1. Final Fantasy: Crystal Chronicles

Final Fantasy: Crystal Chronicles

Het heeft lang geduurd, maar de Final Fantasy serie is weer terug op de GameCube. Final Fantasy Crystal Chronicles is wel wat anders dan dat we van Square gewend zijn. Toch heeft het die Final Fantasy magie waar vele GameCube bezitters op hebben gewacht.

Het spel speelt zich af in een mysterieus land, dat vervuild is met één of ander gas. Gelukkig zijn er door het land heen kristallen verspreid, die de inwoners beschermen tegen gassen. Helaas zit er een addertje onder het gras. De kristallen moeten elk jaar aangevuld worden met een stof genaamd myrrh, om zo bescherming te blijven geven. Elk dorp stuurt elk jaar een afvaardiging het land in, om dit spul te vinden. Jij bent één van die avonturiers en het hele spel houd je je bezig met vijanden verslaan.

Inderdaad, vijanden verslaan. Waar de ‘gewone’ Final Fantasy spellen leunen op het verhaal, moet Crystal Chronicles het hebben van het hack ’n slashen. Er zijn ook wat momenten dat je door een dorpje kunt lopen en wat spullen kunt kopen, maar daarna zal er toch echt weer geslacht moeten worden. Tijdens deze slachtpartijen bevinden jij en je reisgenoten zich binnen een cirkel. Binnen deze cirkel word je beschermd tegen de giftige gassen. De cirkel kan verplaatst worden door het beschermende kristal op te pakken en ermee te lopen. Het vechten binnen een cirkel heeft twee gevolgen. Het grote nadeel is de beperkte bewegingsvrijheid die je ‘geniet’. Als je het spel in je eentje speelt heb je nog wel een moogle die het kristal vasthoudt en achter jou aan loopt, maar als je met meerdere mensen tegelijk speelt, zullen er steeds afspraken gemaakt moeten worden welke route genomen gaat worden. Het voordeel van deze cirkel is dat de teamgeest groter wordt. Je zult steeds samen moet werken en dat is leuk.

Final Fantasy Crystal Chronicles is in je eentje niet veel aan. Het verhaal stelt weinig voor en elke keer maar een beetje vijanden slachten wordt erg snel saai. Gelukkig bevat dit spel ook de mogelijkheid om met zijn vieren tegelijk te spelen. Hiervoor heb je voor elke speler wel een Game Boy Advance en een snoer waarmee je de GBA aan de GameCube sluit nodig. De Game Boy Advance geldt dan als controller en kaart, en houdt bij hoeveel items je hebt gevonden.

Aan het begin van elke kerker krijg je van je Game Boy Advance te horen aan welke speciale opdracht jij moet voldoen. Dit kan variëren van het zoveel mogelijk geld verzamelen tot het niet gebruiken van magische spreuken. Het is de bedoeling dat je voor jezelf houdt wat je opdracht is. Aan het eind van de kerker krijg je te horen wie zijn taak het best heeft volbracht. Degene die zijn opdracht het best heeft gedaan, mag als eerst een speciale bonus uitkiezen. De anderen krijgen dus minder keus en aangezien sommige items van levensbelang zijn, is het aan te raden je aan je taak te houden. Zo kwam het nogal eens voor dat ik me moest bezighouden met het verzamelen van geld. Dit tot frustratie van mijn medespelers, die vonden dat ik egoïstisch was. Zo zul je tegelijk moeten samenwerken, maar ook proberen zoveel mogelijk jou doel te realiseren.

Wat we tot nu toe gezien hebben ziet er mooi uit, tenminste, zolang je vrienden met een Game Boy Advance hebt. In je eentje is dit spel gewoon een stuk minder leuk. Maar met vier man, die ieder een Game Boy Advance hebben, kun je veel plezier aan dit spel beleven. Over een maandje komen we met de definitieve conclusie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit is echt super leuk om met zijn vieren te spelen… Jelle jat alleen altijd alle items… :@ grom…

 • sorry hoor ik ben het spel aleen aan het spelen en ik vind hem wel mooi,

  er zijn ook mensen die het niet leuk vinden om met 4 spelers te spelen,

  ik zal zeggen koop het spel is op alle 2 manieren leuk om te spelen.

 • Gamepro gaf het een '9'. Omdat ik meestal eens ben met Gamepro reviews, moet ik het wel proberen (hoe sceptisch ik over FF: CC mag zijn).

 • Ik hoop zoooo dat het in je eentje ook leuk is, mijn verwachtingen waren superhoog toen ik hoorde dat er een FF op de Cube kwam, maar ik ben een beetje sceptisch om eerlijk te zijn…

 • lijkt me leuk om met zen 4en te spelen, meestal ben ik in singleplayer tog snel uitgekeken.

 • Ik ga het spel eg wel kopen, voor mezelf en muliplayer alleen dat laatste moet ik nog ff kijken want weinig vrienden van mij hebben 1 gamecube.

 • Ik vind het best een goed spel maar of het echt goed is. Daar heb ik twijfels over.

 • Nu hoor ik mensen die zeggen dat ze 'hopen dat het leuk is', maar in je eentje is het gewoon niet vermakelijk. Daarvoor is het concept te krakkemikkig en er zit vrijwel geen verhaal in. Met vier of met drie spelers is het wél leuk, met twee spelers ook alweer stukken minder.

 • Best wel teleurstellend voor de terugkomst op de Nintendo consoles he? Maar ja het was dan ook een spin-off titel. Ik koop het niet want ik kan alleen single player spelen en die stelt wat teleur. Bwa ik koop FF wel op de PS2, dat is de echte serie van FF met een steengoed verhaal telkens en altijd boeiend.

 • ja maar als je met zijn vieren wordt het wel een duur spelletje want dat moet toch iedereen een gba + linkkabel hebben. Als je het hebt oke, maar voor degene zonder. De multiplayer lijkt mij overigens ook leuker dan singleplayer.

 • een link kabel van piranha kost 1 euro, dus daar hoef je het niet voor te laten :)

 • ik laat deze aan me voorbij gaan want het trekt me echt niet.

  hack ´n slash GVD welke idioot heeft dat nou weer bedacht??

 • jaylee, een linkkabel kost misschien 1 euro maar een gba 99.

 • Een echte gamer heeft toch wel een portable console? GBA is overigens tweede hands al voor een eurotje of 30 te krijgen dus dat is het probleem ook niet. Maar ik ken zat mensen die gewoon 1 GBA hebben en het zijn nog niet eens die hard gamers ofzo.

 • sorry hoor maar ffx2 vind ik een mooi spel maar die zwarte balken op het scherm dat vind ik niks.  ik vind ffcc van de cube wel goed.

 • ik heb een cube ik ken 4 mensen met een gba dus deze is voor mij

 • Ik had eigenlijk gehoopt op een goed avontuur met vele uren gameplay maar nu ik wat negatieve indrukken heb gehoord denk ik dat ik hem niet ga kopen.

 • Ik speel meestal in mun eentje en dan is dit niet de moeite waard,

  ik vind dit een fout van nintendo en square-enix want ik denk dat veel mensen hoopten op een wat traditionelere FF, maar dan zonder de foutjes

  jammer hoor

 • ik vind dat het een zeer zalig spel want ik heb al 4gbas een 2broers dus da spel is vo mij en ik heb nog een een vriend die een gamecube heeft dus zeer zalig . en ik vind da clavat het zaligste ventje

 • Jammer dat deze spel op Gamecube uitgebracht is kan deze spel nooit op PC zullen uitgebracht voor de PC bezitters en niet op PS2 die alleen Playstation 2 hebben voor mij mag het helemaal niks uit want ik heb PS2 en PC.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren