1. Age of Empires III

Age of Empires III

Als je één geschikt thema voor een spel zou moeten noemen, dan is dat wel geschiedenis. Het verleden spreekt tot de verbeelding. Sommige periodes worden uitgekauwd (WO II, Vietnam-oorlog), terwijl aan andere weinig aandacht wordt besteed.

De Age of Empires-serie van Ensemble Studios heeft over de hele wereld miljoenen fans, en niet voor niets. Van het stenen tijdperk tot aan de Middeleeuwen: de serie is zeer waarheidsgetrouw en kende naast historisch verantwoorde eenheden ook een zeer verslavende gameplay. Met Age of Mythology werd er een andere weg ingeslagen. Met Age of Empires III is er na Age of Kings weer een écht vervolg, dat zich ditmaal afspeelt in de periode net na Age of Kings tot aan het Industriële tijdperk.

Belangrijk in deze periode waren de ontdekkingsreizen en de nieuwe kolonies die hierbij ontstonden. Nieuwe continenten werden ontdekt, waarbij er meer dan eens gevechten ontstonden met de oorspronkelijke bewoners. Ook nam men steeds vaker buskruit in gebruik. Kanonnen werden nu zelfs tijdens het gevecht ingezet. Conflicten waren in die tijden aan de orde van de dag. Ideaal dus om dit tijdspan te gebruiken voor Age of Empires III.

Visueel gezien is Age of Empires III zeer indrukwekkend. De kwaliteit druipt er vanaf. De gameplay wordt zeker niet vergeten, maar Ensemble Studios besteedt een hoop tijd en aandacht aan de visuele ontwikkeling van het spel. De engine die gebruikt werd voor Age of Mythology, is vanaf het begin weer opgebouwd voor Age of Empires III. Het spel bevat veel visuele toeters en bellen: van het kabbelende water tot aan de lichtval van de zon. Ook is er veel aandacht besteed aan de physics. Eenheden die geraakt worden door een kanonskogel zullen realistisch alle kanten op worden geblazen. Torens die vernietigd worden door vijandelijk vuur zullen eveneens realistisch instorten, en iedereen verpletteren die er te dicht in de buurt van staat.

Hoewel de basis van Age of Empires III hetzelfde blijft, is er een hoop veranderd. Zo zullen er ditmaal onder andere meer eenheden kunnen worden ingezet. Het samenstellen van grote legers was in de tijd waarin Age of Empires III zich zal afspelen niet ongewoon. Vandaar dat de populatie limiet zeker zal worden opgeschroefd voor dit derde deel. Het economische model van de serie zal overigens ook worden aangepast om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden. De makers hebben overigens aangegeven dat er vooral aandacht zal worden besteed aan het gevechtssysteem.

Ook gaat er veel aandacht uit naar de verschillende naties in Age of Empires III. Acht in totaal, waarvan er tot nu toe drie van zijn bekend gemaakt: de Fransen, de Britten en de Spanjaarden. De Spanjaarden krijgen vooral veel steun van het moederland en de Engelsen hebben een geweldige economie. Unieke eenheden, als de musketier aan de zijde van de Engelsen, zijn ook weer aanwezig in deel drie. Naast deze drie naties hebben wij bij InsideGamer ook het idee dat Inca’s, Japanners en Noord-Amerikaanse indianen als speelbare naties aanwezig zullen zijn. De verschillende aanwezige stukken artwork in onze gallerij wijzen hierop.

De campagne in Age of Empires III krijgt een nog grotere rol toebedeelt dan voorgaande delen. Meer aandacht voor het individu dus, vergelijkbaar met Age of Mythology. Zuid-Amerikaanse revoluties en de oorlog tussen Fransen en Engelsen over de controle van Noord-Amerika (1754-1760) zullen zeker langskomen.

Wij bij InsideGamer zijn razend enthousiast over Age of Empires III, en we verwachten vooral een visuele revolutie op het gebied van real time strategy spellen. Ook met de gameplay lijkt het helemaal goed te gaan komen. Daarnaast is het thema nog nauwelijks gebruikt, zodat van uitkauwen al helemaal geen sprake is. Ensemble Studios, die naar eigen zeggen al een aantal jaar bezig is met de ontwikkeling van het spel, zegt nog geen datum te kunnen noemen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten…

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ziet er zeker mooi uit :)

 • Mooie impressie ;-).

  Jammer dat er geen nederlanders tussen zitten de 17e eeuw was toch de goude een. Mja ook zonder de nederlanders zal dit een top spel worden verwacht ik.

 • Wow, erg coole screens en impressie..

  Ziet er allemaal erg gelikt uit :)

 • Een impressie schrijven aan de hand van een aantal screens..?

  * I'm impressed *

 • En hopen dat de Hollanders erbij zitten! ;)

 • Een impressie schrijven aan de hand van een aantal screens..? Er was al wel meer bekend :)

 • mooie graphics man!

 • ongelooflijk wat mooi, en natuurlijk zit holland daarbij met hun handel met de VOC! Eindelijk weer een egt vervolg op de meesterlijke serie

 • misschien komt er wel een VOC campaign, waarbij je á la Pirates moet knokken op zee:D

 • is er al een site vrijgegeven ??????

 • Nope. Al geven ze wel aan dat ze op http://www.ensemblestudios.com hints zullen vrij gaan geven.

 • vet!! en ook zeker netjes om te zeggen dat ze nog geen datum kunnen noemen

 • hehe kep dezelfde. inderdaad kut ding maar doom 3 draaide er bij mij nog wel op

 • Dit gaat mijn pctje nooit trekken:(. Misschien toch maar eens tijd voor een nieuwe. Ben verslaafd aan de serie en dit spel lijkt me zo vet. Hopelijk snel wat trailers.

 • Age of Empires was altijd al leuk geweest. Alleen ik ben nu uitgekeken op de Stratgy games.

 • ziet er hardstikke mooi uit!

  khoop dat mn PC het zal trekken.

 • wel een teasersite al met info en plaatjes:

  http://www.ensemblestudios.com/teaser.htm  en kijk eens hier bij het 9e plaatje! een windmolen (hoe kan het ook anders) met (volgens mij) de NL vlag!

  http://www.gamekult.com/pc/actus/articles/A0000038408.html


 • Dat is de vlag van de VOC. Nederlandse vlag met daarop in het midden het VOC logo.  Zou ook wel logisch zijn, Nederlanders in de Nieuwe Wereld. New York is door de Hollanders opgericht als New Amsterdam.

 • Ziet er zeker mooi uit.

 • 1 woord te mooi

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren