1. Limelight’s rant: Warner Music Group

Limelight’s rant: Warner Music Group

Sommige mensen haten het kapitalistische systeem. Als verklaring daarvoor komen ze vaak met het feit dat sommige dingen te duur zijn omdat bedrijven alleen maar gaan voor de winst. Ik heb me daar nooit echt wat van aangetrokken. Ja, de bedrijven gaan alleen maar voor winst, maar zolang ze gewoon goede dingen afleveren zie ik daar geen probleem in. Het begint echter wel irritant te worden als bedrijven anderen dingen gaan opdringen waardoor de consument eronder gaat leiden. Enter Warner Music Group…

Deze enorme platenmaatschappij, waar onder andere Metallica, Muse, Dream Theater, Disturbed, Led Zeppelin en Red Hot Chili Peppers onder vallen, begin de laatste tijd namelijk erg op de zenuwen te werken van consumenten. Ten eerste kwam Warner Music Group (WMG) eind 2008 op het fantastische idee om copyrightschending tegen te gaan door op Youtube een razzia te houden. Door WMG is het nu bijvoorbeeld ontzettend lastig om op Youtube een video te vinden van bijvoorbeeld een nummer van Muse, aangezien WMG er direct korte metten mee maakt.

En niet alleen video’s van normale gebruikers worden aangetast door deze ontwikkeling, maar zelfs het Youtube account van Metallica zelf werd geteisterd door WMG. Dit leidde ertoe dat bij veel filmpjes op dat account kwam te staan dat men als ze de video wilden zien maar naar Metallica.com moesten gaan. Ergens snap ik wel dat Warner dit deed. Immers, het is volgens de wet inderdaad schending van copyright als je gewoon een video van een nummer dat niet van jou is op Youtube zet. Echter is het wel erg vervelend, aangezien ik uit ervaring weet dat wanneer je van een band hoort eerst even op Youtube gaat opzoeken hoe het klinkt. Tevens werden er nota bene video’s van downloadable nummers in Guitar Hero en Rock Band geblokkeerd door WMG, wat totaal niet logisch is aangezien het plaatsen van die video’s nogal vaak kan leiden tot de beslissing om dat nummer te kopen wat weer extra geld oplevert in het laatje van WMG.

Echter was ik door de nazi-praktijken van WMG op Youtube nog niet zo ernstig geïrriteerd dat ik een log als deze moest schrijven. Nee, de reden dat het bedrijf naar de hel mag gaan komt door een nieuwere ontwikkeling. In hun gekheid dachten de hoge piefen bij Warner namelijk dat het verstandig was om te gaan vragen voor extra geld van Activision en MTV voor het licenseren van nummers voor in Guitar Hero en Rock Band. De betaling zou volgens WMG namelijk marginaal zijn.

Serieus, hoe durven ze om extra geld te vragen? Die nummers zijn ten eerste maar twee euro per track, dus het maximale wat ze mis kunnen lopen kan slechts zo’n euro per song zijn, waar zij als enorm bedrijf totaal geen recht op hebben om over te zeuren. Ten tweede doet Warner absoluut niks meer dan het leveren van de masters. Het is verdorie niet zoals bij iTunes waar je het nummer geeft en zij hem online moeten zetten. Er zit verdorie minstens twee maanden werk aan vast om zo’n nummer klaar te maken voor de download bij Rock Band en Guitar Hero. Fuck jullie, Warner Music Group!

Die laatste zin moet ook uit de mond van de baas van MTV Games zijn gekomen, want in een artikel in Wired maakte MTV Games bekend dat ze over zijn gegaan tot een boycot van WMG en dus geen nummers meer zullen licenseren van dit bedrijf. Tevens heeft Bobby Kotick van Activision ook al bekend gemaakt fel tegen WMG te zijn en zal Activision naar alle waarschijnlijkheid ook een rem zetten op het licenseren van Warner’s artiesten. Net goed voor die huilies.

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla