1. Een Gewetensvraag...

Een Gewetensvraag...

Het was maandagochtend 9:00... Ik zat heerlijk na te genieten van mijn Tripple Shot Venti Cappuchino, toen op een gegeven moment hoogleraar E... de collegezaal binnen liep. Het vak wat ik op dat ging volgen was ‘Actuele Criminologie’. Persoonlijk vind ik het vak meestal geen zak aan, alleen is dit een verplicht vak dat je gevolgd moet hebben om de meeste andere 2de en 3de jaars vakken te mogen volgen..

Eens in de zoveel tijd komt het wel eens voor dat de Dhr. E... met een interessante casus komt, welke de geweten van een mens tot het uiterste doet testen. Zo ook vandaag!

Vooraf aan de casus was er een inleiding over dat iedereen ‘omkoopbaar’ is tot het plegen van criminaliteit. Iedereen heeft een prijs. Het is echter aan de persoon zelf hoe hij de ‘pakkans’ afweegd ten op zichte van de mogelijke ‘winsten’. En iedereen maakt die afweging in gedachten binnen een ‘splitsecond’.

De casus was als volgt: ‘U loopt vanuit school richting het treinstation. Het is rond middennacht en er is niemand buiten uw aanwezigheid te bekennen op straat. Onderweg komt u een portemonnee tegen van een ‘arme’ student met daarin 15 euro, een bankpas, ID-kaart, OV-pas en nog een paar dingetjes... Wat zou u in deze situatie doen?

U krijgt de keuze uit de volgende mogelijkheden:

1 - U brengt de portemonnee met inhoud op eigen initiatief naar het slachtoffer of u geeft de portemonnee met inhoud af bij de politie.

2 - U kijkt nog eens goed om u heen en besluit het geld uit de portemonnee in uw eigen zak te stoppen en de rest van de inhoud in de eerst volgende prullenbak te dumpen.

Note: Er moet wel opgemerkt worden, dat keuzemogelijkheid 2 strafbaar is volgens de wet... Dit wordt namelijk gezien als verduistering en valt als ik het mij goed herinner onder Art.321 van het Wetboek van Strafrecht.

Interessant was het om op te merken, dat op een enkeling na, bijna iedereen aangaf dat hij/zij het geld terug zou geven. De meesten vonden het niet ‘waard’. Het humanitaire instinct overheersde bij de meesten, omdat ze eigenlijk hetzelfde ook wel terug zouden verwachten van de medemens. Ook gaven ze daarbij wel de note, dat ze het ontzettend erg zouden vinden om op deze manier al hun pasjes kwijt te zijn. Dat vonden zij persoonlijk erger dan een aantal euro’s kwijt te raken.

Casus twee was een soort gelijke casus, als deze hierboven is beschreven. Alle externe factoren blijven hetzelfde. Echter is het dit keer geen arme student die zijn portomonnee kwijt is geraakt, maar de baas van de Rabobank met zijn Ford GT( of een Eindredacteur van IG met zijn Peugeot 306 was het?). Anyways.. dit keer zat er geen 15 euro in de portemonnee, maar exact 8000 euro aan cashgeld. U krijgt weer dezelfde keuzemogelijkheden als bij casus één. Hoe zou in deze situatie handelen?

Onmiddelijk ging er een lachvlaag over de collegezaal heen. Echter de uitslagen waren niet minder interessant! Waar eerst bijna iedereen bij casus één impliceerde het geld terug te geven, was het nu zo dat bijna 70% van de collegezaal voor keuzemogelijkheid twee ging.

Het is grappig om te zien hoe mensen wel afwegingen maken in dit soort situaties, terwijl de wet dat ‘eigenlijk’ niet doet.. Dat er toch verschillen in straffen voorkomen is te wijten aan het feit dat de rechter straffen uitdeeld naar zijn eigen interpretatie van de wet..

Persoonlijk ging in bij casus één voor het teruggeven van de portemonnee met inhoud, omdat ik ook in zekere zin wel hetzelfde zou hebben terugverwacht, als het bij mij zou zijn gebeurd...

Bij casus twee echter, maakte ik de opmerking dat er nog een derde keuzemogelijkheid was. Deze was om het geld eruit te nemen en de portemonnee anoniem terug te sturen naar zijn eigenaar... Aan de ene kant ontzettend slecht. Aan de andere kant is de verleiding van 8000 euro aan briefgeld denk ik toch iets te groot om te weerstaan..

Mijn inbreng werd door Proff. E... wel gewaardeerd, maar ik werd achteraf voor de statistieken toch ingedeeld bij keuzemogelijkheid 2!

Een interessante gewetensvraag dus... Hoe zouden jullie hebben gehandeld in beide gevallen?

Dit artikel delen

Over de auteur