1. Vooruit Kijken: FUEL

Vooruit Kijken: FUEL

Lege vlaktes, uitgestrekte gebieden, geen dorp te bekennen en een klimaat uit de hel, ik heb het natuurlijk over de woestijn! Natuurlijk is dit geen plaats om een wandelingetje te gaan maken, maar dit is wel de ideale plaats voor grote races. FUEL neemt ons mee naar zo’n race, honderden kilometers lege vlaktes, vrij begaanbaar, en overal is wel wat te beleven!

In 2008 schoof Codemasters heel stiekem nog één belofte erbij voor 2009, en dat was namelijk die

van off-road racer FUEL. 15.000 vierkante kilometer vrij begaanbaar gebied en een monsterrace naar de finish zijn allemaal aanwezig in deze nieuwe racer. Het is namelijk zo dat de olieprijzen zo hoog zijn gestegen over een tijdje (‘Zijn ze nu dan niet hoog genoeg?’ vraag ik me dan af) dat er een monsterrace om gehouden worden in de woestijn. Hier, op een plaats waar je levensgevaarlijke stunts moet uitvoeren om je tegenstander achter te laten, is er meer gevaar dan waar dan ook, en zul je alles uit de kast moeten halen om te winnen van je sluwe tegenstanders.

Ook het klimaat kan een echte kwelgeest zijn op de uitgestrekte gebieden. Het is namelijk zo dat het klimaat zo verslechterd is dan (Lees: ‘We hebben deze aardkloot dan al zo verkloot’) dat je zelfs in de woestijn sneeuw, bliksem, donder, stortbuien en ook zandstormen tegen kan komen. Je racet door de woestijn, maar je zult ook meer gebieden zoals bergen, bossen en uitgestrekte wildernissen. Zoals je hoort veel variatie in FUEL en we zullen dan ook niet teleurgesteld worden door de variatie in zowel klimaat als in omgeving.

Je gaat in FUEL zowel in twee –als vierwielers de woestijn in, en dat lijkt toch ook al een vrij positief punt te gaan worden. We zagen in Motorstorm al dat een mengeling van die twee zeer goed past in off-road races, en FUEL zal dit ongetwijfeld ook weer gaan bewijzen. In trailers zien we ook al dat deze twee soorten voertuigen ook tegen elkaar aan de slag kunnen, en dit beloofd weer heel wat vingertjes van de motorrijders, en heel wat loeiende toeters van de autorijders!

Een van de dingen die het meest van invloed is op de races in FUEL, is het klimaat. Het zal helemaal gaan beïnvloeden hoe een race verloopt, want als er opeens een stortbui op het zand komt en dat vernadert allemaal in modder, dan zit je als motorrijder ineens niet meer zo fijn. En als er een tornado op je af komt zul je er als autorijder alles aan moeten gaan doen omdat ding nog te ontwijken, terwijl je als wendbare motorrijder er snel langs bent. Het kan natuurlijk ook een heel discutabel punt voor FUEL worden, als je altijd na vijf minuten een storm tegenkomt, of steeds als je naar links rijdt dezelfde storm is dat natuurlijk een grote fout, en dit zijn dingen waar Codemasters echt op moet gaan letten.

Op de trailers zien we zeer indrukwekkende beelden, van kilometers, en kilometers lange gebieden, waar je overal stormen en andere obstakels ziet. Nog nooit (Lees: Bijna nooit) hebben trailers mij zo in de ban kunnen brengen van de game, en me zoveel vertrouwen gegeven in een game. Feit blijft natuurlijk dat de game toch wel erg veel heeft van de Motorstorm serie op de Playstation 3, maar dit is wat mij betreft totaal geen probleem. De game heeft unieke kwaliteiten in het weer, en de variatie aan omgevingen.

Maar nog blijven er problemen bestaan voor de nieuwe racegame van Codemasters. Zo blijft de vraag natuurlijk: Hoe zal de online modus gaan uitpakken? Of anders: Zal er een online modus inzitten? En als hij erin zit is de vraag natuurlijk of hij ook met open gebied zal zijn, of dat er dan lineaire banen gaan komen. En dan is de vraag natuurlijk: Blijft hij nog leuk? En zo zijn er nog wel meet vragen onbeantwoord over FUEL, maar over het algemeen lijkt de game een van de betere racegames van 2009 te gaan worden. En zeker nu games als Race Pro falen in hun doel lijkt FUEL nog meer kans te gaan maken!

FUEL gaat een racegame van hoge klasse worden, en lijkt dit ook absoluut te gaan verdienen! Hij heeft een grote variatie aan omgevingen, 15.000 kilometer aan begaanbare gebieden en een goed gros aan voertuigen. Hij mag dan wel op een eerder genoemde Playstation 3 titel lijken, maar heeft genoeg unieke kwaliteiten in bijvoorbeeld het klimaat, en de geweldig grote gebieden waarin je kunt racen. Worden vragen als: ‘Hoe is de online modus?’ en: ‘Blijven de klimaatsveranderingen lang genoeg leuk?’ positief beantwoord, dan is er geen ontkomen meer aan dat FUEL één van de toppers van 2009 gaat worden!

Dit artikel delen

Over de auteur