1. ESPN NFL 2k5

ESPN NFL 2k5

Wat moeten we in ons landje nou met American Football? We kunnen het niet, we snappen het niet en we houden er niet van. We leven in een land waar spelers die onze vorm van voetbal spelen na een klein duwtje al op de grond liggen te kermen van de gespeelde pijn. Nee, wat dat betreft is het een verademing om af en toe eens lekker bezig te gaan met de Amerikaanse variant en dat kan prima met ESPN NFL 2k5, de nieuwste Football game in de ESPN serie.

Football is echt een sport die je moet leren waarderen. Start het spel op en speel een wedstrijd. Gegarandeerd dat je, zeker als je nog niet zo thuis bent in de sport, de punten om je oren krijgt. De besturing in je hoofd stampen is een must, de regels kennen erg handig. In het kort: Twee teams tegenover elkaar met elk een apart Offense en Defense team met elk een Endzone. Doel: de ovalen bal in de Endzone van de tegenstander krijgen (Touchdown). Op het veld is het altijd elf tegen elf, waarbij de aanvallende partij steeds vier beurten (‘downs’) heeft om een afstand van tien yards af te leggen. Wanneer de gele lijn van tien yards bij ‘4th down’ nog steeds niet gepasseerd is, draaien de teams om en krijgt het andere team dus de kans om aan te vallen.

De belangrijkste modus in het spel is de Franchise modus. Daarin neem je de controle over een team uit de National Football League (NFL) voor een of meerdere jaren. Hierbij krijg je te maken met alle facetten van het leiden van je club, dus niet alleen het invullen van de opstelling, maar ook de salary cap (het maximum salaris dat je kunt betalen). Je kunt echter veel uit handen geven door zaken die je niet interessen automatisch te laten regelen door de computer. Wel zo handig. Behalve de Franchise modus zijn er uiteraard ook nog de bekende spelmodi zoals Quick Game en Practice. De Situation modus is nu aangekleed als ‘25th anniversary mode’, ter ere van het 25-jarig bestaan van ESPN, waarin je de hoogtepunten van 25 jaar NFL kunt naspelen.

Ook First Person Football, waar vorig jaar al mee geëxperimenteerd werd, is weer van de partij. Ik had de indruk dat het dit jaar wat beter uit de verf kwam. Het is erg leuk dat je de spelervaring vanaf het veld zelf kunt meemaken. Doordat je ook van speler verandert wanneer je de bal werpt met je Quarterback (de spelverdeler) heb je toch behoorlijk veel controle over je spel, al blijft de normale modus natuurlijk overzichtelijker.

Wat je ook speelt, alles leidt terug naar één modus: de zogenaamde ‘VIP’ modus. Zoals je wellicht in ons artikel van donderdag hebt gelezen, beschik je in ESPN NFL 2k5 over je eigen huisje. Daarvoor maak je wanneer je het spel voor het eerst speelt een ‘VIP’ aan, dat feitelijk gelijk staat aan een gebruikersprofiel. Met alles wat je doet verdien je credits, die je kunt uitgeven door spullen voor je huis te kopen. Zo kun je meubels en andere hebbedingetjes vrijspelen en ook minigames behoren tot de mogelijkheden. Interessanter is echter dat je in je Crib af en toe gebeld wordt door beroemde mensen, die met hun team tegen het jouwe willen spelen. Zo kom je onder andere Carmen Electra en Steve-O tegen. Win je, dan speel je hun team en hun (fictieve) stadion vrij.

Mocht dit alles je niet aanspreken, dan nog moet je het spel een keer gespeeld hebben. Waarom? Omdat dit spel grafisch van een zodanig hoog niveau is dat het gewoon het bekijken waard is. Vooral de beelden van de spelers tussen de plays door zijn ongelooflijk mooi. Zo scherp, zo realistisch, het lijkt net of je naar next-gen beelden zit te kijken! Het publiek is niet vergeten; af en toe worden er beelden van het publiek gemaakt waarbij goed te zien is hoe de mensen absoluut niet hetzelfde zijn en bezig zijn met bijvoorbeeld het eten van een hotdog of het kopen van een zakje pindanootjes.

Ook het geluid verdient een vermelding. Het commentaar is fantastisch gedaan. Het Live commentaar tijdens de wedstrijd valt op zich wel mee, maar de Halftime en Postgame shows van ESPN presentator Chris Berman zijn indrukwekkend. Daar wordt duidelijk dat het spel al tijdens de wedstrijd een samenvatting aan het genereren is. Zo krijg je dus erg realistisch commentaar bij de hoogtepunten van de wedstrijd. In de Franchise modus heb je tussen wedstrijden door de mogelijkheid ESPN’s SportCenter te bekijken, waarin je naar hoogtepunten kunt kijken van alle wedstrijden van die week. Je zult het in de praktijk amper doen (lekker interessant, computer tegen computer) maar het draagt wel bij aan de ESPN sfeer die het spel uitademt.

Nou vooruit, het spel is niet perfect. Wat ik vooral mis is de Xbox Live modus, die de Amerikanen wel tot hun beschikking hebben. Het spel is als je in je eentje speelt vrij makkelijk, omdat het verschil tussen de moeilijkheidsniveau's niet erg groot is. Eigenlijk is voor de ervaren spelers alleen de hoogste moeilijkheidsgraad echt interessant. De mogelijkheid om tegen andere mensen te spelen had wat dat betreft de replaywaarde van het spel zeker ten goede gekomen.

Conclusie en beoordeling

None

Ik kan denk ik nog wel een paar uur vertellen over ESPN NFL 2k5, in dat opzicht heeft het spel me zeker verrast. Ik heb je bijvoorbeeld nog niet eens verteld dat de besturing toegankelijker is geworden of wat je zoal kunt doen in je Crib, maar dat mag je lekker zelf uitvogelen. Want dat ga je wel doen. Als je ook maar een beetje van Football houdt kun je dit spel voor de prijs waarmee het in de winkels ligt zeker niet laten liggen. Wel is het zo dat je je even zult moeten verdiepen in de sport als je het nog niet kent, anders is het niet speelbaar.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics
 • ESPN sfeer
 • VIP systeem
 • Minpunten
 • Niet online
 • Makkelijk voor ervaren spelers

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Echt dit lijkt me de vetste game van de drie, wantnfl is vet:D:D!!!

 • cool.

 • eindelijk een keer echte concurrentie voor Madden 2005, jammer dat ie zoveel later is uitgekomen, maar dat maakt de prijs weer goed.

 • waar is het bericht van de cartridge x-box2 heen?

 • Madden kwam alleen eerder puur om het feit dat EA de 80% van de EU gamemarkt in handen heeft.

  NFL wordt mijn eerste ESPN aanschaf en denk dat ik hem nog wel een lange tijd ga spelen :)

 • *gaap*ik niet

 • Ik denk dat dit de titel is die ervoor gaat zorgen dat ik American Football games ga spelen.

 • dit ziet er leuk uit

 • Ik ga nog liever samen met m'n oma een trui breien.

 • Truien van oma's zijn cool!

 • eindelijk een keer echte concurrentie voor Madden 2005, jammer dat ie zoveel later is uitgekomen, maar dat maakt de prijs weer goed.

  De ESPN serie is al jaren serieuze concurrentie voor Madden, maar de games kwamen hier in Europa (haast) nooit uit.

 • gaap hekelaanxbox onzinnige praat man doe wat anders met je tijd

 • Gameking:  Madden is gewoon altijd de betere geweest op het vlak van AF-games, vooral doordat ESPN tekortschoot bij de controle op de defense….

 • @Maverick

  Dat ben ik wel met je eens, maar als total package zaten ESPN en Madden de afgelopen 2/3 jaar al heel erg dicht bij elkaar

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren