1. Rugby 2005

Rugby 2005

Afgelopen week kondigde Electronic Arts een nieuwe telg in haar 2005 Sports lijn aan: Rugby 2005. Het spel is momenteel nog in ontwikkeling en moet in de lente uitkomen. Het is overigens niet het eerste rugby spel van EA Sports; vorig jaar brachten ze Rugby 2004 al uit op de PC en de PlayStation 2. Rugby 2005 moet verschijnen op die twee platforms, maar ook op de Xbox.

Hoewel rugby bij ons in Nederland maar klein is, is het in Australië, Groot-Brittannië en vele andere landen erg populair. Het is niet gek dat EA Sports vooral op die landen zal mikken. De doelgroep ligt nog flink open; de enige andere serieuze rugbytitel is Pro Rugby Manager 2 van Digital Jesters en daarin draait het vooral om het werk van de manager. EA Sports staat dus min of meer alleen in actieve rugby spellen.

Vraag: is de sport wel geschikt om in een spel verwerkt te worden? Antwoord: zeker. Denk eens aan de pure actie die de sport sowieso al met zich meebrengt. Het is niet gek dat EA zich daar behoorlijk op zal toeleggen. Op de beschikbare screenshots is bijvoorbeeld de scrum (groepje op elkaar dringende spelers) al te zien, de spil van het rugbyspel. In hoeverre de hardheid van de sport in het spel terug zal komen is nog maar de vraag; sommige regeringen zijn niet blij met het visuele karakter van de sport.

Inmiddels is er al een trailer verschenen waarin het spel een beetje bekeken kan worden. Leuk om te zien is dat EA probeert het authentieke rugby sfeertje neer te zetten. Geen megastadions zoals we kennen uit het American Football, geen glitter & glamour maar simpele, bouwvallige stadions, eenvoudige tenues en heel veel actie. Daarbij zijn ook veel sfeerelementen uit het echte rugby gehaald. Wat te denken van de Haka? de schreeuw/dans die de Nieuw Zeelanders voor de wedstrijd doen om hun tegenstanders te intimideren zit ook in Rugby 2005. De grafische verbeteringen moeten ook bijdragen aan het geheel. Daartoe is de motion capture vernieuwd, zijn de verschillende stadions realistischer weergegeven en zijn de lichteffecten ook geheel vernieuwd.

Over de speelbaarheid valt nu uiteraard nog niets te zeggen. Het is echter wel een punt waar ik erg benieuwd naar ben. Door de vrije complexe speelwijze lijkt het me niet makkelijk een goede besturing te vinden bij een rugbyspel. Denk er bijvoorbeeld eens aan dat je de bal niet naar voren mag gooien. En hoe bestuur je je mannen in de scrum? Vragen die we pas in de toekomst beantwoord zullen krijgen. Als we EA mogen geloven krijgt de speler wel meer vrijheid. Zo zullen er meer mogelijkheden voor fakes en tackles. Ook krijgt de speler de beschikking over on-the-fly playcalling, waardoor je tijdens plays je tactiek nog kunt veranderen. Ook zal het kicking systeem verbeterd zijn.

Over de inhoud van het spel is al wel een en ander bekend. Zo zullen alle grote rugbylanden en spelers aanwezig zijn. Met die teams kun je allerlei echt bestaande competities en toernooien spelen, waaronder de Super 12 en de Tri-Nations cup. Rugby 2005 heeft nog geen releasedatum maar staat voorlopig voor maart in de planning.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Ik houd het wel bij nfl:D

  • leuke orgy op 1e plaatje:P

  • Sportgames van EA zijn saai.

  • @ Vince47    Sorry hoor.. hoe kun je in godsnaam nfl met rugby vergelijken. Vergelijk je hockey soms ook met voetbal?

  • rugby is wel een moeilijk spel dus ik hoop dat het geaccepteerd wordt

  • ik snap niks van de spelregels, maar het lijkt me wel een coole game.

  • Mmm hallo het heeft meer meej te maken als je gewoon algemeen bekijkt nfl boeit me meer, misschien vind vince47 dat ook…..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren