1. ESPN: de rest van de serie

ESPN: de rest van de serie

Vanaf 14 januari liggen er drie ESPN-sporttitels voor Xbox en PlayStation 2 in de Nederlandse winkelschappen. Het gaat hier om ESPN NBA 2k5, ESPN NHL 2k5 en ESPN NFL 2k5. De ESPN Videogames serie bestaat echter uit nog twee andere telgen, die helaas voor de liefhebbers hun weg niet naar Europa zullen vinden. Toch wilden we je een volledig beeld geven van de altijd interessante sportserie, vandaar dat we hieronder even kort naar beide spellen kijken.

ESPN College Hoops 2k5

Dacht je dat NBA het hele basketball voorstelde? Fout, onder de professionele tak zit nog een gedeelte vol jonge, aanstormende basketballers. We noemen dit het College-Basketball. Veel universiteiten stellen een team samen met scholieren en nemen het in overvolle zalen tegen elkaar op in spannende duels. De emoties in deze tak van het basketball lopen vaak hoger op en volgens Sega werd het daarom eens tijd ook de College's in een spel te verwerken.

Kush Games werd hiervoor aangetrokken en al snel kwam NCAA College Basketball 2003 in de Amerikaanse winkels te liggen. Daarna werd de 2004-editie nog voorzien van een ESPN-licentie en dit jaar besloot Visual Concepts het werk zelfs binnenshuis te houden en alles een stuk serieuzer aan te pakken. Zo is dit jaar eindelijk de moderne NBA 2k5 grafische engine gebruikt. In de voorgaande jaren liep College Hoops altijd een jaar achter op de NBA-broers.

Kon je in de vorige delen nog lekker je gang gaan met dunks en wat voor andere bijzondere bewegingen dan ook, dit jaar is dat een stuk minder. Door het nieuwe IsoMotion-systeem wordt het geheel een stuk realistischer. En terecht, want op het betreffende niveau (dat van universiteiten) is het bijna onmogelijk de hele pot rond te vliegen en de meest spectaculaire punten te maken. Laat dat maar over aan de spelers uit de NBA, zou je bijna zeggen.

Tot slot is de Legacy Mode, waarin je een coach ontwerpt en hem door zijn 40-jarige carrière heen sleept, sterk verbeterd. Volgens de Amerikaanse pers zal deze speloptie in ieder geval niet veel beter meer kunnen worden omdat het realisme nu al zo hoog is. Een kleine school zal niet snel een kampioenschap winnen en goede spelers zullen niet lang op hetzelfde niveau blijven doorspelen. In Amerika is ESPN College Hoops 2k5 inmiddels al zo’n twee maandjes verkrijgbaar voor de budgetprijs van rond de 20 dollar.

ESPN MLB 2k5

Anders dan de andere vier spellen uit de ESPN-sportreeks van Visual Concepts, is ESPN MLB 2k5 pas vanaf 15 maart 2005 in de Verenigde Staten verkrijgbaar. Een Europese versie is nog niet aangekondigd en eerlijk gezegd rekenen we er ook niet echt meer op. Het honkbal, want dat is waar MLB (Major League Baseball) voor staat, is immers niet zo populair in Europa als in de Verenigde Staten. Overigens is ook de MLB-editie van dit jaar gewisseld van ontwikkelaar. Terwijl Blue Shift voorheen de ontwikkelaar was, wordt dit project nu overgenomen door Kush Games, de ex-makers van de College Hoops reeks.

Deze wisseling van de macht heeft alles te maken met de mindere prestatie van vorig jaar. Sega had net een fantastische prestatie neergezet door van de 2003-editie het beste honkbalspel te maken dat er bestond, toen de 2004-versie geen potten meer kon breken. Vandaar dat MLB 2k5 een geheel nieuw spel is en niet zomaar een update ten opzichte van vorig jaar. Dit met heel nieuwe besturingschema’s (altijd erg belangrijk in honkbalspellen) die volgens de makers op elke positie in het veld de beste oplossing bieden.

Toch zijn de verschillen vooral in de kleine dingetjes te merken. Natuurlijk, het spel ziet er stukken beter uit, maar dat is niet het belangrijkste. Kleine wijzigingen in de statistieken van spelers moeten ervoor zorgen dat er nu een verschil is tussen een goede veldspeler en een geweldige veldspeler. Hierdoor zou het hele transfersysteem tussen verenigingen een stuk belangrijker worden. Bovendien zal de ESPN-ondersteuning volgens de makers net dat beetje extra’s kunnen opleveren in de concurrentiestrijd met Electronic Arts. We wachten op maart tot we met een uiteindelijke conclusie kunnen komen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • College B-ball is cool, zie je alle toekomstige grootheden van de NBA spelen.

  • doe mij maar gewoon NBA 2k5 en geen college b-ball

  • Klopt wel, maar staat er een beetje verwarrend. Zo duidelijker.

  • college ball zziet er wel vet uit

  • Ik wil mlb2k5:D, waarom komt ie niet naar europa:(

  • Wil ook mlb2k5. Vind het heel jammer dat hij waarschijnlijk niet naar de EU komt.

  • espn games vind ik echt saai, maarja dat is mijn mening er zijn genoeg andere.

  • tja, ze kunnen moeilijk basketbal met de voeten doen O_o

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren