1. Kan lezen lekker zijn?

Kan lezen lekker zijn?

Een absurde vraag, die je op heel wat manieren kunt stellen en beantwoorden. Lekker lezen als het buiten hard stormt en regent of - als je het op een heel andere manier bekijkt - het lezen van de Playboy. Nee, ik dwaal dieper af in de wereld van klinkers en trema's letters. Kan lezen lekker zijn?

Dat bedoel ik in de zin van; 'kan een groep woorden je een stimulerend gevoel geven als je ze leest?'. Woordkeuzes kunnen je doen lachen van vreugde, huilen van verdriet of huiveren van afschuw. Woorden kunnen dus eigenlijk je gevoelens beïnvloeden. Lange tijd kon ik niet geloven dat een boek mij zó kon vastpakken dat ik het in één dag zou uitlezen, maar toch gebeurde het. Van die heerlijk aan elkaar geweefde zinnen, de koppelwoorden die je letterlijk op je tong voelt branden.

Zo kan je muziek ook lezen, luisteren is eentonig. Alsof je een kant op wordt gedreven, een nauw gangetje zonder veel uitwegen. Hetzelfde geldt voor films, alhoewel in mindere mate. Nee, het geweldige van lezen is dat het jouw woorden zijn, die enkel willen worden gelezen door jou; los van de manier waarop. Het tweede punt is dat iedereen zijn eigen verhaal kan vertellen, iedereen heeft de middellen om dat doen. Dat kun je niet zeggen van films of muziek. Een straatarm kind kan zijn gedachtes in stenen kerven door middel van tekeningen en/of woorden.

Inkt vormt woorden en woorden vormen inkt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad