1. Terugblik Xbox

Terugblik Xbox

Het jaar 2004 bracht voor Microsoft weer een heleboel nieuwe Xbox-fans. Met prachtige spellen, goede Xbox Live ondersteuningen en zeer aantrekkelijke aanbiedingen hebben veel mensen een Xbox in huis gehaald. In dit artikel blikken we terug en kijken we voornamelijk naar de spellen die dit jaar voor de Xbox zijn verschenen.

Het voorjaar

We leefden nog geen twee dagen in 2004 of we konden al aan de slag met twee absolute topspellen voor de prijs van één, dankzij het Grand Theft Auto: Double Pack. Voor de PlayStation 2 waren GTA 3 en GTA: Vice City al lang en breed te koop, maar nu konden ook Xbox-bezitters van de ultieme vrijheid genieten. Visueel waren beide spellen sterk verbeterd en bovendien was er de mogelijkheid om je eigen muziek in het spel te zetten. Overigens komt volgend jaar ook Grand Theft Auto: San Andreas naar de Xbox.

Na dit spectaculaire begin bleef het een beetje stil. Ubisoft doorbrak die stilte met het uitbrengen van een drietal uiterst vermakelijke multiplatformtitels. Dit waren Beyond Good & Evil, Prince of Persia: The Sands of Time en Splinter Cell: Pandora Tomorrow, waarbij dat laatste spel vooral lof oogstte met een zeer originele online toevoeging. Verder werd ook het racespel DTM Race Driver 2 rond die tijd naar de Xbox gebracht. Niet zonder succes, want het spel kon over het algemeen op hoge cijfers rekenen. Wellicht de twee beste spellen van het voorjaar verschenen in mei: Ninja Gaiden en Rallisport Challenge 2. Microsoft leverde hiermee opnieuw spellen af waar je een Xbox voor zou kunnen aanschaffen. Vooral het langverwachte en moeilijke Ninja Gaiden maakte veel mensen razend enthousiast.

In mei was het natuurlijk ook weer tijd voor de E3. Hier werd duidelijk dat Microsoft zich zeer sterk op online gameplay richt en het nieuws dat Electronic Arts ook Xbox Live ging ondersteunen versterkte dit gevoel. Uiteraard waren daarbij nog een aantal aankondigingen van nieuwe spellen en kregen we beelden voorgeschoteld van spellen die voornamelijk in het najaar uit zouden komen. Het zag er veelbelovend uit.

De zomer

Eerst was het echter tijd om de traditioneel wat saaie (op gamesgebied) zomer door te komen. In juni en juli verscheen er niet echt iets noemenswaardigs; enkel Full Spectrum Warrior wist ons aangenaam te verrassen. In augustus kwamen de nieuwe spellen weer wat op gang. De langverwachte RPG Sudeki viel iets tegen, maar was al met al een behoorlijk verdienstelijk avontuur. Het schietspel Rainbow Six 3: Black Arrow verscheen ook rond die tijd en stond vooral op Xbox Live garant voor leuke momenten. De grootste verrassing van de zomer was echter The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, naar de gelijknamige film met de stoere Vin Diesel. We genoten met volle teugen en beloonden het spel met een 8.

Het najaar

Het grote spektakel kon losbarsten, want zo rond september was eindelijk het najaar aangebroken. Hoewel de eerste acht maanden van 2004 voor de Xbox zeker niet slecht waren, zou nu een periode aanbreken waarin we elke maand het glas konden heffen op een flink aantal toppers. De welbekende sportspellen van Electronic Arts laten we nu even buiten beschouwing, ook al konden een paar van deze spellen online gespeeld worden. In september kwam er in principe niets exclusiefs uit voor de Xbox, maar dat maakte niet zo heel veel uit, want de vele multiplatformtitels waren stuk voor stuk fantastisch. We noemen Second Sight, Burnout 3: Takedown, Def Jam: Fight for New York, Star Wars: Battlefront en Colin McRae Rally 2005. Voor ieder was er wat wils.

Oktober bracht ons het ambitieuze en langverwachte Fable. De RPG bleek niet alle beloften te hebben ingelost, maar was desondanks ijzersterk. Sega’s racespel OutRun 2 deed sommigen weer verlangen naar lang vervlogen tijden en kon daarom ook op veel populariteit rekenen. November gaat de boeken in als een maand waarin er bizar veel nieuwe videogames werden uitgebracht. Er zaten enorm veel kwaliteitsspellen in deze maand met Halo 2 als hoogtepunt. Eindelijk konden Xbox-bezitters aan de slag met het tweede deel van deze legendarische first-person shooter. Hoewel we niet veel vernieuwing konden ontdekken, was het soloavontuur zoals verwacht erg goed en daarbij waren de online toevoegingen ook niet mis.

Geweldig was ook Pro Evolution Soccer 4 die eindelijk ook verkrijgbaar was voor de Xbox. Het beste voetbalspel aller tijden kreeg bovendien een Xbox Live ondersteuning mee, waardoor we dit spel waarschijnlijk eind volgend jaar nog steeds spelen. Verschrikkelijk goed. Blinx 2: Masters of Time & Space maakte in december het rijtje van exclusieve Xbox-spellen af en bleek een vrij aardige platformer te zijn. We hebben nu een flink aantal multiplatformtitels niet opgenoemd, maar het spreekt voor zich dat daar genoeg lekkers bijzat.

Het moge duidelijk zijn dat de Xbox weer een goed jaar achter de rug heeft. Voor Microsoft zal het een lastige opgave worden om 2004 volgend jaar te overtreffen, hoewel we ongetwijfeld genoeg leuks voorgeschoteld krijgen. Feit blijft echter dat de grootste spellen inmiddels wel zijn uitgekomen en dat het er niet op lijkt dat we nog veel nieuwe aankondigingen kunnen verwachten. De grootste onthulling zal namelijk de opvolger van de Xbox zijn, waarmee Microsoft eindelijk gelijktijdig de concurrentie met Sony en Nintendo kan aangaan. Microsoft heeft, ook dankzij 2004, in ieder geval een grote schare trouwe fans opgebouwd, dus het beloofd een spannende strijd te worden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik blijf erbij die 8 voor Riddick was/is te laag!

  verder cool werk…

 • … En die 10 voor Halo 2 te hoog!  ^^' Oeps die heb ik zelf geschreven (:P)  Ninja Gaiden (Xbox-) spel van het jaar imo. • Ninja Gaiden is spel van het jaar.  Halo 2, Fable en Sudeki zijn teleurstellingen van het jaar.

 • Ik ben het er niet mee eens wat volgend jaar betreft Erkomen nog zat goede titels uit en ook exclusief op de xbox.  Doa ultimate

  Unreal championship the liandri conflict

  Forza Motorsports

  Conker live and Reloaded

  Kameo

  Mechassult 2

  KOTOR 2

  Jade Empire

  Odd world Strangers Wrath

  Doom 3

  Pariah  En dan nog een paar goede multiplatform games:

  Brothers In Arms

  Rainbowsix 4

  Battlefield modern combat

  GTA san Andreas

 • Ongeveer 5 exclusives waar men de gehele xbox periode op heeft zitten wachten.. Binnen 6 jaar weer zo'n hoogtepunt met XBox Next!

 • Echt waar ik over spreek is console exclusief pc zal me een reet roesten.

 • Ik zeg maar niks….

 • the riddick is hier de uitblinker.

  Tophit die uit het niets verscheen.

  Halo 2 viel spijtig genoeg fel tegen (singleplayer, online heb ik het nog niet gespeeld)

  Fable en ninja gaiden zijn ook wel cool


 • Ik vind Ninja Gaiden en Halo 2 de absolute killers, Halo 2 helemaal in co-op uitgespeelt.  Riddick moet ik nog checken.

 • ik heb de single van Halo 2 niets eens gespeeld man, doe alleen multi :) in vakantie eens de singleplayer bekijken…

 • ja, ok, ik heb ook gehoord dat Halo 2 immens is in multiplayer, maar ik ga deze generatie nog niet online, pas met de volgende. Dus ik oordeel alleen singleplayer.. (ja, co up mode enzo heb ik wel gedaan en deathmatch enzo,met mijn broer, maar de echte multiplayer battles online niet)

  Maar ik geloof jullie wel

 • Was geen slecht jaar… ze hebben een mooie Intro neergezet + een geweldige Live Service , waarvan Sony en Nintendo staan te kwijlen.

 • ninja gaiden beste van dit jaar??? ik heb hem zelf ook, maar.. als je hem uitgespeeld hebt en je krijgt xboxlive, tja, dan heb je niet zo'n zin meer om een singleplayer spel te spelen die je al uitgespeeld hebt. als ninja gaiden online kon doen, dan was het een ander verhaal!

 • Erg goed jaar

 • Goed jaar, IMO. Fable, Ninja Gaiden en CoR waren absoluut de top van 2004

 • goed jaar

 • Halo 2 is zo overhyped. Ja ik heb de game gespeeld, en ja, meer dan een uurtje. Ik snap niet wat mensen zo goed aan de game vinden. Oké, het is wel aardig tof en het werkt allemaal lekker, maar een freaking 10? Ik snap het enthousiasme niet. Een 8.5 was redelijker geweest imo.

 • @dartmaster5

  Tsja die is ie niet vergeten want die is niet eens uit voor de xbox nog ;)

 • Weinig leuke games…

 • beste console 2004, met de meeste toppers..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren