1. Lost & Luis

Lost & Luis

Het onderstaande stuk is grotendeels gebaseerd op speculatie, hersenspinsels en dagdromen dus gelieve het allemaal met een korreltje zout te nemen. Rockstar wil tot nu toe nog niets ontkennen of bevestigen over het tweede stukje DLC van GTA IV. Het spreekt voor zich dat de onderstaande tekst bol staat van spoilers voor GTA IV en Lost & Damned

Het eerste deel van de downloadable content voor Grand theft Auto IV is inmiddels tegen een betaling van 20 euro te downloaden op Xbox Live. In deze uitbreiding speel je met Johnny Klebitz een ware bikkel van een biker die ook al een paar keer opduikt in de verhaallijn van Niko Bellic. In The Lost and Damned krijgen we een kijkje in het verhaal van Johnny die met moeite zijn motorbende bij elkaar probeert te houden

Nu deze episode verkrijgbaar is is de grote vraag momenteel wat we van het volgende stukje DLC kunnen verwachten. Microsoft heeft namelijk een exclusieve deal met Rockstar om twee uitbreidingen voor GTA IV naar de Xbox 360 te brengen. Wordt het een nieuwe multiplayermode? Of misschien een heel nieuw eiland? De kans is echter ook groot dat het om een nieuw speelbaar personage gaat. Oplettende spelers weten misschien al dat er naast Niko en Johnny nog iemand is die vaak opduikt in verschillende missies. Zowel in het verhaal van Niko als dat van Johnny duikt er een bepaald personage meerdere keren op. Het gaat hier om Luis Fernando Lopez. Een Colombiaanse drugsdealer die onder andere werkt als uitsmijter, organisator van ondergrondse vechtclubs en tevens werkzaam is voor Tony ‘Gay’ Prince, één van de grote namen in de Ancelotti-maffiafamilie.

De rode draad die de verhaallijnen van Niko, Johnny en Luis met elkaar verbindt zijn de conflictdiamanten die al in de eerste paar minuten van het spel te zien zijn. Deze stenen worden Liberty City binnengesmokkeld op de boot waar Niko ook mee aankomt. Vervolgens gaan deze diamanten de halve stad door. Wanneer de ene crimineel ze in zijn handen heeft worden ze weer gestolen door een ander.

Waar is Luis te zien?

Zoals eerder gezegd duikt Luis meerdere keren op tijdens de missies van zowel Niko als Johnny. Zijn eerste verschijning is die van gegijzelde tijdens de bankoverval van Niko en de McReary’s. Vervolgens duikt hij ook weer op als bodyguard van Tony Prince in de haven van Liberty City. De diamanten worden daar doorgegeven aan de maffiabaas, maar de deal wordt al snel verstoord door Johnny en The Lost MC die op orders van Ray Boccioni de diamanten stelen.

Het volgende optreden van Luis is misschien wel de grootste aanwijzing dat hij het volgende speelbare personage is in het tweede stuk downloadable content van GTA IV. Tijdens de deal in het museum komen de drie personages allemaal samen. Johnny en Niko overzien de deal terwijl Luis ze er allebei in luist. Hij schiet één van de kopers kapot en vervolgens nemen een paar van zijn collega’s de rest onder handen in het museum. Tijdens de credits van the Lost and Damned is te zien hoe Johnny via een sluiproute uit de rechterkant van het museum ontsnapt met de diamanten terwijl Niko via de linkerkant de kogelregen weet te ontvluchten. Ondertussen loopt Luis over het dak van het gebouw en komt zo weg van de deal. De achievement die je na het uitspelen van deze missie met Niko krijgt verklapt het eigenlijk al een beetje: Impossible Trinity, de drie hoofdpersonages komen allemaal samen en vormen met hun misdadige loopbanen een ‘onmogelijke drie-eenheid.’

Het is daarna nog niet afgelopen met de diamanten. Deze glimmers duiken namelijk weer samen met Luis op wanneer de uitlevering van Gracie plaatsvindt, de ontvoerde dochter van Tony Prince, de maffiabaas waar Luis voor werkt. Ook tijdens deze deal wordt Niko weer in de val gelokt en zonder diamanten weet hij net nog te ontsnappen.

Wat er in de tussenliggende momenten gebeurt is onduidelijk, Luis is namelijk nog helemaal in mysteries gehuld. Met wie werkt hij nog meer samen? En wat is zijn motivatie? Er valt voorlopig alleen nog maar over te speculeren.

Wat valt er te verwachten van Luis?

Wanneer we de fantasie helemaal de vrije loop laten gaan is er veel met een personage zoals Luis mogelijk. Deze dominicaan is net zoals de andere personages actief in het criminele circuit en zal ongetwijfeld ook opdrachten hebben uitgevoerd voor andere personages die we inmiddels al kennen uit de verhaallijnen van Niko en Johnny.

Het is zomaar mogelijk dat Luis in de ondergrondse vechtclubs deel gaat nemen aan de potjes matten. GTA IV heeft namelijk een vechtsysteem dat eigenlijk maar in één missie gebruikt wordt. Zoals te zien is in dit filmpje kent het spel een behoorlijk aantal verschillende combo’s en moves die nooit uitgelegd worden en daarom door veel spelers niet eens opgemerkt worden.

Aangezien Luis actief is in de drugsbusiness zou het volgende stuk downloadable content zomaar weer de terugkeer kunnen zijn van de drugdeal minigame die in vrijwel alle vorige GTA’s zaten. Verder zullen we ongetwijfeld genoeg gameplay uit GTA IV terug zien. Aan wilde achtervolgingen en heftige shoot-outs zal het Luis vast niet ontkomen.

Ondanks al deze mooie vooruitzichten is het alleen nog maar de vraag of deze Luis Fernando Lopez echt het volgende hoofdpersonage van het tweede stuk DLC is. Het wachten is dus op Rockstar die dit ongetwijfeld aan zal kondigen met een spectaculaire trailer zoals we dat inmiddels van ze gewend zijn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.