1. Wist ik dit maar iets eerder...

Wist ik dit maar iets eerder...

Gister was echt een baaldag, achteraf gezien dan...

Al een redelijke tijd hebben wij een draadloze router thuis, geen gedoe met draden en snoeren, gewoon doodsimpel 'plug en play' eigenlijk. Nou had ik nooit zin om dit te beveiligen thuis, ik zat toch meestal op youtube, insidegamer en belangrijk werk deed ik niet wat iemand interesseerde. De enige beveiliging was MAC-adres filtering, maar dan zou je met een aantal programma'stjes wel kunnen zien wat ik aan het doen ben. Maargoed, dit boeide mij niet echt dus. Tot gisteren...

Mijn pa had een laptopje gekocht zodat hij vanaf thuis op zijn werk kon inloggen op de hoofdserver. Ja, kijk, dan vind ik wel dat het draadloze netwerk beveiligd moet worden. Ik ga naar de instellingen van de draadloze router, en stel een coderingsbeveiliging in, inclusief wachtwoord en de hele mikmak. Wat doe je als eerst als je dit hebt gedaan? Je gaat testen of het wel werkt. "Hmmm, het werkt wel, maar het gaat wel erg traag." Google deed er 40 seconde over, beetje bij beetje. Ik kon niet echt begrijpen hoe dit mogelijk was, zo erg hoort een beveiliging het internet niet te vertragen. Nouja, ik zette het even terug naar de instellingen van 10 minuten geleden, dan kan ik even snel opzoeken wat het probleem zou kunnen zijn. "Huh? Nu werkt het helemaal niet meer?" Grommend zocht ik de backup van alle instellingen op die ik een paar maanden geleden had gemaakt. Na hem gevonden te hebben en de backup te hebben terug gezet, werkte het internet nog steeds niet.

"Man, wat is je probleem!?" zei ik bijna tegen mijn draadloze router. Het volgende wat ik probeerde, is het aloude trucje om de router 10 seconde uit te zetten. Ook dit had geen effect... IK was echt in de war, want alles deed het, en nu niet? met precies dezelfde instellingen. :S Ook met de reset knop op de router zelf mocht het niet baten. Op dit punt werd ik echt cranky, "Hoe kan dit?". Ik heb denk ik de komende twee uur gereset, meerdere keren alle instellingen nagegaan. Het vreemde was vooral, ik kon wel verbinding met mijn router maken ("U heeft nu verbinding met *....*"), maar internet kreeg ik niet. Stiekem ging ik weleens op de draadloze router van de overburen om zo op internet te zoeken wat het probleem zou kunnen zijn. Zucht, moedeloos werd ik als ICT-beheerder in opleiding (laatste jaar). Het werd later en later, ik was er nu al 3½ uur mee bezig, het was etenstijd.

Die avond zou ik gaan snowboarden met wat vrienden, dus ik zou er de volgende dag wel naar kijken. Zo gezegd, zo gedaan. Vandaag heb ik mijn provider maar gebeld met mijn mobiel (ook onze telefoon-lijn is nu dood.) en die kon mij vertellen dat er een kabel is doorgeprikt tijdens graaf werkzaamheden. * Zucht*... Daar had ik niet aan gedacht. Als ik nu uit maan raam kijk, zie ik mensen serieus al 3 uur in de grond graven en met kabels klooien, één heeft zelfs nog een kerstmuts op... Leuk, van alle mogelijkheden waar het aan zou kunnen liggen, had ik daar nog niet aan gedacht. Mijn provider zei dat het rond half 4 zou zijn opgelost, maar volgens mij wordt dat wel iets langer dan dat... Nouja, tot die tijd lift ik mee met mijn overburen voor het internet...

Echt een perfecte timing; ik stel iets in, waarop precies dat moment een kabel wordt doorgeprikt... Hier nog een > foto < van de werkzaamheden uit mijn raam.

Dit artikel delen

Over de auteur