1. En de games waren het weer eens schuld...

En de games waren het weer eens schuld...

Groot drama gisteren op een school in het Duitse Winnenden. Een 17-jarige jochie kon het niet meer aan, pakte een wapen uit de 18-stukken tellende collectie van vaders en schoot subiet vijftien leerlingen dood van zijn oude middelbare school. Even later pleegde hij zelfmoord tijdens een vuurgevecht met de Polizei.

Gisteravond zei ik al semi-serieus tegen een vriend van me dat ze vandaag Grand Theft Auto wel de schuld zouden geven. En warempel, wat wil het toeval. Ik had het mis! In Duitsland lopen ze blijkbaar nog iets achter, want dit maal was het weer eens de oude klassieker, die nooit gaat vervelen... Counter-Strike.

Klassiek menselijk gedrag, iets wat je niet begrijpt en ook niet kunt begrijpen, proberen te rationaliseren. Niemand, met een normaal setje hersenen, zal ooit kunnen begrijpen hoe mensen in staat zijn een wapen te pakken en in een school te gaan huishouden! Het zou nogal wat zijn zeg, stel je voor. Nee, de mensen in de hele wereld hebben een uitleg nodig hoe iemand tot deze daad komt.

En waarom dan niet teruggrijpen op dingen die je zelf niet begrijpt? Niets is zo makkelijk. Och ja, de jongen speelde uiteraard een potje Counter-Strike, maakt een coole headshot en dacht bij zichzelf: “Hm, misschien als ik op mijn oude school 15 mensen door hun kop schiet is het wel net zo tof.” Kijk, dat is een beredenatie waar de gewone mens iets mee kan.

Grappig detail is nog wel dat, afgezien van Australië, Duitsland één van de strengste toezichthouders is wat betreft geweldadige games. Carmageddon, Mortal Kombat en nog meer van dit soort games werden in het verleden al hevig aangepast om te voldoen aan de Duitse regelgeving. In het geval van die eerste werden de mensen vervangen door zombies en het bloed werd groen. Bovendien mogen 18+ games in Duitsland niet in de winkel staan, maar enkel van achter de toonbank uit het zicht worden verkocht.

Men zou dus de conclusie kunnen trekken dat het verbieden van geweldadige games een averechts affect heeft en gefrustreerde mannetjes het genoegen ontneemt om zich af te reageren op virtuele mensen in plaats van echte mensen. Kijk, ook dat is zo’n makkelijke conclusie die een mens kan maken op basis van deze informatie.

Laten we het er vooral niet over hebben dat deze jongen gepest werd op school, genadeloos gedumpt door zijn vriendin of de ACHTIEN wapens die hij thuis tot zijn beschikking had. Nee, het is de schuld van Counter-Strike, films en vast ook Marilyn Manson (of, in het geval van Duitsland, wellicht Rammstein). Dat zijn de echte boosdoeners in dit verhaal.

Zucht, houdt het nou nooit eens een keertje op…

Dit artikel delen

Over de auteur