1. Banjo-Tooie

Banjo-Tooie

Terwijl de N64 zijn laatste adem uitblies, werkte ontwikkelaar Rare nog hard aan diverse spellen voor de spelcomputer van Nintendo. Eén van die toppers verscheen in 2001 en was een vervolg op een zeer goed ontvangen platformspel.

De hoofdrollen werden vertolkt door een beer en een vogel: Banjo en Kazooie, in Banjo-Tooie. Nadat de twee helden de vervelende heks Gruntilda onder een steen hadden begraven in Banjo-Kazooie, is ze ‘min of meer’ terug in Banjo-Tooie. Dankzij de toverkracht van haar zussen Mingella en Blobbelda weet de heks te ontsnappen. Nu zweert ze wraak: door gebruik te maken van een gigantisch kanon – de Big O’Blaster, kortweg B.O.B – wil ze haar vroegere ‘schoonheid’ weer terug zien te krijgen. Dan moet echter eerst wel alle levenskracht van het eiland van Banjo en Kazooie worden verzameld. Dat laten de twee helden niet op zich zitten, en zo begint hun nieuwe avontuur.

In Banjo-Tooie is het de bedoeling om zoveel mogelijk puzzelstukjes te verzamelen, die er weer voor moeten zorgen dat Banjo en Kazooie steeds een stapje dichterbij de vervelende heksen komen. Het spel bevat negen gigantische spelomgevingen, die stuk voor stuk weer anders spelen. Zo is er Jolly Roger’s Lagoon, een onderwaterwereld, met een gigantische vis als eindbaas. Of Hailfire Peaks, waar vuur en ijs samen komen. Dan is er nog het attractiepark Witchyworld, met gestoorde attracties en vette hapjes.

Doldwaze mini-games waren er ook in overvloed. Van schietspelletjes tot een dwaze versie van voetbal. Of een komische quiz met als presentatrice niemand minder dan Gruntilda zelf. De kracht van Banjo-Tooie was de welbekende humor van ontwikkelaar Rare, die vooral tot uiting kwam in de vele gesprekken die de naïeve Banjo en de grofgebekte Kazooie met andere karakters voerden.

Naast Banjo en Kazooie kun je ook tovenaar Mumbo-Jumbo besturen. Of je gaat naar zijn rivale, Humba Wumba, die in een wigwam woont. In haar roze toverpoel kun je onder andere veranderen in een gigantische T-rex, of een wasmachine en een duikboot. Alles heeft zijn functie, en doordat je steeds meer bewegingen leert van drill-instructeur Jamjars, kom je steeds verder.

Audiovisueel gezien is het spel adembenemend. Heldere kleuren en met zorg ontworpen omgevingen en personages. En hoewel er niet wordt gesproken in het spel, zijn de deuntjes op de achtergrond ontzettend gezellig en goed neergezet. Voor je het weet fluit je mee. Ook de besturing van Banjo en Kazooie is net als in andere Rare platformspellen goed geregeld. Beide personages bewegen samen of afzonderlijk ontzettend soepel over het beeldscherm.

Banjo-Tooie is in tegenstelling tot tegenwoordige platformspellen het gehele avontuur vermakelijk, waardoor de verveling dan ook geen moment toeslaat. Doordat humor een grote rol speelt, zit je ook constant met een glimlach op je gezicht te spelen. Kortgeleden haalde ik mijn spelcasette nog eens onder het stof tevoorschijn, om weer eens dat ‘goeie ouwe’ gevoel te ervaren. Nu Microsoft de ontwikkelaar binnen heeft gehaald, heb ik goede hoop dat ook Kameo de kwaliteit in huis heeft om even goed te worden als Banjo-Tooie. Stiekem hoop ik toch nog op Banjo-Threeie, hoewel het rond deze titel angstvallig stil lijkt te zijn. Ondertussen speel ik Banjo-Tooie nog wel een keertje. Dan fluit ik met de vrolijke deuntjes mee en loop ik gewoon nog eens rond in die afwisselende werelden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • een prachtig spel, 'k heb 't niet in mijn bezit gehad, maar veel bij vrienden gespeeld!!

 • Dit is een goed spel imo.

 • Dit spel is echt MEESTERLIJK!!!!

 • Ja prachtig spel inderdaad! Dit spel was echt immens groot, maar heb nooit het gevoel gehad dat het wel zou mogen stoppen. Het bleef altijd leuk! En dan die deuntjes van de muziek! En die mooie graphics met die lieve beer! Krijg ook alweer zin om het opnieuw te spelen :).

 • Heerlijke game, de N64 stond echt op de toppen van z'n tenen toen… prachtige graphics en fijne gameplay. Damn, als je weer terugdenkt aan al die toppers van Rare op de N64… mooie tijd was dat.

 • ziet er ong steeds goed uit!

 • nintendo 64 had vele toppers

  -zelda oot

  -golden eye

  -banjo kazoie

  -mario

  enz. enz. • echt cool spel dit.

 • Banjo Kazooie vond ik wel iets beter

 • ik vond Banjo Kazooie persoonlijk ook iets beter, maar heb me met beide games goed vermaakt.

 • Banjo Tooie is het enige spel op de n64 dat ik volledig heb uitgespeeld, dus ook alle extra's en zo.

  Mooie herinneringen aan dit spel.

 • Komt ie ook op de DS?

 • banjo kazooie heb ik ooit uitgespeeld… het 2e deel trok me niet echt.

  Net als het 2e deel van zelda… belh

 • Geweldige spellen, die spellen hebben me echt weten te vermaken op de N64!! Heb ze beide uitgespeeld en had eigenlijk een beetje gehoopt dat er nog een vervolg op de Cube zou gaan uitkomen maar die komt niet meer op de Cube waarschijnlijk wel op de Xbox (zal ik toch nog een Xdoos moeten kopen), jammer dat Nintendo Rare heeft verkocht beetje domme zet.

 • Die goeie oude tijd… Wat mis ik Banjo tog…

 • Prachtig spel, die Banjo spellen waren echt heel erg mooi. Net zo'n gevoel als bij OOT

 • Deze reeks nooit echt lang gespeeld, heb ik nooit een N64 gehad..

  Daarnaast kan ik me niet echt vinden in dit duo

 • Pas nog gespeeld. Het blijven geweldige spellen. Tooie was imo de beste van de serie, mede omdat deel 1 véééls te makkelijk was. Laatste deel op de GBA was trouwens ook wel vermakelijk vond ik. Het trekt het niet bij de 2 N64 versies maar de Banjo sfeer wordt nog best leuk over gebracht op zo'n klein schermpje…  En nu is het wachten op Banjo Threeie idd! Zal een leuke Xbox 2 titel zijn..:)

 • Ik had het eerste deel en 2de deel geleend. Het waren zulke goede spellen dat ik daar met een glimlach aan terugdenk. Ik heb ook de gameboy advance versie maar die is verre van goed :(.

 • Ach ja. Overigens heeft Rare alleen Grabbed by the Ghoullies uitgebracht voor de Xbox. Dat was geen topper, maar zeker ook geen slecht spel. Valt dus weinig over te zeggen. De Conker remake wordt ook gewoon heerlijk speelbaar, en Kameo lijkt ook al lang niet slecht te gaan worden. Ik heb wel vertrouwen in Rare. En typische Nintendo game? Neuh, Banjo-Tooie, is een typische Rare game, die toevallig gewoon alleen maar uitkwamen op Nintendo consoles. Het spel past uitstekend bij het Xbox aanbod.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren