1. Is gamen duur?

Is gamen duur?

Ik zag net op het forum de discussie 'Is gamen duur?'. Aangezien ik het een interessant onderwerp vind had ik al snel mijn reactie gepost. Achteraf leek het me ook wel leuk om met deze stelling de weblogfunctie van mijn profiel eens uit te proberen. Hier gaat ie ;-) :

Om tot een oordeel te komen of gamen duur is moet je een vergelijking gaan trekken. En dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Hieronder een analyse.

Meest voor de hand liggend is misschien wel de vergelijking tussen de prijs van gamen nu en vroeger. Ik begon mijn game-carriere met de SNES en de N64. Games van deze consoles kostten vaak tussen fl.120,- en fl.130,- (€55,- tot €60) bij release. Afgeprijsde spellen ongeveer fl. 90,- (€40,-). In het forum las ik dat games in de generaties daarvoor vaker nog duurder waren. Vergelijk je dat dus met nu en je verrekent ook de gebruikelijke inflatie en de omschakeling naar de euro, dan is de huidige software zeker niet duur. De prijzen zijn gewoon stil blijven staan en dat maakt ze gewoon relatief goedkoop ten opzichte van vroeger. De hardware is lastiger te vergelijken. Zelfs in eenzelfde generatie zitten al flinke prijsverschillen. Over het algemeen zijn consoles misschien iets duurder geworden, maar dit valt volgens mij echter wel mee. De PS2 kostte bij de launch toch ook iets van fl. 1400,- (€650)!!

Daarnaast kun je ook vergelijken met andere vormen van entertainment. In absolute termen gezien is gamen inderdaad best een dure hobby vergeleken met andere vormen van vermaak. Als je een 'game-generatie' van ongeveer 6 jaar bekijkt, geef je toch al gauw honderden, zoniet meer dan duizenden euro's uit: Neem je een console van gemiddeld zo'n €300,- en (voorzichtig geteld) zes spellen per jaar á €50,- dan praat je over een periode van 6 jaar al snel over zo'n €300,- + ( 6 jaar x 6 spellen x €50,-) = €2100,-. Ter vergelijking: een avond je bioscoop kost zo'n €7,-, toch? Als je dit zes jaar lang één keer per maand doet ben je dus €7 x 12 maanden x 6 jaar = €502,- kwijt. Dit is dus aanzienlijk goedkoper dan gamen. Zelfs als je twee, drie of vier keer per maand naar de bios gaat ben je nog goedkoper uit.

Als je in echter in relatieve termen denkt kom je waarschijnlijk tot een heel andere conclusie: voor een film betaal je dus zo'n €7,-. Dat is zo'n €3,50 tot €4,- per uur. Hier reken ik de nevenuitgaven zoals bijv. drank en benzine niet eens mee. Uitgaan (drank + entree) zal niet goedkoper zijn. Een gemiddeld boek lees je denk ik in gemiddeld zo'n 10-20 uur uit. Misschien herlees je het nog eens dus zeg dat je jezelf zo'n 30 uur kunt amuseren met een boek dat gemiddeld zo'n €15,- zal kosten. Dat is dus €0,50 per uur. Laatstgenoemde is dus een vrij goedkope vorm van entertainment.

Voor games is het moeilijk te zeggen hoeveel tijd je gemiddeld kwijt bent. Hoe diep iemand in een game wil duiken is voor iedereen verschillend. Ik neem voor het gemak dus even een voorbeeld van mezelf: Fallout 3 heb ik zo'n 75 uur mee gespeeld (€55,- voor degene die even de moeite neemt om te zoeken). En om ook een totaal ander spel te nemen: LEGO Indiana Jones had ik in 25 uur op 100% staan (deze moet je makkelijk voor €45,- kunnen krijgen). Dat zijn dus 100 uur voor €100,- = €1 per uur. Hardware kosten zijn in dit geval bijna te verwaarlozen. Je gebruikt je console een hele generatie en daar zitten behoorlijk wat uurtjes in lijkt me zo. Zal ik erg voorzichtig zijn en 1000 uur zeggen? Als je dan een Xbox 360 arcade hebt van zo'n €150,-. komt dat neer op €150/1000 is €0,15 per uur aan hardwarekosten. Dit is natuurlijk de goedkoopste mogelijkheid, maar ook de prijs van een dikke Elite of PS3 met veel extra hardware valt best nog mee. €400,- voor de console + €100 voor een extra controller, headset e.d. is in totaal €500,-. Dus €0,50 per uur. In totaal kom je voor gamen (software + hardware) dus op zo'n €1,15 - €1,50 per uur. Trek zelf maar de vergelijking met uitgaan, het boek of de film.

Ook een vergelijking met het buitenland is snel gemaakt. Hier in Nederland zijn liggen de standaardprijzen voor games zo tussen de €50,- en €60,-. En als ik het voorbeeld van GTA IV mag aanhalen: deze game kost in Japan zo'n $76,-, dus ongeveer evenveel als hier. Echter de games (en consoles) van Sony en Nintendo zijn in Japan wel veel goedkoper dan hier. De Wii kost daar bijvoorbeeld omgerekend maar ongeveer €175,-. Vergeleken met de VS zijn we ook niet in het voordeel. Daar kost de wii $250,- (ongeveer €200,-) en de spulletjes van Microsoft zijn daar al helemaal goedkoper: de dollarprijzen van de VS worden regelrecht omgezet in euro's. Zo kost de Xbox 360 Pro bundel daar $299,-, terwijl dat hier €299,- is. Diezelfde conversie wordt toegepast op de prijzen van games. Ten opzichte van andere regio's komen wij hier in Europa er dus niet zo goed vanaf. Als je nog dieper zou gaan door Nederland te vergelijken met de rest van Europa zijn we ook niet de goedkoopste. Maar genoeg details voor nu ;-)

Vergelijken met andere hobbies is moeilijk. Ten eerste ben ik niet echt op de hoogte van de kosten van hobbies die ik zelf niet heb. Ten tweede zijn er nu eenmaal hobbies die goedkoop zijn (vissen en fietsen ofzo), maar ook hobbies die erg duur zijn (motorrijden e.d.).

Ten slotte kun je ook de prijs afzetten tegen het product zelf. Op het gebied van hardware is dit natuurlijk een stuk gemakkelijker dan softwarematig. Consoles worden vaak slechts met kleine winstmarges of zelfs verlies verkocht. Wat dit betreft betalen wij gamers dus niet veel meer dan een optelsom van de productie- en distributiekosten. Een koopje dus. Op het gebied van software is het een stuk moeilijker vast te stellen hoeveel we extra betalen. Een game als Fallout 3 of GTA IV is jaren in ontwikkeling en wordt gemaakt door een studio met soms wel tientallen werknemers. Deze moeten allemaal betaald worden gedurende deze periode. Nu heb ik niet veel verstand van deze precieze kosten, maar ik heb het gevoel dat dit niet erg goedkoop zal zijn. Als wij deze game dus aan het eind van het hele proces voor €55,- kunnen kopen lijkt me dat best wel redelijk. Aan de andere kant heb je natuurlijk ook games waar veel minder moeite in is gestopt en die hun geld absoluut niet waard zijn. Gelukkig zijn er internetsites die ons kunnen helpen met het kaf van het koren te scheiden ;-)

Oordelen of gamen duur is of niet is dus niet zo makkelijk als het lijkt. Je kunt dit op veel verschillende manieren bekijken. Persoonlijk vind ik de kosten wel meevallen vergeleken met vroeger of ten opzichte van andere vormen van vermaak. Als je echter richting buitenland kijkt lijkt gamen voor ons toch wel wat goedkoper te kunnen.

Coun

12 februari 2009

Dit artikel delen

Over de auteur