1. Misschien ben ik fundementalist...

Misschien ben ik fundementalist...

Sommige mensen, vooral binnen de SlowChat, hebben mij gewezen op mijn veranderde houding richting religie. Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat mijn houding gewijzigd is en dat ik daar weldoordacht voor gekozen heb. Voor de gene die het niet weten; ik ben atheïst. Dit houd zo veel in als "ik geloof niet in een hogere macht". Waarom ik gekozen heb om meer een uitgesproken mening over het onderwerp te hebben zou ik in deze blog graag uitleggen.

Ken je het gevoel dat wanneer je op het punt staat om een religieus persoon aan te spreken op iets in zijn religie dat jouw niet aanstaat, dat je twijfelt of helemaal niks zegt? Dit is meestal omdat je denkt "Straks kwets ik hem/haar". Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom je dat niet met onderwerpen hebt als politieke voorkeur of andere belangrijke zaken die onder categorie subjectief vallen? Geloof heeft in de wereld een plek verworven die boven andere "wereldlijke" zaken staat. In mijn optiek is dit niet juist; alles in deze wereld moet onder een kritisch oog bekeken worden en kunnen worden bekritiseerd. Niks moet taboe zijn, want in geval van taboe kunnen mensen je het zwijgen op leggen.

Dit zie je in mijn ogen heel goed in scholing. School hoort je alle wetenschappelijk bewezen lessen te leren die je nodig hebt in het leven (rekenen, talen, natuurkunde). Echter, er zijn zoals jullie geheid zullen weten ook scholen met de Bijbel/Koran. Hier word dat er tegenstrijdig les word gegeven. Evolutie vs. Creationisme of beter gezegd Wetenschap vs. Pseudo-Wetenschap. Maar daar mag niks va gezegd worden, want dan zijn er mensen gekwetst. Sorry hoor, maar als mijn kind (bij gebrek aan betere school) Creationisme gevoed krijgt omdat dit het gedachtegoed van anderen is, dan ben ik gekwetst!

Op zelfde grond ben ik tegen het beperken van rechten van anderen omwille de religie van mensen die dit niet willen. Denk aan abortus, stamcel onderzoek, euthenasie en ga zo maar door. Als iemand terminale kanker heeft en elke komende minuut moet leiden tot het einde van zijn leven, dan vind ik dat hij het recht heeft om er een einde aan te breien. Dit moet niet beperkt worden omdat iemand van mening is dat dit niet mag omdat een onbewezen entiteit 2000 jaar geleden een boek heeft laten schrijven. Dat is irrationeel en in mijn optiek ook onethisch.

Dit is ook precies de reden waarom ik mijn mond niet meer houd. Ik weiger mijn rechten te laten in perken tot dat één van de religies met empirisch bewijs van een hogere macht komt. Sommigen zullen mij nu waarschijnlijk bestempelen als fundamentalist. Misschien ben ik dat ook wel zo, maar dat heeft de wereld dan misschien ook wel nodig; mensen die opstaan en zeggen "Dat is jouw wereld maar niet de mijne!" Ik wil wel nog duidelijk maken dat ik niks tegen geloof heb (mijn vriendin is kerkelijk), maar tegen de mensen en ordes die mij hun waarden op wil leggen omdat het woord van is.

Dit artikel delen

Over de auteur