1. Terugblik Game Boy Advance

Terugblik Game Boy Advance

De Game Boy Advance heeft een zwaar jaar achter de rug. Wanneer je naar de verkoopcijfers kijkt, vind je niets van deze bewering terug. Qua mediapubliciteit echter kwam de Game Boy Advance weldegelijk tekort. Dit valt eenvoudig te verklaren door de stormvloed aan kaskrakers voor de consoles en de hele hype rondom de twee aanstormende nieuwe handheldsystemen. Desalniettemin bracht 2004 voor de Game Boy Advance meer dan genoeg goede titels.

Het voorjaar

Zoals alle systemen had de Game Boy Advance in 2004 een valse start. Alle ontwikkelaars deden verwoede pogingen om hun spel nog voor de jaarwisseling in de winkels te krijgen, met als gevolg een stilte in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar. De eerste noemenswaardige titels verschenen dan ook pas in maart. Zo was daar het aardige Sabre Wulf van ontwikkelaar Rare. Nintendo en Rare hadden niet lang daarvoor hun wegen gescheiden. Voor de Game Boy Advance bleef Rare gelukkig nog wel spellen ontwikkelen. Naast Sabre Wulf verschenen er in maart: Sword of Mana, Max Payne Advance en Harvest Moon: Friends of Mineral Town. Voor allen luidt dat het niet de toppers waren waar we op gehoopt hadden. Toch was het een fijn gevoel om weer eens iets om handen te hebben na de eerste twee maanden droog gestaan te hebben.

In april verscheen het korte maar krachtige Metroid: Zero Mission. Zero Mission was het tweede avontuur van Samus op de Game Boy Advance. Het spel was minstens zo intens als zijn voorganger, maar het was helaas binnen de kortste keren over. In mei verscheen het meesterwerkje Boktai: The Sun Is In Your Hand. Dit spel maakte gebruik van een speciale sensor die al het zonlicht opving. Mede hierdoor werd dit spel al snel gezien als de zomertitel van 2004. In mei keerde de jaarlijkse E3 expo wederom terug. De grootste blikvangers van de beurs waren de Nintendo Dual Screen en de PlayStation Portable. We waren al maanden lekker gemaakt met beide systemen, maar op de beurs volgde eindelijk een nadere kennismaking. Voor de Game Boy Advance werden ook enkele leuke titels aangekondigd, waar The Legend of Zelda: The Minish Cap en DK: King of Swing als absolute uitblinkers gezien moesten worden.

De zomer

Zoals gebruikelijk verschenen er in de zomer ook op de Game Boy Advance maar bar weinig titels. Niet alleen gamers, maar ook de industrie is in de zomer toe aan een verdiende vakantie. Gelukkig verschenen er in de zomervakantie sporadisch nog wel enkele noemenswaardige titels. Zo bracht Nintendo racespel F-Zero: GP Legend naar voren. Het nieuwste deel in de F-Zero serie bleek een zeer compleet spel. Verder verschenen Kirby & the Amazing Mirror en Fire Emblem in de zomervakantie. Kirby bleek als al zijn voorgangers een leuke titel te zijn, maar Fire Emblem was een klasse apart.

Volgens velen dient Fire Emblem gezien te worden als het beste spel van het jaar. Ik kan dit alleen maar beamen. Fire Emblem is een meesterwerkje geworden. De emotionele binding met de verschillende karakters gaat veel verder dan menig spel. Was je dol op Advance Wars, dan is dit spel zeker een aanrader. Op bijna alle punten streeft Fire Emblem namelijk Advance Wars voorbij. Het tweede Fire Emblem-deel voor de Game Boy Advance is inmiddels in ontwikkeling en ook voor de GameCube staat een Fire Emblem spel gepland. Wij Europeanen zullen nog veel van deze serie gaan horen.

Het najaar

Na de komkommertijd van de zomer stond het volgende seizoen voor de poorten te rammelen. Menig spel verscheen in de loop van het najaar, maar de strijd was hevig. Alle uitgevers van overige systemen hadden hun beste spellen voor het laatst bewaard in 2004. Met al dit mediageweld werden dan ook maar weinig woorden vuil gemaakt aan de Game Boy Advance. Misschien was het verstandiger om wat meer Game Boy Advance spellen in de zomer uit te brengen?

Hoe dan ook, in september verscheen het beste golfspel voor de Game Boy Advance ooit, namelijk Mario Golf: Advance Tour. Oktober zorgde voor meer spektakel met het zoveelste Pokémon deel en Super Mario Ball. Beide spellen waren verdienstelijk, maar niet meer dan dat. Het was tijd voor een grotere titel. Plots was daar Grand Theft Auto Advance en vele gamers begonnen terug te denken aan het vele plezier wat ze hadden met de eerste Grand Theft Auto delen. In tijden toen de wereld nog plat was en je ongestoord een voorbijganger een nekschot kon geven. Helaas bleek de Game Boy Advance niet het ideale systeem om zo'n briljant concept op uit te brengen.

November beloofde alles goed te maken, want deze maand zou The Legend of Zelda: The Minish Cap verschijnen. Het spel werd een prachttitel, welk zich gemakkelijk naast eerdere meesterwerken kon scharen. Het enige minpunt was de ietwat korte speelduur. Verder verscheen er in november nog Mario vs. Donkey Kong, maar eigenlijk is het doodzonde om dit spel in dezelfde alinea te plaatsen als The Legend of Zelda: The Minish Cap. In december verscheen tot slot nog Final Fantasy I & II: Dawn of Souls, maar dit spel zou uiteindelijk alleen de moeite waard blijken te zijn voor de echte Final Fantasy fans.

Conclusie

Als conclusie kun je stellen dat 2004 twee absolute toppers voor de Game Boy Advance bracht. De overige spellen waren stuk voor stuk degelijke titels, maar verbleekten bij Fire Emblem en The Legend of Zelda: The Minish Cap.

De Game Boy Advance deed het in 2004 uitstekend. Het apparaatje verkocht beter dan ooit te voren en eindigde tweede achter de PlayStation 2 in alle verkooplijsten. Dit is natuurlijk fantastisch, maar het laat tevens een nare smaak achter bij mij. Hoe kan het zo zijn dat één van de meest succesvolle systemen ooit, zo weinig aandacht krijgt in de media? Kennelijk wordt handheldgaming nog enorm ondergewaardeerd. Ik kan alleen maar hopen dat dit met de komst van de PlayStation Portable en Nintendo Dual Screen verandert.

De toekomst

In 2004 verschenen ook nog de PlayStation Portable en Nintendo Dual Screen. De Nintendo Dual Screen verscheen als eerst in Amerika en kort daarna in Japan. De PlayStation Portable is tot op heden enkel in Japan uitgekomen Beide systemen verkopen uitzonderlijk goed, Nintendo hoopt zelf aan het eind van dit jaar 2,8 miljoen systemen uitgeleverd te hebben.

Met de komst van beide giganten lijkt het tijdperk van de Game Boy Advance tot een einde te komen. In het nieuwe jaar zullen er hier en daar nog wel enkele leuke titels uitkomen, maar het systeem heeft haar top al lang bereikt. Dit is ook niet erg, het was mooi zo lang het duurde. Het is tijd om het estafettestokje over te dragen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • die gba kan me niet echt boeien, het is gewoon een opgevoerde snes en dat anno 2004/2005

 • Dit jaar voor de GBA alleen the Minish Cap aangeschaft. Zeker een toppertje :)

 • Yeuy..mensen ontdekken fire emblem, man die serie draait al sinds op de SNES:p Toen wastie al super, misschien wel beter dan op de gba, want ik vond het maar brak dat die gevechten er zo vaag uitzien op zo een nog kleiner schermpje, vond ik er op de SNES veel leuker uitzien:p

  Verder heb ik maar 1 spel gekocht dit jaar voor de gba, die nieteens in de lijst is genoemd, dbz supersonic warriors. Vond ik wel een goed vechtspel voor de gba^^

 • @Chemer  een opgevoerde snes met vette spellen.

 • geinig

 • Ik mag mischien wel een mana fan zijn… maar volgens mij schrijven jullie sword of mana toch wat af :/. Ik vond het echt een top spel

 • Fire emblem..Wat een toffe game (vooral voor vakantie) is dat zeg!

 • gba is zeer leuk om op te spelen

 • Ik vind de huidige prijzen van GBA-games nog steeds te prijzig..dat heeft mij er het afgelopen jaar weer vanaf gehouden om veel games te kopen. Heb alleen Street Fighter Alpha gekocht, die was alle 15 euro's waard.  Hoop op prijsverlagingen zodra de DS en PSP hier uit zijn in NL.

 • zelda is DE shit :)

 • Vergeleken met consolegames die bijna altijd betere kwaliteit hebben(lees: BIJNA altijd) zijn die gba games idd mij te duur, ik moet mn ps2 en mn cube ook 'onderhouden':p

  En ik vond sword of mana bagger, ben ook een mana fan maar ik verwachtte dus veel meer~_~

 • hoe komt het dat de software nog steeds goed verkoopt terwijl je alles op de pc kunt downloaden?

 • GTA niet ideaal voor GBA???? Man, man, ik vond die versie net 1 vd betere GBA-spellen sinds tijden!!  Het beweegt mss een beetje schokkerig maar het is enorm leuk om te spelen (ik speel het zelfs soms op Cube-GBAPlayer met beamer op de muur dus het is te doen) en er zit zoveel in.  Zo'n grote maps en een stad vol leven. Sorry, maar ik vind GTA advance excellent.


 • Goed jaar voor de GBA imo, genoeg toppers imo. Betere spreiding was wel handig geweest, Nintendo is nogal vaag bezig…Het lijkt mij dat als er in de zomer de GBA toppers zouden uitkomen, ze beter zouden verkopen. Mensen gaan immers op vakantie en GBA bezitters nemen die mee, meestal met een nieuw spel. In het najaar echter worden de grote consoletoppers uitgebracht en daardoor krijgen de GBA spellen meestal een lagere prioriteit bij het kopen…lijkt mij dan.

 • hoe komt het dat de software nog steeds goed verkoopt terwijl je alles op de pc kunt downloaden?Omdat er ook nog mensen zijn die wel het fatsoen hebben om te betalen voor de games die ze spelen (ondanks dat GBA games asociaal duur zijn). Belachelijk dat het tegenwoordig zo normaal is om games te downloaden.

 • T is gewoon stom dat ze in de zomer bijna niets uitbrengen, t zou heus wel wat verkopen ofzo…en dat die makers rust hebben in de zomer is ook BS want die spellen worden uitgebracht en dat wordt niet door de makers zelf naar de winkels gebracht ofzo~_~

 • wario ware?

 • Vraag me af of de flash advance werkt op de DS…..

 • the minish cap is zonder twijfel de beste gba game van 2004.

 • Vraag me af of de flash advance werkt op de DS…..

  _____________________________________________  werkt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren