1. Guilty Gear X2: Reload

Guilty Gear X2: Reload

Fighting game fans, en in het bijzonder fans van twee dimensionale fight games mét een Xbox in het bezit mogen tevreden zijn. Street Fighter Anniversary Collection ligt al een tijdje in de winkels, en met Dead Or Alive: Ultimate op komst is er op het gebied van (online) knokspellen geen gebrek. Daar komt nog eens bij dat op het moment dat je dit leest Guilty Gear X2: Reload, met als bijtitel ‘the midnight carnaval’ in de winkels ligt.

Guilty Gear X2: Reload is een pure 2D fighter dat zich in de eerste instantie vooral vanwege haar visuele flair distantieert van andere 2D fighters. Maar diegenen die zich ook maar enigszins verdiepen in het vechtsysteem weten onmiddellijk dat de Guilty Gear reeks voor geen enkel ander vechtspel spel onderdoet wat betreft diepgang. Om dan nog maar te zwijgen over de visuele kwaliteit van Guilty Gear X2: Reload.

Hoewel Guilty Gear X2: Reload weinig écht nieuws onder de zon brengt voor de mensen onder ons die met Street Fighter opgegroeid zijn, heeft ontwikkelaar Arc Systems Works weldegelijk haar eigen ding gedaan, en is daar ook volledig in geslaagd. De Guilty Gear reeks heeft altijd al haar eigen stijl en feeling gehad, en met Guilty Gear X2: Reload is daar gelukkig niks aan veranderd. Guilty Gear X2: Reload is in feite een update van een update. Dat betekent extra karakters, een betere balans van het geheel, en een aantal subtiele wijzigingen en toevoegingen aan het vechtsysteem wat het geheel absoluut diep en compleet maakt.

Het vechtsysteem brengt op het eerste gezicht weinig nieuws. Er is nog steeds een knop voor slaan, schoppen, slash, en hard slash. In combinatie met halve en kwart cirkel bewegingen met de vierpuntsdruktoets zijn er special moves te maken. Opnieuw kun je extreem lange combo’s uitvoeren, waarvan het leren natuurlijk net zo leuk is als het daadwerkelijk uitvoeren. Gelukkig biedt Guilty Gear X2: Reload een uitgebreid block en counter systeem zodat gevechten altijd dynamisch blijven. Een belangrijk onderdeel van het vechtsysteem is de tension meter. Door het maken van aanvallen vult de tension meter zich, en kunnen er krachtige aanvallen gemaakt worden. Nieuw is de instant kill move. Door tegelijkertijd op vier actieknoppen te drukken wordt de tension meter geactiveerd en wordt het mogelijk om met één move iemand in één keer dood te maken. Ook het gebruik van de verschillende lastig uit te voeren counters vragen tension in ruil voor hun diensten.

Guilty Gear X2: Reload kan op het eerste gezicht hectisch en chaotisch overkomen, niet in de laatste plaats door de animaties van de karakters. Maar het is vooral de mogelijkheid van het maken van doublejumps en het voor uit dashen, wat overigens ook in de lucht mogelijk is, dat het snelle karakter van deze titel bepaald. Sowieso worden spelers die een extreem verdedigende houding aannemen bestraft met zogeheten negative penalties, die de tension meter terug naar nul laat lopen.

Guilty Gear X2: Reload biedt in totaal 23 speelbare karakters. Die karakters zijn net als het spel zelf, vormgegeven in een typische manga sfeer. De animaties van de karakters en hun special moves zijn zeer indrukwekkend maar chaotisch: daar is echter aan te wennen. Ook de verschillende vechtomgevingen zijn prachtig vormgeven, en ook stuk voor stuk een lust voor het oog. Maar uiteindelijk zijn het toch de karakters zelf die het meest getuigen van de fantasie die de mensen van Arc Systems Works schijnbaar bezitten.

Naast dat het spel visueel verbluffend is, en een diep vechtsysteem bevat, herbergt Guilty Gear X2: Reload een sloot aan gamemodi. Vanzelfsprekend is de versus modus, kan er in training mode geoefend worden, en is er een survival modus. Interessant is de mission modus waarin de speler gevechten aangaat met van tevoren vastgestelde doelen en handicaps. Ook leuk is de Medal of Millionare, ofwel M.O.M modus, waarin er tijdens de gevechten medailles en punten te verdienen zijn. Tot slot heeft Guilty Gear X2: Reload een story mode. Een aaneenschakeling van gevechten die door cut-scenes onderbroken wordt om het verhaal van het desbetreffende karakter uit de doeken te doen.

Conclusie en beoordeling

None

Guilty Gear X2: Reload is uiteindelijk gewoon een fantastisch (2D) vechtspel. Het heeft interessante karakters, een extreem diep doch toegankelijk vechtsysteem waar zowel de gevorderde als de minder gevorderde speler veel plezier uit kunnen halen. Bovendien herbergt Guilty Gear X2: Reload een sloot aan gamemodi, en natuurlijk de mogelijkheid om het online tegen elkaar op te nemen. Het spel is bovendien visueel dik in orde, en bevat een fijn wegluisterende soundtrack. Guilty Gear X2: Reload is een heel compleet vechtspel dat veel te bieden heeft en zonder meer aan te raden is. Een beetje vreemd, maar wel lekker!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Diep
 • Visueel gezien dik in orde
 • Vreemde karakters
 • Minpunten
 • Vreemde karakters
 • Xbox controller niet ideaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Hmmm, ga m mischien wel halen. Lijkt me egt leuk om te spelen.

 • Ik ga'm kopen, I just love manga:P….neej is een goed spel hoor:D

 • HOERA

 • Top game Gulty Gear is echt cool!

 • Ik heb Guilty Gear op de DC en die is al echt vet.

  Dus zal dit nog wel vetter wezen :)

 • leuke review, maar chaotisch speel het spel.

  doe je moves kan echt niet zeggen dat dit chaotisch overkomt, 1 van de beste fighting games ever.

  KOF nr1 SF nr2 GGX nr3 ! top 2d fighter alles speelt heerlijk en de metal/rock muziek eindelijk iets waarvan je opgezweept raakt.

  grafisch vind ik dit de beste 2d fighter, vechtsysteem kan alleen nog wel verder uitgebalanceerd worden.  enne minpunt vreemde characters hoe kan zoiets een minpunt zijn?!?! mario sunshine nee daar zaten normale characters in he?

  bullshit minpunt IMHO!  Kan maar 1 ding zeggen heb je een xbox?en fan van fighters? mooi halen zonder enige twijfel!! • owh en ps ontwikkelaar is toch sammy of ben ik nu gek geworden?

 • hahahahahahahah sommige gamers moeten zichzelf niet zo naar een 3d standaard stellen, met je retro er is geen ene fuck retro aan Guilty Gear X2 Reload.

  Wake up and see a good game graphics aint all, maar in dit geval is dit het beste dat ik gezien heb dat 2d kan bieden.  een 9 is precies wat het verdient, want het speelt ziet en hoort als een 9, ga jij nu maar fijn DOA gamen Ome REINIER, en laat de echte mensen lekker 2d gamen zoals het hoort :)


 • Kost maar 30 euro nieuwe ik vind het wel een dope game

 • ook dat was weer een goed iets de prijs.

  ondanks dat ie al een jaar op ps2 (of langer) vandaar het zachtje prijsje

 • 45 kost SF AC

 • PAL releasedatum van GG Isuka is nog steeds onbekend. :(

 • Dit is echt een vet spel. Guilty Gear Isuka is ook zeer cool.

 • oioioi

  vlak KOF niet uit he! :)

  GG Isuka schijnt toch niet zo super te zijn als men het deed voorkomen (eerst zelf maar eens spelen).

  hoop dat ze de EU niet uitsluiten voor een release van de game :(


 • ombouw xbox snapt hem tenminste :)  KOG98!!!

  Street Fighter 3: third strike

  en

  Guilty Gear x 2 zijn naar mijn mening de beste 2d fighters.
 • huh? 2D?crap… maar koop m grust als je m leuk find…

 • Ach, mensen. Dat zijn we nu onderhand toch wel gewend, die mensen die 2d dom vinden? Laat ze lekker dom doen joh, zij missen een hoop coole spellen, wij niet^^

  Ik verbaas me elke dag weer hoe simpel 9 vd 10 mensen hier zijn, maar ooit moet je het wel gaan accepteren:p

  Ik hoop dat GG isuka naar europa komt, volgens mij was deel 2 hier niet eens uit~_~

  Ik dacht dat deze versie een online optie had?


 • erg hoog punt, maar ik koop hem toch niet ik hou niet van 2D fighting games.

 • waarom erg hoog? niemand zei over halo2 dat het erg hoog was?  Blupp dat heeft ie ook, weet er alleen zelf niks vanaf verder want ik heb het zelf niet kunnen testen er is een online scoreboard verder weet ik het niet

 • ziet er wel grappig uit maar 2d is niks vor mij

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren