1. Blinx 2: Masters of Time & Space

Blinx 2: Masters of Time & Space

In 2002 deed Microsoft met Blinx: The Time Sweeper een dappere poging om de Xbox in Japan wat populairder te maken. Helaas lukte dit niet. Het spel was vaker frustrerend dan leuk en de kater Blinx had te weinig persoonlijkheid om een echte mascotte te worden. Toch staat Blinx bij velen nog in het geheugen gegrift vanwege de bijzondere tijdspuzzels. Dankzij de harde schijf konden spelers de tijd bijvoorbeeld pauzeren of doorspoelen om zo puzzels op te lossen. In het tweede deel zien we deze puzzels terug en bovendien is te zien dat ontwikkelaar Artoon naar de kritieken heeft geluisterd. Maar maakt dit alles van Blinx 2: Masters of Time & Space eindelijk eens een goed platformspel voor de Xbox?

Het verhaal begint bij de varkens van de Tom Tom Gang die een grote tijdskristal in stukken breken. Het einde van de wereld is nabij en Blinx en zijn katers worden ingeschakeld om de scherven op te zoeken en alles weer goed te maken. Vreemd is dat je nooit met Blinx zelf speelt. Af en toe verschijnt hij wel in een filmpje, maar verder verneem je nagenoeg niets van hem. Je speelt met een kat die je op het begin zelf kunt creëren. Dat is zeker leuk gedaan, maar hiermee heb je wel het probleem dat je speelt met iemand waar je nauwelijks binding mee hebt. Hij zegt bijna nooit wat en speelt eigenlijk geen rol van betekenis in de verhaallijn.

Je speelt in dit spel niet alleen met de katers, je komt ook geregeld aan de kant van de bad guys te staan: de varkens van de Tom Tom Gang (die je overigens ook zelf kunt creëren). Beide kanten hebben een specifiek soort gameplay. De katers hebben de beschikking over een bijzondere stofzuiger waarmee ze afval kunnen opzuigen en tegen vijanden aan kunnen schieten. Uiteraard kunnen ze hiermee ook knoeien met de tijd en dat zorgt voor een aantal leuke puzzels. De missies van de varkens zijn meer gebaseerd op stealth: je moet vooral rondsluipen en de patrouillerende katten ontwijken. Ook de varkens hebben een aantal aardige mogelijkheden om het de katten moeilijk te maken, zoals bananenschillen, slaappijltjes en een katapult.

Hoewel je twee verschillende soorten gameplay hebt, speelt het spel wel heel de tijd hetzelfde en kom je weinig verrassing tegen. De puzzels, voornamelijk de tijdspuzzels, zijn leuk, maar vooral op het begin wel erg gemakkelijk. Dit is te wijten aan je teamleiders die je constant voorzeggen wat te doen. Het is mij een raadsel waarom mij verteld wordt dat ik moet kruipen bij het zien van laserstralen. Dat zie ik toch zelf ook wel? Sommige obstakels of puzzels zijn best leuk en helemaal niet zo heel moeilijk, maar je krijgt niet de kans om zelf op onderzoek uit te gaan, omdat je teamleiders bijna altijd direct vertellen wat je moet doen. Deze hints zou je moeten kunnen uitschakelen, maar helaas is dat niet mogelijk.

Over het algemeen kan ik echter wel zeggen dat het soloavontuur leuk in elkaar zit. Het spel geeft je behoorlijk wat vrijheid in de gebieden om de missies te voltooien. Nieuw is dat je nu ook de Story Mode met twee spelers coöperatief kunt spelen in splitscreen. Dat is best leuk en bovendien veranderen de puzzels daarmee een klein beetje. Je kunt ook een deathmatch spelen met maximaal vier spelers. Het is een leuk extraatje, maar ik vraag me af of mensen zich hier echt lang mee kunnen vermaken, want het wordt al snel saai.

Visueel gezien staat Blinx 2 zijn mannetje. Het geheel ziet er goed uit en de omgevingen geven je echt het gevoel om lekker te gaan avonturieren. Jammer dat je niet echt kunt avonturieren, want het spel verteld je dus precies wat en waar je moet doen. Qua muziek gaan de deuntjes die in het spel klinken vrij snel vervelen. De stemmen van de personages zijn daarbij vrij voorspelbaar. De katers klinken als echte helden terwijl de varkens echt als kwade boeven klinken.

Conclusie en beoordeling

None

Ontwikkelaar Artoon heeft geluisterd naar de kritieken die het eerste deel van Blinx heeft gekregen. Helaas zijn ze hierin doorgeschoten. Door een tijdslimiet bij elke missie was het spel te frustrerend en die tijdslimiet is dan ook weggehaald. Hiermee zou je lekker op je gemakje de aardig leuke (tijd)puzzels kunnen oplossen, maar het spel geeft je hier de ruimte niet voor, want bijna altijd verteld het spel precies wat je moet doen. Erg irritant. Hoewel Blinx: Masters of Time & Space best vermakelijk is, haalt het spel het nergens bij top platformspellen op de PlayStation 2 zoals Jak & Daxter en Ratchet & Clank. Voor de Xbox is het echter een goede aanvulling op het assortiment spelen en is het lastig om zo voor de feestdagen iets beters te vinden in het platformgenre. Het spel ligt voor ongeveer veertig euro in de winkel en voor die prijs doen platformliefhebbers geen miskoop.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Twee soorten gameplay
 • Leuke tijdspuzzels
 • Coöperatieve multiplayer
 • Gunstig prijsje
 • Minpunten
 • Vele hints verpesten puzzels
 • Voorspelbare stemmen
 • Te gemakkelijk voor sommigen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • EEns een leuke spel voor jongere gamers, mag ook wel eens vind ik.

 • Lijkt me niks… Vond de eerste ook brak. 12 uur is ook erg kort.

 • 12 uur is niet kort voor een platformspel imo.

 • de reacties van mindgame en OmeReinier zijn belachelijk. (Die laatste iets meer overigens)  Platformspellen zijn niet kiddy. Blinx is cool, en Paper Mario heeft niets met het platformgenre te maken.  Haal 'm denk ik nog wel voor de Xbox trouwens. Kon me wel goed vermaken met deel één. • 12 is imo terrring kort voor een platformspel. Spellen als Banjo Kazooie en Mario zetten de standaard jaren geleden qua bergen verzamelbare /unlockbare stuff…korte platformgames komen wel lui op me over want een developer kan toch genoeg simpel degelijk speelplezier voor je bedenken?  Lijkt me toch wel een aardig spel, om de graphics zou ik m nog wel willen checken, altijd wel geboeid geweest hoe kleurige werelden er op de xbox uit zouden kunnen zien (Rareware waar blijf je!)

 • waarom is voorspelbare stemmen een minpunt dat slaat egt nergens op, ik wil nie zeggen dat dit een geweldige game is maar is het niet zo dat stemmen bij hun persoonage moeten horen, ik zou stemmen als minpunt zien als ze 1 of slecht zijn of 2 NIET bij de persoonages horen… maar dat is mijn mening maar.

 • elxMetalhead, tsja het is niet echt een groot minpunt, maar wat mij betreft had die voice acting wel wat beter gemoeten.  Trouwens, mindgame heeft wel een klein beetje gelijk als hij zegt dat dit spel vooral geschikt is voor jongere gamers… maar oudere gamers kunnen zich hier ook wel goed mee vermaken natuurlijk…

 • xbox zuigt als je kijkt naar platform games de games van nintendo en sony zijn 10x beter (en die van nintendo weer 10x beter als die van sony :D)

 • klopt terrored

 • mmm vind ik niet, ik vind jak de beste platform game:D

 • Geen slechte platformer, maar zeker niet van uitzonderlijke klasse. Wat het orgineel zo bijzonder maakte, was het feit dat je de tijd kon beïnvloeden. Dit is inmiddels in meerdere games gebruikt en is het hele idee niet meer orgineel.

  Verder biedt de game niet veel andere nieuwe gameplay-elementen die er echt uitspringen. Gewoon een leuke platformer. Niks meer, niks minder

 • Volgens mij ligt ie voor 40 in de schappen in plaats van 30.

 • Klopt, ik zag hem laatst ergens voor 30 euro maar over het algemeen is-ie 40 euro ja. Bedankt.

 • Die laatste screenshot is echt lelijk. Zijn dit Xbox graphics? :P

 • cool! deze ga ik zeker kopen

 • die heb ik al

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren