1. 2004: de meningen van de redactie

2004: de meningen van de redactie

De kerst ligt weer achter ons en aankomende week zullen er geen nieuwe spellen meer uitkomen. De hoogste tijd dus om de redactie het woord te geven wat zij van het jaar 2004 vonden. Hun meningen, leuke verhaaltjes en andere onzin lees je hier. Tevens heeft (bijna) iedereen een top 3 samengesteld. Jij kan dat ook doen, in de spel van het jaar verkiezing.

Marcel Beeks (columnist)

Tsja wat moet ik zeggen over 2004? Euhm… ja… er zijn een hoop leuke games uitgekomen afgelopen jaar. Games als Ninja Gaiden, Paper Mario 2, Halo 2, Grand Theft Auto: San Andreas, Pro Evolution Soccer 4 hebben vele consoles overuren laten draaien.

Maar er zijn ook een aantal zwaar ondergewaardeerde games uitgekomen dit jaar. Enkele van deze games zijn The Chronicles of Riddick, X-Men Legends en Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy.

Omdat zij niet die megahype hebben gehad die de eerder genoemde games wel hebben gehad, sloegen ze niet in. Ik raad mensen in 2005 aan om meer om zich heen te kijken en niet klakkeloos de hype te volgen. Neem eens een kans, huur of koop eens een game waar je niet reclametechnisch dood mee wordt gegooid. Tot slot wil ik iedereen een geweldig 2005 toewensen, may your dreams come true. Kiss, Kiss!

Top 3

1. The Chronicles of Riddick

2. Ninja Gaiden

3. Pro Evolution Soccer 4

Lauran Beers (nieuwsdienstmedewerker)

2004 was een best jaar. Vooral voor mij als nieuwkomer bij InsideGamer. Ik heb kennis gemaakt met de markante redactie, maar die details zal ik jullie besparen. Waar ik het wel over wil hebben is Nintendo in 2004.

In 2004 werd mij veelal gevraagd waarom ik speel op de spelcomputer van Nintendo, want ‘dat is toch kinderachtig?’. Meestal antwoord ik dan ‘Goh, is dat zo? Leg eens uit…’ waarop we meestal terechtkomen bij Mario. Maar wat is er mis met Mario?. Persoonlijk vind ik dat het heerlijk wegspeelt en dat het zeker niet onder hoeft te doen voor bijvoorbeeld Jak III, om maar wat te noemen. Misschien is het wel de ‘Nintendo magie’ waar veelal over wordt gesproken. En vooral in de laatste fase van 2004 heb ik dat gevoel meerdere malen ervaren, met grote titels als Paper Mario 2, Tales of Symphonia, Metroid Prime 2 en Donkey Konga.

Top 3

1. Metroid Prime 2: Echoes

2. Tales of Symphonia

3. Paper Mario 2

Kris Boon (content manager)

Ik denk dat het nog wel even gaat duren voordat ik weer eens zoveel schietspellen in één jaar ga spelen als in 2004. Naast het feit dat er liefst twee schietspellen in mijn top 3 te vinden zijn, gaat er een speciale vermelding uit naar Doom 3 en Far Cry. Beide soloavonturen hebben me namelijk verrassend lang geboeid. De overgebleven tijd tot eind oktober besteedde ik vooral aan Pro Evolution Soccer 3.

Daarna verscheen het vierde deel en die nam deze plaats in. 2005 zal grotendeels hetzelfde beeld brengen, al wacht ik ook met smart op World of Warcraft, TimeSplitters: Future Perfect, de nieuwe Oddworld, STALKER: Shadow of Chernobyl en natuurlijk de twee aanstormende draagbare spelcomputers. De gedachte dat op de E3 ook nog eens de nieuwe generatie spelcomputers aangekondigd kan worden, maakt me overigens erg nerveus.

Top 3

1. Pro Evolution Soccer 4

2. Halo 2

3. Half-Life 2

Kevin Doves (redacteur)

Het afgelopen jaar hebben wij mogen genieten van een sloot aan toptitels. Elk platform heeft meerdere titels die met gemak bovengemiddeld bestempeld mogen worden. Ik ben blij dat ik een aantal van deze titels heb mogen spelen. Van The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay tot Grand Theft Auto: San Andreas en van Prince of Persia: Warrior Within tot Outrun 2. En, hoe kan het ook anders, Halo 2.

Maar wat mij zo verbaast heeft, is het feit dat alhoewel bovenstaande titels stuk voor stuk sterke titels zijn, ik meer uren in Street Fighter Anniversary Collection heb gestoken, dan in welke titel dan ook de afgelopen jaar. En dan voornamelijk Street Fighter III: Third Strike. Waar de meeste titels na één keer doorspelen steevast terug in de kast gaan, blijft Street Fighter Anniversary Collection vastgeroest in mijn Xbox zitten, dankzij een oceaan aan gameplay. Daar kan geen San Andreas of Halo 2 tegenop!

Top 3

1. Street Fighter Anniversary Collection

2. Halo 2

3. Grand Theft Auto: San Andreas

Steven van Driel (eindredacteur)

2004 was een zeer geslaagd jaar voor ons gamers. We hebben vele toptitels mogen ontvangen dit jaar zoals Half-Life 2, Halo 2, Grand Theft Auto: San Andreas, Paper Mario: The Thousand Year Door, The Legend of Zelda: The Minish Cap, etcetera, etcetera. Ook hebben we voor het eerst direct kennis kunnen maken met de nieuwe draagbare spelcomputers van Sony en Nintendo op de Electronic Entertain Expo. 2004 gaat bij mij dan ook de boeken in als het beste jaar wat betreft games sinds 1998.

Ook met InsideGamer ging het goed in 2004. We hebben een nieuw uiterlijk gekregen, onze artikelen zijn kwalitatief vooruitgegaan en we hebben een flinke groei meegemaakt. Al met al was 2004 een uitstekend jaar voor mij, niet alleen als gamer, maar ook als redactielid. Bij deze wil ik al onze bezoekers bedanken en wens ik hun een voorspoedig 2005 met een hoop toptitels net als dit jaar!

Top 3

1. Half-Life 2

2. The Legend of Zelda: The Minish Cap

3. Paper Mario: The Thousand Year Door

Jelle van Es (hoofdredacteur)

Wat een ongelofelijk kutjaar dat 2004. Ik heb bijna geen enkel spel fatsoenlijk kunnen uitspelen, of er kwam al weer een volgende topper op mijn deurmat. En omdat alles eerst bij mij binnen komt, was het hectisch jaar. Maar ja, het voordeel van dit alles is dat je een leuke band met je postbode krijgt.

Voor InsideGamer zelf was het een fantastisch jaar. Vanaf 14 februari zijn we zelfstandig, zonder de IG/PSXshop, begonnen, wat goed is uitgepakt. We hebben een snelle stabiele server, veel artikelen en nieuws, een leuke groep redactieleden en dankzij jullie allemaal een verdubbeling van de bezoekersaantallen. We worden dus steeds groter, waardoor we voor uitgevers steeds interessanter worden en we meer materiaal tot onze beschikking krijgen. En van dat materiaal kunnen wij weer leuke stukjes schrijven. Kortom, we zitten in een prachtige ronde cirkel!

Top 3

1. Halo 2

2. Grand Theft Auto: San Andreas

3. Pro Evolution Soccer 4

Bowe Frankema (nieuwsdienstmedewerker)

2004 is voor mij, net zoals het jaar 2003, een jaar geweest waarin ik veel tijd heb doorgebracht op zowel Xbox Live als PlayStation online. Veruit het meeste van mijn tijd is besteed aan SOCOM II. Al waren de servers vaak erg slecht en kwamen de cheaters helaas na een aantal maanden tevoorschijn, SOCOM II blijft wat mij betreft een fantastisch spel.

Grand Theft Auto: San Andreas was voor mij een heerlijk tussendoortje waar ik veel van mijn vrije gameuren mee heb doorgebracht. Ook heb ik mijzelf wekenlang na een avond uitgaan gedompeld in weer een fantastisch horroravontuur van Capcom. Resident Evil 0 was een fantastische speelervaring!

Speciale vermelding verdient overigens Quake III: Revolution. Dit spel heb ik onlangs herontdekt en is naar mijn mening zwaar onderschat de PS2 geschiedenis ingegaan! Al met al wederom weer een erg leuk gamejaar!

Top 3

1. SOCOM II

2. Grand Theft Auto: San Andreas

3. Resident Evil 0

Remco Greeve (redacteur)

We kunnen wel stellen dat 2004 een zeer interessant gamejaar was: Nintendo en Sony lieten ieder hun nieuwe handheld op de E3 zien, werden we overspoeld met vele toptitels zoals Grand Theft Auto: San Andreas, Halo 2, Metroid Prime 2: Echoes en Half-Life 2, verscheen er een verkleinde versie van de PlayStation 2, werd Gran Turismo 4 continu uitgesteld en als klap op de vuurpijl werd de online modus er ook nog eens uitgesloopt (en dat terwijl men op de E3 nog fijn liet weten dat de online modus er echt in zou zitten) .

Online lijkt het dus nog niet helemaal goed te lopen voor Sony. De online PlayStation 2 community heeft even een opkikker gekregen met Killzone, maar er zijn tal van PlayStation 2 spellen waar online gewoon geen moer te beleven valt. De hele meute blijft toch hangen bij SOCOM II. Ben benieuwd of Sony in 2005 daar verandering in kan brengen.

Top 3

1. Grand Theft Auto: San Andreas

2. Pro Evolution Soccer 4

3. Half-Life 2

Björn Groenveld (redacteur)

2004, wat een jaar. Voor mij was het toch wel het jaar van Half-Life 2 die al allang in de winkels had moeten liggen. Maar na vele vertragingen en het uitlekken van de source-code verscheen het spel kortgeleden dan toch nog in de winkel. Desondanks is het een topper van de bovenste plank en heeft de shooter ons het (in mijn ogen) matige Doom 3 goed doen vergeten. 2004 was verder toch wel het jaar van de schietspellen. Elke maand verschenen er wel verschillende first-person shooters, met name de spellen met een oorlogstintje waren populair.

Naast al het geweld waren er ook nog de aankondigingen van de Nintendo DS, PlayStation Portable, Nintendo Revolution en de opvolgers van de Xbox en PlayStation 2. Wordt Sony de nieuwe marktleider op het gebied van draagbare spelcomputers, wie wint de nieuwe consoleoorlog en hoe zal het gaan met het vierde deel van Gran Turismo? Laat 2005 maar snel komen!

Top 3

1. Grand Theft Auto: San Andreas

2. Half-Life 2

3. Pro Evolution Soccer 4

Richard Jalving (redacteur)

Niet geheel onverwacht, maar toch plotseling, is in 2004 overleden, onze goede vriend Jantje Exclusief. Achtereenvolgens bleken de Grand Theft Auto-serie, Viewtiful Joe, Super Monkey Ball, de Final Fantasy-serie en Resident Evil 4 niet zo exclusief als vooraf beloofd was. Het blijkt maar weer eens dat het ook in onze bizz alleen maar om de knikkers gaat.

2004 was ook het jaar van de hype. Het hele jaar lang zijn we lekker gemaakt voor de DS en de PSP die hier pas in de lente van 2005 uit zullen komen en natuurlijk voor de topspellen die pas op het eind van het jaar op ons afgevuurd werden. Hierdoor ontstond in de zomer en herfst een spellendroogte die mij de gelegenheid gaf om wat minder gehypte spellen uit te proberen, en ik heb me met Metal Arms, X-Men Legends, Chronicles of Riddick, Harvest Moon en Fire Emblem toch enorm vermaakt.

Top 3

1. Grand Theft Auto: San Andreas

2. Tales of Symphonia

3. Paper Mario: The Thousand Year Door

Daniël de Keizer (eindredacteur)

Gamen was nog niet eerder zó leuk als in 2004. Vooral het najaar leek er geen einde te komen aan het gamegeweld. De ene topper na de andere verscheen in de winkels, waardoor ik in 2005 nog een hoop heb in te halen. Vooral de GameCube moest in het najaar het onderspit delven, maar Paper Mario, Metroid Prime 2 en Tales of Symphonia haal ik absoluut nog in huis.

Ik heb ook ouderwets genoten van spellen als Viewtiful Joe, Otogi: Myth of Demons en Panzer Dragoon Orta. Toch was de titel die mij het meest aansprak er één uit 2004: Ninja Gaiden. Heerlijk moeilijk, en vooral zo enorm goed speelbaar dat ik lange tijd was vast gekluisterd aan mijn Xbox.

Het was genieten geblazen in 2004, en ik hoop het plezier in gamen in 2005 dan ook naar hartelust voort te zetten.

Top 3

1. Ninja Gaiden

2. Halo 2

3. Pro Evolution Soccer 4

David Kers (redacteur)

2004 is weer voorbij. Het regent, m’n moeder zeurt en ik speel nog steeds met plezier videogames. Als ik een jaar terug ga in de tijd, is het precies hetzelfde. Dit jaar werden we echter getrakteerd op een mooi pakket aan toptitels zowel voor het mainstreamvolk ('Pikmin!') als voor de doorgewinterde gamer. Ubisoft en EA beheersen dit het eerste spelletje erg goed en bedrijven zoals Konami, SNK en Capcom komen voor de andere groep gelukkig met mooie titels opproppen.

Er is zoveel gezeik altijd ('mijn spelcomputer is beter!'), maar helaas hoort dat erbij. De industrie is gegroeid en er zijn nog heel wat titels die dit jaar zijn uitgekomen, die ik zeker nog nader ga bekijken. 2004 was een prachtjaar en het lijkt erop dat 2005 alleen nog maar beter gaat worden. Gelukkig maar.

Top 3

1. Half-Life 2

2. Grand Theft Auto: San Andreas

3. Metroid Prime 2: Echoes

Rick van der Knaap (redacteur)

2004 had voor de GameCube bezitter net zo goed 3 maanden kunnen duren. Het hele jaar heeft Nintendo niets van zich laten horen en de goede spellen lieten lang op zich wachten. In het laatste kwartaal werd het stof letterlijk van de GameCube geslagen. Nintendo kwam met Donkey Konga, Pikmin 2, Tales of Symphonia, Paper Mario 2 en Metroid Prime 2. Vijf spellen waar je u tegen zegt.

Waarom dit allemaal in het laatste kwartaal moest, is ook voor mij een raadsel, maar volgend jaar zal hier waarschijnlijk verandering in komen. In het begin van het jaar zien we in ieder geval al Resident Evil 4, Donkey Konga: Jungle Beat en Viewtiful Joe 2. Verder zullen we echter nog maar moeten afwachten.

Qua spellen heeft de GameCube het in 2004 niet erg slecht gehad. De verdeling van Nintendo kan echter nog wel wat bijgeschaafd worden.

Top 3

1. Tales of Symphonia

2. Paper Mario 2

3. Donkey Konga

Mark van der Kruit (redacteur)

2004 in drie woorden: Pro Evolution Soccer. 2004 in één woord: Xbox. 2004 was voor mij overduidelijk het jaar van de Xbox (en Konami). Het begon allemaal al vroeg in het jaar, in mei. Op een doodsaaie schooldag maakte Konami eindelijk bekend dat Pro Evolution Soccer écht op de Xbox zal verschijnen. Helaas zou dit nog tot in het vierde kwartaal duren, maar ik had er alles voor over om erop te wachten.

Gelukkig waren er tot die tijd een aantal titels waar ik me tot die tijd ook uitstekend mee kon vermaken. Zo heeft mijn Xbox in mei en de daarop volgende maanden heel wat overuren gemaakt met Ninja Gaiden, The Chronicles of Riddick en Second Sight. Tegenwoordig maakt m’n Xbox geen overuren meer, maar overweken. PES4 doet voor mij alle andere spellen verbleken, en áls ik dan achter mijn Xbox vandaan kom, dan is het voor Half-Life 2.

Top 3

1. Pro Evolution Soccer 4

2. Half-Life 2

3. Grand Theft Auto: San Andreas

Jeffrey van Maurik (nieuwsdienstmedewerker)

Voor mij was 2004 een jaar waarin het soms moeilijk was om te kiezen tussen al dat moois dat op de markt werd gebracht. Het waren vooral de grote titels (GTA:SA, Halo 2, Doom 3, etc.) die de meeste aandacht kregen, waardoor vele andere sterke titels (The Chronicles of Riddick, FlatOut, Metroid Prime 2) ondergesneeuwd raakten.

Opvallend en interessant was natuurlijk de opmars van de Nederlandse game-industrie met Guerilla Games. Toch ben ik niet echt te spreken over de uitgebrachte spellen van Guerilla. Zo was ShellShock: Nam ’67 één van de slechtere titels in de Vietnam-hype en ook Killzone kon mij niet lang boeien met al dat lineaire gedoe. Ook die andere Nederlandse ontwikkelaar, Playlogic, bracht een draak van een spel op de markt; Alpha Black Zero: Intrepid Protocol. Hopelijk was 2004 voor beide ontwikkelaars een leerzaam jaar en kunnen ze zichzelf overtreffen in het aankomende jaar.

Top 3

1. Half-Life 2

2. Pro Evolution Soccer 4

3. FlatOut

Gijsbert Meijvogel (nieuwsdienstmedewerker)

Bij de vraag wat je op spelgebied van 2004 vond, ging mijn eerste gedachte niet naar een computerspel, maar naar het spel van het afgelopen jaar van Quick Boys, mijn favoriete club! Doordat ik daar veel mee bezig was, boeide al het andere voetbal mij niet zo. Zelfs FIFA en PES liet ik lange tijd dan ook links liggen. De traditionele spellen kregen mijn aandacht als ik eens iets anders wilde als voetbal. FlatOut, Burnout 3, Outrun 2, DTM 2, Killzone en Rainbow Six 3: Black Arrow bezorgden mij veel afleiding. Helemaal losgaan en het voetbal echt vergeten lukte ook met Donkey Konga. Helaas was niet iedereen in huis echter even blij met dit spel! Pas het vierde deel van Pro Evolution Soccer bracht mij weer bij het voetballen op de consoles en gaat dan ook strijken met de eer van mijn spel van het jaar wat 2004 betreft.

Top 3

1. Pro Evolution Soccer 4

2. Burnout 3: Takedown

3. Rainbow Six 3: Black Arrow

Susan Smit (verslaggeefster)

Iedereen zal jullie al uitgebreid gaan melden welke games ze het beste vinden en welke zwaar zuigen, welke console beter voor hen was en waarom. Voor mij had het ultieme game moment in 2004 eigenlijk niet echt wat met games of consoles te maken. Wat er voor mij echt bovenuit sprong was iets heel anders. In mei ging ik naar L.A. voor de E3 op zich is dat al iets onvergetelijks. Mijn moment van 2004 is de persconferentie van Nintendo.

Daar zag ik voor het eerst de DS en iedereen die aanwezig was, was onder de indruk. Hetgeen wat erna kwam was echter een moment om gewoon nooit te vergeten. Sommige mensen liepen al weg, maar Nintendo zette toen de trailer aan van Zelda. De hele zaal werd gek en daarna stond ook nog eens Miyamoto op het podium. Dat moment en die sfeer zal ik nooit meer vergeten. Hopelijk blijft de gamesbusiness ons ook in 2005 verrassen en verbazen.

Top 3

1. Tales of Symphonia

2. Grand Theft Auto: San Andreas

3. Donkey Konga

Jaap Stricker (site manager)

2004 staat voor zoveel in de gamesindustrie dit jaar, en dat bedoel ik dan letterlijk. Er zijn dit jaar zo verschrikkelijk veel (goede) games uitgekomen, ongelofelijk. Doordat er echter ook nog eens drie klassiekers uitkwamen die eigenlijk iedereen moest hebben, sneeuwden sommige games wat onder en dat is toch wel zonde.

Het jaar 2004 was dan ook denk ik het succesvolste jaar sinds tijden voor de gamesindustrie en zeker het beste van deze generatie. Ook voor InsideGamer, dat voor het eerste zelfstandig opereerde, was het een zeer succesvol jaar. Op alle gebieden zijn we gigantisch gegroeid. Net als de gamesindustrie zelf gaat ook InsideGamer een schitterende tijd tegemoet.

Top 3

1. Half-Life 2

2. Grand Theft Auto: San Andreas

3. Halo 2

Sander Stricker (redacteur)

Zo, weer een jaar vol games achter de rug. Iedereen jaar wordt de gamesindustrie groter en daarmee ook de games zelf. Het jaar begon met twee top-shooters: Far Cry en Unreal Tournament 2004, niet veel later arriveerde ook het langverwachte Doom 3. Mijn hoogtepunt van het jaar is echter de koning der PC games: Half-Life 2.

Buiten dat Half-Life 2 een schitterend singleplayer avontuur aflevert speel ik nog dagelijks Counter-Strike: Source met z’n eeuwig vermakende gameplay, en Half-Life 2: Deathmatch, het enige online spel waar de physics echt een rol spelen. Al is de PC mijn hoofdsysteem, ik heb me afgelopen tijd ook vermaakt met consoletitels zoals GTA: San Andreas, Halo 2 en Ghost Recon 2. In mijn top drie tref je ook Tribes: Vengeance aan, een spel met unieke en uitgekiende gameplay die naar mijn mening veel te weinig aandacht heeft gekregen.

Top 3

1. Half-Life 2

2. Grand Theft Auto: San Andreas

3. Tribes: Vengeance

Jeroen Post (redacteur)

Het jaar 2004 heeft ons een groot aantal interessante titels gebracht en duidelijk was dat het online multiplayer steeds meer op de voorgrond komt en ook steeds meer aandacht krijgt. Halo 2 is een van de spellen die het qua houdbaarheid toch echt moet hebben van de Xbox Live ondersteuning. Jaren werd er uitgekeken naar de release van dit spel en toen het spel uitkwam zijn er nog nooit zoveel mensen tegelijk op Live geweest. Van de Live optie van Pro Evolution Soccer 4 werd ook heel veel verwacht, maar meteen doken al klachten op over de slechte verbinding bij sommige wedstrijden.

Zo zie je maar, bij de ene grote titel zit de online speloptie goed in elkaar en bij de andere schiet het er wat bij in. Laten we hopen dat er de komende jaren nog meer aandacht wordt besteed aan ondersteuning van het online gamen.

Top 3

1. Pro Evolution Soccer 4

2. Halo 2

3. Outrun 2

Nick Snapper (redacteur)

Het jaar 2004 was een goed gamejaar voor mij. Zo heb ik dit jaar alle consoles aangekocht en er een mooie collectie spellen bij gespaard. Xbox Live beviel me zeer goed. Project Gotham Racing 2 en Halo 2 zijn zeker leuk om te spelen via Live. De GameCube kwam bij mij helaas weinig tot leven. De PlayStation 2 werd bij mij zoals altijd gebruikt om de Final Fantasy’s te spelen, ik heb diverse oudere titels ook gespeeld. Playback support, heerlijk.

Tevens ben ik sinds september in de ban van MMORPG’s. Final Fantasy XI beheerste tot november mijn leven en toen proefde ik World of Warcraft. Het genre heeft toekomst, dat is zeker. Mede daardoor en door een ware vloedgolf aan toptitels op de PC heeft de PC de strijd gewonnen voor mij dit jaar, met de Xbox als zeer goede tweede!

Top 3

1. Final Fantasy XI

2. Far Cry

3. Star Ocean 3: Till the End of Time

Jurian Ubachs (eindredacteur)

2004 Was een fantastisch jaar, dat staat vast. Het was voor mij mijn eerste volledige jaar bij InsideGamer en achteraf heeft dat toch veel in het teken gestaan van de E3. Naar de E3 toeleven, de E3 beleven, daarna over de E3 schrijven en uiteraard later het jaar veel van de geziene spellen spelen. Daar draait het natuurlijk wel om. Dit najaar was er een om voorlopig niet meer te vergeten.

Ik heb me prima vermaakt met bijvoorbeeld Half-Life 2, Rome: Total War, Football Manager 2005, Pro Evolution Soccer 4 (op de Xbox natuurlijk!), Fable en Halo 2. Teveel toppers om op te noemen eigenlijk. Dat zal het komende jaar wel anders zijn, vrees ik. Laten we dus nog lekker even genieten van wat we nu hebben, want voor we weer een dergelijke vloedgolf aan topgames krijgen zijn we weer een jaartje of wat verder.

Top 3

1. Pro Evolution Soccer 4

2. Halo 2

3. Half-Life 2

Jeffrey Visser (redacteur)

Ik weet niet wat ik van 2004 moet denken. Er waren zoveel (extreem) goede titels dat het wel lijkt alsof we dit jaar onze piek hebben bereikt. Negen van de tien titels waren opvolgers, derde delen en achtste episodes maar het waren wél goede titels. Halo 2, San Andreas, Pro Evo 4, Rainbow Six 3, Hitman: Contracts en Fable zijn zo enkele parels die in me opkomen.

Het meest heb ik echter genoten van Xbox Live, de online service van Microsoft. Wat een geweldig systeem. Ik was zelf al heel snel online met de PlayStation 2 maar halverwege dit jaar besloot ik toch maar een Xbox aan te schaffen. Live werd aangesloten en vervolgens is de PlayStation 2 niet meer aangeraakt om online te spelen.

Bedankt dames en heren Microsoft, voor al het moois dat Live bied!

Top 3

1. Pro Evolution Soccer 4

2. Halo 2

3. Grand Theft Auto: San Andreas

Joost Vogel (hoofdredacteur)

Het jaar 2004 was een goed gamejaar. Niet alleen voor sommige spelfabrikanten en de gemiddelde gamer, ook voor mijzelf persoonlijk. Ik focus me voornamelijk op de Xbox en het is leuk om al die ontwikkelingen van spellen die uitkomen van zo dichtbij te volgen. Zo hebben we natuurlijk met Fable gezien hoe dat spel verdeeldheid zaaide over het grote publiek. Ook van Sudeki hadden mensen (te) hoge verwachtingen. De RPG viel een klein beetje tegen, wat duidelijk werd in mijn recensie, en ik heb gezien dat niet iedereen dat zomaar kan accepteren.

Dit jaar ben ik dus ook tevreden over mijn werkzaamheden bij InsideGamer. Zoals gezegd is het leuk om van alles achter de schermen mee te maken en ik ben benieuwd wat het volgende jaar me brengt. Nog even een slotmotivatie voor de eerste plek van PES4: een verschrikkelijk goed spel waar ik (vooral met vrienden) nog heel, heel lang mee bezig ben!

Top 3

1. Pro Evolution Soccer 4

2. Grand Theft Auto: Double Pack

3. Paper Mario: The Thousand Year Door

Robert van der Werf (redacteur)

Dit jaar had ik mijn Xbox gehaald en ik was aan het begin licht teleurgesteld. Sommige exclusieve spellen bevielen mij gewoon niet en ik moest even wachten tot ik eindelijk een goed spel kon spelen. Fable en Outrun 2 waren enkele van die spellen en wisten me prima te vermaken.

Ook Burnout 3: Takedown was een erg leuk spel, maar voor mij is Pro Evolution Soccer 4 met de Live optie toch het beste spel van 2004. Ik heb dit spel vele uurtjes gespeeld, voornamelijk tegen mijn broertje en online en het bevalt me prima. Helaas is het spel niet perfect en dat is zonde. Vooral online zijn er wat problemen en dat vind ik erg jammer. Hopelijk zorgt Konami voor een goede patch waardoor de Xbox Live functie een stuk soepeler zal lopen.

Top 3

1. Pro Evolution Soccer 4

2. Paper Mario 2

3. Outrun 2

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • leuk artikel. Weet ik ook eindelijk eens hoe jullie eruit zien in real-life :-P

 • Onze bekkies kan je ook al zien @ redactie pagina hoor :)

 • ja maar jouwe ook, dus daar komt per definitie niemand natuurlijk Sander :P :P

 • Wo het woord echt tijd voor een echte van foto van mij (Jeffrey Visser). Zal zo ff foto maken…

 • PES 4, GTA SA en Halo 2 zijn populair op de redactie.

 • Dus IG is eveneens vanuit een winkel gestart…dat verklaart alles.  Maar notorious (lange naam- Wouter) heeft geen mening?

 • suus is mooi :)

 • Leuk item, alleen na 10x lezen '2004 was een topjaar voor games' werd het een beetje voorspelbaar.  /me checkt glazen bol:  2004 draaiden de huidige consoles lekker.

  2005 komen de huidige consoles aan hun max, en begint het echte hypen rondom de next-gen consoles.

  2006 komen er nog een paar briljante spellen uit voor de huidige consoles die helaas compleet overschaduwd worden door de release van de next-gen consoles.  Ik zie de toekomst wel zitten als gamer :-)


 • Susan O+  Prima top 3, mooi moment gekozen als moment van 2004. Een vrouw met smaak ;)

 • jup leuk stukje

 • Had dat ff gezegd dat de foto's hier kwamen, dan had ik een betere gefixt ;)

 • woei nou mijn dag is goed :)

  dank je FranLink, Ryu]vs[djds en notorious_roy

 • Jeroen Post, hehe, toch niet ehhhhh van TMF he????

 • lol, er zitten egt van die nintendo fanboys tussen.

 • Kunnen jullie niet even in de kerstsfeer blijven jongens? :(  Liefst tot aan volgende kerst :)

 • nee, dat kan niet.  en al vooruit lopend op komend jaar: sterf. *zo goed?*

 • @kees 1988

  kijk ik lijk vette nintendo fangirl door mijn stukje maar dat is helemaal niet zo. Ik vind alle consoles goed en allemaal hebben ze sterke spellen. Toch moet je wat kiezen en dit moment is mij gewoon het sterkste bijgebleven :)

 • Mja geinig overzichtje.

 • bah, vrouwen worden ook altijd voorgetrokken… en terecht natuurlijk…

 • ^ wij zijn zo geprogrammeerd om vrouwen voor te laten gaan ;)  Anyway het doet me goed dat PES4 veel word gekozen in tegenstelling tot dat prutswerkje van EA.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren