1. De A van Apple & Afzetterij

De A van Apple & Afzetterij

Veel mensen zullen het met mij er over eens zijn dat Apple, goede, stijlvolle en innovatieve producten maakt en verkoopt. Niemand schaamt zich ervoor om bijvoorbeeld een iPod, MacBook of iMac te hebben. Integendeel, je schaamt je juist als je deze niet hebt! Maar niet ik. Ik schaam mij er helemaal niet voor dat ik geen enkel product van Apple heb.

''Waarom?!'' zullen aardig wat mensen denken. ''Wat lult die gast dom, Apple is gewoon vette shit!'' of ''Wat lult die gast dom, Apple is gewoon vette shit!'' of iets in die trant. Ja, en waarom eigenlijk niet? Er zijn twee redenen dat ik geen enkel product van Apple heb, en dit is vanuit particulier oogpunt. Reden één; Het is veel te duur voor wat het eigenlijk is. Reden twee; Mensen kopen producten van Apple omdat anderen hebben bepaald dat dit cool is, of mensen krijgen producten van hun ouders (lees iPods) omdat deze ouders geen ruggegraat hebben en hun kind van alles toegooien zodat ze hun bek een keer houden, en hier heb ik niks mee. Nu zul je denken; ''Reden één slaat nergens op.'' maar dit is een weblog, geen Wikipedia.

Dit werd vandaag des te meer bevestigd toen ik een middag in het centrum van Emmen ronddoolde om te kijken of er nog ergens leuke DVD's of games in de aanbieding waren. Zo kwam ik bij de Dixons terecht. Zij staan er nog wel eens om bekend om verkeerde prijzen op games te plakken. Dat is een mooie manier om een nieuwe game te scoren voor een redelijke prijs. Ik blijf natuurlijk een Nederlander. Maar als je ergens naar zoekt, dan kan je het niet vinden, zullen velen van jullie herkennen. Maar dat is niet wat ik wilde vertellen. Nee, ik zag bij de Dixons een iMac in de hoek staan. ''Ziet er goed uit.'' dacht ik. Tot ik de prijs zag, €1799,- voor een iMac met een Intel Core 2 Duo processor, 320 GB hardeschijf, 2 GB geheugen en een GeForce 8800 GS 512 MB met scherm. Als je een gewone Windows PC aanschaft met dezelfde specs, en een redelijk goede flatscreen, dan ben je ongeveer €799,- kwijt. Dus je betaalt €1000,- voor een mooi design en wat software. Moest ik Radar bellen of niet? Maar natuurlijk niet, er zijn zoveel mensen te spreken over de iMac, ik zou toch niet genoeg steun krijgen.

Toen kwam ik tot de conclusie; ''Mensen die zoiets kopen hebben of te veel geld, en dat is niet verkeerd natuurlijk, of zijn gewoon dom.'' Begrijp me niet verkeerd, als Apple de prijzen van zijn producten zou halveren, dan zou ik mij direct bekeren tot het Appleïsme. Maar tot die dag, and that day may never come, denk ik bij Apple aan de A van Afzetterij.

Dit artikel delen

Over de auteur