1. Zoo Tycoon 2

Zoo Tycoon 2

In de afgelopen jaren zijn er een groot aantal simulatiespellen uitgekomen op alle verschillende systemen. Het is dan bijvoorbeeld de bedoeling om een huis te bouwen, een pretpark te bouwen of een trein te bouwen. Eind 2001 kwam er een nieuw soort simulatie uit, waarbij het de bedoeling is om je eigen dierentuin te bouwen. Dit spelconcept was nog vrijwel niet uitgeprobeerd, en de makers (Blue Fang) hebben goed hun best gedaan om alle kenmerken van een dierentuin zo goed mogelijk over te brengen naar de PC. Na het origineel verschenen er nog twee uitbreidingen en een verzamelbox, en nu is er dan het vervolg: Zoo Tycoon 2.

In Zoo Tycoon 2 zijn er, zoals het een simulatie betaamt, een aantal factoren waar je tijdens het bouwen en tijdens het spelen rekening mee zal moeten houden. Je moet zoveel mogelijk interessante dieren in je park neerzetten om de bezoekers tevreden te houden. Als je je dieren goed verzorgt, zullen ze gezond blijven en meer doen om je bezoekers te vermaken. En je zal ook je personeel tevreden moeten houden als je je park en je dieren goed wil laten verzorgen. Als je in al deze factoren succesvol bent zul je genoeg geld verdienen om nieuwe ontwikkelingen te kunnen betalen. Je kan dan denken aan dingen zoals merchandise en het uitbreiden van je dierenpark. Er is wat betreft het doel in het spel dus niet veel veranderd in vergelijking met het eerste deel in de serie.

In Zoo Tycoon 2 zijn er een paar opties die je kan kiezen om het spel te spelen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de gewone missies. Hierbij is het de bedoeling om een bepaald doel te halen in een van de zeventien missies, en naarmate je verder komt zullen de opdrachten ook steeds lastiger worden. Je krijgt een bepaald budget waar je je aan moet houden, dus de uitdaging is dan om een balans te vinden tussen het onderzoeken van nieuwe dingen en het onderhoud van alle andere aspecten van je park. Je zal echter wel momenten hebben dat je een tijdje helemaal niets te doen hebt, als alle figuren in het spel tevreden zijn. Dan is er nog de Challenge Mode waarbij je zelf je parken kan gaan bouwen. Er worden dan verschillende eisen aan je park gesteld waarbij het onder andere de bedoeling kan zijn om een bepaalde hoeveelheid geld te verdienen. Dan is er nog de laatste optie, de Sandbox waarbij je gewoon onbeperkt kan bouwen met een onbeperkte hoeveelheid geld.

Een groot verschil met het eerste deel is dat je nu ook in First Person kan rondlopen waardoor je als bezoeker of als medewerker door je eigen park kan lopen. Als medewerker kan je ook dingen opruimen en kijken of alle bezoekers zich gedragen, en als bezoeker kan je bekijken of je park wel interessant genoeg is. Op deze manier kan je ook makkelijk in de gaten houden of de dieren, medewerkers en bezoekers wel tevreden zijn. Het is ook veel makkelijker om nu dingen aan te passen aan de omgevingen. Als je zelf in je park rondloopt is het een stuk makkelijker om de grond op te hogen of te verlagen of om de leefomgeving van je dieren aan te passen. Wat ook nieuw is in het spel is Photo View. Als je als bezoeker of medewerker rondloopt in je park kan je overal foto’s van maken. Dit kan je gewoon voor de lol doen maar het kan ook voorkomen dat je voor een missie een foto moet maken van een bepaalde situatie.

Vergeleken met het eerste deel is de kwaliteit van de graphics zeker verbeterd. Hoewel de omgeving en de dieren kleurrijk vormgegeven zijn, zijn ze aan de andere kant ook weer wat saai en niet echt mooi geanimeerd. En hoewel je in een dierenpark oerwoudgeluiden en dergelijke zou verwachten, zul je nu tevreden moeten zijn met een rustige en simpele achtergrondmuziek.

Conclusie en beoordeling

None

De Campaign en Challenge opties zullen de meeste dierenliefhebbers wel een aantal uren zoet houden. Aan de Sandbox optie zul je waarschijnlijk het meeste plezier beleven omdat je hiermee alle aspecten van het spel op elke manier die je wil kan uitproberen. Zoo Tycoon 2 blijft uiteindelijk wel een spel voor dierenliefhebbers en fans van het eerste deel.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Uitgebreide "Sandbox" optie
 • Veel gedetailleerde informatie over de dieren
 • Minpunten
 • Spel wordt te snel saai
 • Te weinig missies

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ben niet zo dol meer op die tycoon games.

 • Ik vond de graphics van Zoo Tycoon 2 echt matig..bijna sfeerloos te noemen.

 • hmmm die bovenste screen doet me aan het Carnival level van Carmageddon (2?) denken… :)

 • Ik hou sowieso niet echt van die tycoon en sim spellen. De enige game die me maar een beetje heeft geboeid in deze genre is Railroady Tycoon 3.

 • leuk

 • deel 1 was leuk , deel2 maar ff een keer checken denk..

 • Het is zo te zien wel wat uitgebreid.

 • Nou je hebt niet bepaald een goede videokaart hè…

 • snullen

 • Mijn videokaart is goed genoeg voor dit spel :)

 • dan is die neef van jou wel goed want ik kan niet vinden hoe je dat moet downloaden hoor

  en ik vind het heel jammer dat je zoo tycoon persee moet kopen om hem te kunnen spelen

 • ik krijg ook alleen maar reclame das egt kut

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren