inmiddels commentaar van EA en Ubisoft op het gebeuren.

EA heeft de aandelen gekocht omdat het van mening is dat het in hun belang was om de aandelen te bezitten. De aandelen zouden hoe dan ook op de markt komen. EA verwacht dat, nu ze 18,4% stemrecht hebben binnen Ubisoft, net zo worden behandeld als alle andere aandeelhouders. Alleen Ubisoft's oprichters, de familie Guillemot, bezit meer stemrechten; 22,8%.

Ubisoft heeft nog niets van EA gehoord en beschouwt de actie vooralsnog als vijandelijk. Hier kan het wel eens gelijk in hebben aangezien marktanalisten verwachten dat EA het niet bij de 20 procent laat.

De zet van EA komt, vooral voor Ubisoft zelf, als een verrassing. Hoewel er in de gamesindustrie de laatste tijd veel overnames plaatsvinden, was Ubisoft eerder zelf op zoek naar bedrijven die ingelijfd konden worden, dan dat het zelf overgenomen zou worden. Maar zover is het nog niet.

Het aandeel Ubisoft steeg als gevolg van het nieuws met maarliefst 24% naar 21,10 euro.

Update 21 december

Ook wij hebben uiteraard even contact gezocht met beide partijen. Terwijl Ubisoft niets liet weten, wist EA ons het volgende te melden.

Nogmaals herhaalde EA dat er een aantal redenen waren voor de aankoop van de aandelen.

...EA bought these shares because we admire Ubisoft and their management, these shares were coming into the market one way or another and having the shares preserves our options..

Kortom, de aandelen kwamen hoe dan ook op de markt en EA bewondert Ubisoft en het management. Door deze aandelen te kopen houdt EA bovendien alle opties open voor eventueel toekomstige plannen.

We have nothing to announce beyond the shares that we announced today. EA hasn't made any decision about next steps - its too early to think about that.

EA wil dus nog niet al teveel kwijt. Volgens het bedrijf is het nog te vroeg om te denken aan volgende stappen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • En zo blijft mijn haat tegen EA maar groeien.. bedrijven als EA nemen niet gneoegen met marktleider zijn. Nee, ze moetne ook de concurrentie opkopen en alleen heersen..

 • Ik denk dat er in praktijk maar weinig zal veranderen. Zéker als Ubi het ziet als vijandige overname… Al vind ik dit allemaal een beetje overdreven klinken. Anyway, het blijft foute business, al heeft EA best een paar goede liscenties. Ubi staat alleen ijzersterk en eventuele inspraak van EA, daar zitten de meeste gamers nu niet echt op te wachten denk ik.  Ik vond de laatste Prince game al een beetje gerushed, laat staan wat er gebeurd zodra EA er druk achter zet. En we zijn dat verzekerd dat we een vervolg op een beauty als Beyond Good & Evil niet meer zien verschijnen…:( Nee, Ubi moeten ze lekker hun eigen weg laten gaan!!

 • helemaal juist!!

 • Ubi staat alleen ijzersterk en eventuele inspraak van EA, daar zitten de meeste gamers nu niet echt op te wachten denk ik.  Ja maar Diego, daar gaat het niet helemaal om he. EA heeft nu al een grote vinger in de pap, en als EA op een gegeven moment besluit om ook de andere aandelen van het bedrijf te kopen, dan is het uiteindelijk gewoon een overname, of Ubisoft dat nou wil of niet, als de aandeelhouders het maar willen.

 • Echt slecht nieuws dit. En sommigen beseffen niet eens hoe slecht.

  Er gaat nu al veel veranderen nu Ea stemrecht krijgt en god knows zelfs een veto recht op nieuwe projecten. Hoezo er veranderd niks?

 • EA is gewoon de Hitler van de gamesindustrie….

 • Ik zie het probleem niet zo eigenlijk, had precies hetzelfde gedaan als ik EA's schoenen stond.

  Om EA nou voor Hitler uit te maken vind ik belachelijk, het zijn zaken dus ik zie het probleem niet.  Als bedrijf moet je doen wat je kunt om de beste/grootste te zijn en blijven.

  meer dan dat doet EA niet imo.


 • Nee voor EA is het goed nieuws natuurlijk, maar wat intereseert mij de financiele vooruitgang van EA. Iemand op een andere site omschreef het heel goed imo:  Ze vervormen dan misschien de kern van het succes van het spel niet maar subtiele veranderingen zorgen ervoor dat er zon smerige EA waas over elk door hun uitgegeven spel zit, waardoor het spel totaal zijn feeling mist  Ik zit er sterk aan te denken deze uitspraak in te lijsten en levensgroot op het hoofdgebouw van EA te projecteren. *Flashbacks uit GTA Vice City schieten mn hoofd binnen*


 • Ik heb het niet op hostile takeovers, maar ja als je als bedrijf een NV start ben je het uiteindelijk zelf schuld.

 • Ja want Nintendo doet het allemaal uit de goedheid van hun hart….

 • hehehe, ja daar lijken veel mensen toch van overtuigd te zijn he :)

 • 1 tip..koop bisoft aandelen

 • Neuh Nintendo doet het niet uit goedheid maar ze leveren wel kwaliteit. Dat het niet je ding is kan, ik hou er ook niet van maar ze doen tenminste hun best kwaliteit te leveren. Dat kan je van EA slechts in hoge uitzondering zeggen.

 • oh nee ben ook helemaal eens dat Nintendo kwalitatief fantastische producten maakt, maar sommige mensen doen het overkomen alsof nintendo het voor de lol doet, uitendelijk hebben die ook maar 1 doel; geld verdienen.

 • geen 1 bedrijf doet het uit goedheid maar als een bedrijf wel de klant (dus alle gamers) als standpunt en doel ziet dan is dat wel een bedrijf met principes. En dat is Ubisoft zeker. Als ze dat niet waren dan haden ze nooit gezegd dat dit een vijandige overname was en hadden ze lekker in hun handen kunnen vrijwen met het geld dat die aandlen hebben opgeleverd en niet te vergeten de stijging van de aandelen. Dus om ze als Hitler van de gamesindustrie te noemen vind ik een goede zaak want soms moet je het beestje gewoon bij de naam noemen. Hopelijk dempen we de put niet als het kalf verdronken is. Voorkomen is beter dan genezen….enz…enz…

 • Van mijn kant is het geen fanboyisme, ik wardeer Nintendo en alles wat ze hebben gedaan. (alleen de NGC dus niet)  Wat mij gewoon opvalt is dat (zoals Jaap meldt) veel mensen ervan overtuigd zijn dat Sony, MS en EA geldwolven zijn die hun eigen oma aan een zigeuner zouden verkopen voor iets meer winst.

  Tegelijker tijd zijn zij ervan overtuigd dat Nintendo de moeder Teressa van de games bizz is en alles doet uit de goedheid van hun hart en het niet doen voor winst en geld.  Dit begreep ik ook uit jou post, blijkbaar bedoelde jij het niet zo. (my bad)

  Ik kan gewoon niet tegen zulke volgzaamheid en verheerlijking.

  Nintendo is een bedrijf en wil ook zoveel mogelijk geld verdienen.

  Ze zitten echt niet in hun vergader ruimte van 'Hoe kunnen wij die lieve kinders toch eens weer verwennen zonder winst te maken?'  Dat is alles wat ik wilde zeggen, dat het gewoon een beetje storend is dat velen zo denken. IMO een teken van labiliteit en schapen gedarg)  Ik volg nintendo sinds de NES hier uitkwam en ken hun reputatie door de jaren heen wel. (arrogant, koppig en neerbuigend)

  Het zijn geen sinterklaasjes, geen van de grote drie is dat.

  Daar stoor ik me dus aan.  maar goed ik heb je verkeerd begrepen nogmaals my bad.


 • Ik snap al dat gejankt van jullie niet. EA kan dan wel bedrijven opkopen maar de werknemers blijven hetzelfde. Of denken jullie echt dat de grote baas van EA iedereen een brainwash geeft?!  Het is alleen maar goed dat EA bedrijven opkoopt, zo kunnen ze lekker veel geld in die bedrijven pompen zodat de spellen sneller op de markt worden gebracht. Daarbij komt dat EA meer spellen uitgeeft dan zelf produceert, elke developer heeft een publisher nodig, niet waar?  Kom niet aan met het verhaal dat EA slechte spellen produceert want dat is klinkklare onzin. Neem bijvoorbeeld de SSX reeks, NBA Street, Medal of Honour en natuurlijke alle sportgames. Uiteraard kan het zijn dat een aantal spellen van EA je niet liggen. Het is natuurlijk onzin om te zeggen dat over elk EA spel een waas ligt waardoor het net niet de juiste feeling heeft.  Bij het kopen van een spel interesseert het me geen drol wie het spel gemaakt heeft en wie het uitgegeven heeft. Ik kan er ook niet bij met mijn pet dat jullie je daar druk om maken.
 • 'echt goede ea games zijn nu:…,Goldeneye Rogue Agent,…

  ??  Ik ben tegen deze overname, als die al zou plaatsvinden, simpelweg omdat het de concurrentie (dus ook kwaliteit en prijzen)

  geen goed zou doen.


 • Ik ook BGE voor 30 euro gekocht een maand na releash. Echt een van de beste spellen ooit vind ik.

 • EA Games: compete and we will buy you!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren