1. Prototype: Hot??

Prototype: Hot??

Een week of 3 geleden had ik het in mijn weblog over Mafia 2. Over deze game was ik toen redelijk enthousiast. Inmiddels is bekend geworden dat het nog even duurt voor we met dat spel aan de slag kunnen. Gelukkig komt er voor die tijd nog een free roamer uit: Prototype. Maar kijk ik net zo naar die game uit als ik naar Mafia 2 uitkijk?

In Prototype speel je als Alex Mercer in New York. Wie of wat Alex Mercer is weet je zelf alleen niet. Daar zul je in het spel achter moeten komen. Wel weet je dat Alex een soort virus met zich meedraagt. In New York bevinden zich ook allemaal gemuteerde wezens. Van wat we tot nu toe in de trailers hebben kunnen zien, proberen zij alles te doen om jou tegen te werken. Ook heb je nog het leger, hun doel is eigenlijk het uitroeien van alles wat met het virus te maken heeft.

Verder is over het verhaal weinig bekend. Waarschijnlijk zul je er voor moeten zorgen dat het virus verdwijnt en dat alles weer normaal wordt. Zo zul je er ook achter komen wie je bent en hoe je nou eigenlijk zo geworden bent. Het leger probeert je hier alleen in tegen te werken. In de trailers zagen we dat je dus ook vaak opdrachten tegen het leger uit moet voeren. Maar hoe doe je dat, het opnemen tegen een heel leger? Het antwoord zit `m in je speciale krachten. Alex heeft namelijk krachten gekregen. Hierdoor kan hij op gebouwen klimmen, vliegen en grote sprongen maken. Dit is natuurlijk niet het enige. Uit de trailers valt namelijk af te leiden dat je een deel van je lichaam kan laten muteren. We zien Alex met grote klauwen, enorme vuisten en extra armor. Ook kan hij stekelachtige punten uit de grond laten schieten en met een soort touw rondslingeren om zo tanks en helicopters uit te schakelen. Kijk zelf maar.

Zoals je zag deed Alex in de beelden af en toe wat raars. Hij kan ook het DNA van iemand overnemen en zo in zijn huid kruipen. Dit deed hij om te veranderen in een soldaat, waardoor hij waarschijnlijk rustig de militaire basis binnen kon komen. Prototype klinkt dus als een hele vette game, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd. Waardoor komt dit? Ten eerste de graphics. Voor wat we op de dag van vandaag met Call of Duty 5, Gears of War 2 en Far Cry 2 allemaal krijgen voorgeschoteld, stelt Prototype tot nu toe teleur. Het muteren, de bloedeffecten en de krachten worden allemaal mooi in beeld gebracht. Alleen de gebouwen, straat, mensen en bijvoorbeeld de auto`s zien er erg oppervlakkig en kleurloos uit.

Ook ben ik bang dat de game meer een bundeling van verzamelde spellen wordt dan een spel opzich. Dit is niet erg, want ontwikkelaars doen dit dagelijks als ze games uitbrengen. Maar bij Prototype heb ik wel erg veel vergelijkingen kunnen maken. Het wisselen van krachten lijkt op het systeem van Crysis, het klimmen en klauteren lijkt op Assassin`s Creed (bij toeval heeft Alex ook wat weg van Altaïr) en het hijacken van een tank en helicopter lijkt op Mercenaries 2. Verder heeft het free-roaming gedeelte ook nog erg veel weg van Crackdown.

Als laatste dreigt het spel geen multiplayer te krijgen. De ontwikkelaars zouden al hun tijd in de singleplayer moeten stoppen. Dit is allemaal leuk en aardig, maar een multiplayer is toch wel een vereiste geworden in een game. Het spel is wel uitgesteld waardoor er misschien toch nog in ieder geval een co-op in komt. Laten we het hopen.

Het idee achter Prototype is dus goed. Het gebruiken van verschillende krachten heeft al tot een aantal goede games geleid. Wel is te hopen dat de game niet een bundel van verzamelde spellen wordt. Ook moeten de graphics aanvaardbaar zijn, en een multiplayer mag toch eigenlijk ook niet ontbreken. Desalniettemin kijk ik uit naar dit spel, en blijft hij daarom ook zeker op m`n wenslijst staan!

Dit artikel delen

Over de auteur