1. Hé, waar luister jij naar op je iPod? Mijn antwoord: urenlang gelul over games!

Hé, waar luister jij naar op je iPod? Mijn antwoord: urenlang gelul over games!

Laatst kom ik op mijn sportvereniging met mijn koptelefoon op mijn hoofd aanlopen, krijg ik de vraag te horen naar welke muziek ik aan het luisteren was. Ik werd behoorlijk scheef aangekeken toen ik antwoordde dat het ging om "een soort van radioprogramma over games". Gelukkig maak ik me nooit zo'n zorgen over wat andere mensen over me denken, anders had ik ook niet op die sportvereniging in kwestie gezeten sinds het om de sport korfbal gaat. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Ik denk dat ik hier kan rekenen op iets meer begrip van een van mijn grootste tijdverdrijven. Toch merk ik dat Podcasts absoluut niet populair zijn op het forum van IG. Je hoort telkens het argument dat iedereen veel liever aan het gamen is dan gaat luisteren naar het gelul over games. Dat vind ik toch wel een erg vreemd antwoord, voor iemand die op een forum aan het posten is over games ipv de games zelf aan het spelen is. De momenten dat ik naar podcasts luister is ook niet het moment dat ik kan gamen, meestal game ik ook echt als ik helemaal niks te doen heb en veel tijd moet vullen (naast de andere vormen van vermaak als films, series en boeken natuurlijk). Ik luister naar podcasts op momenten dat ik bezig ben met dingen waarmee het te combineren valt, waarvan de voornaamste klusjes in huis en in de auto zijn. Heb je ook zo'n schijthekel aan iedere keer weer die vervelende afwas te moeten doen? Het gaat mij echt prima af zolang ik wat heb om naar te luisteren wat me echt boeit. Ook als ik alleen reis luister ik tegenwoordig bijna altijd naar podcasts.

Maar wat is het nou dat die podcast zo'n goed tijdverdrijf maken voor mij? Ik denk dat het hetzelfde is als naar de normale radio luisteren, maar dan over een onderwerp dat je bijna altijd boeit. Diepgaande discussie over de nieuwste of toekomstige games, dat is toch ook de reden dat je reviews leest? Maar nu heb je de opinie van een groep mensen te pakken die ook nog eens het dialoog met elkaar aangaan. Bij een goede podcast is het ook niet altijd serieus. Vaak loop ik met regelmaat te grinniken tijdens een discussie en soms kom je echt niet meer bij van het lachen. Je zit toch te luisteren naar mensen met een vergelijkbaar gevoel voor humor als jezelf. Ik kan me nog goed een erg misplaatste grap herrineren om de Jappaners maar opnieuw te nuke-en omdat ze geen zak begrepen hebben online gaming vanwege het waardeloze online registratie systeem van Metal Gear Online.

Bijna al mijn beslissingen om games aan te schaffen komen nu ook bij de podcasts vandaan. Ik ben zeer verslaafd geworden aan Peggle, een game waar ik nooit aan begonnen zou zijn zonder podcasts. Ik merk dat ik niet de enige ben die vind dat Killzone 2 een waardeloos einde heeft. Ik ben een hele backlog van games die ik gemist heb gaan aanschaffen, waarvan ik nu met Bully bezig ben. Ik twijfel zwaar om toch maar eens Left 4 Dead op te gaan pikken. Ik heb van Watchmen genoten, nooit van gehoord voor de podcasts want naast games passeren ook vaak films de revu.

Tot slot nog maar wat korte samenvattingen van de beste Podcasts die je imo nu kan gaan luisteren.

Listen Up blijft mijn favoriete podcast. Het is de voorzetting van 1UpYours nadat de bezetting van 1Up.com begin dit jaar gehalveerd is. Dit is de moeder van de meeste gaming podcasts geweest, velen hebben de opzet van de show dan ook (vaak succesvol) gekopiert. Wekelijks wordt gestart met het "What have you bin playing?" segment gestart, waar vaak de meest recente en toekomstige games voorbij komen. Gevolgd wordt met discussies over de nieuwsonderwerpen waarbij ook iedere maand de NPD's onder de loep worden genomen. Vaak komen ook bekende mensen uit de industie lang. Kan iemand het gedoe rond Dennis Dyack nog herrineren tegen de tijd dat Too Human uitkwam? Zijn gastoptreden in 1UpYours was hier een groot onderdeel van. Wil je podcasts ook eens een kans geven, dan lijkt ListenUp de beste keuze om te starten.

Rebel FM heeft ook een band met de ontslagen bij 1Up begin dit jaar, een groep ex-1uppers is na hun ontslag gestart met Rebel FM. Rebel FM heeft ook het "What you've bin playing" segment gevolgd door een diepgaande discussie over een vast onderwerp. De katten in de huiskamer waar alles wordt opgenomen spelen ook vaak een hoofdrol in deze podcast.

Opnieuw een groep ex-1uppers, maar nu met een zeer offtopic podcast. Hierin komen heel veel comics, films, de relatie voortgang van Andrew Fitch en af en toe een game aan bod.

Ook achter Giant Bomb zit een verhaal. Het schandaal bij Gamespot rond de game Kane and Lynch zorgde voor het ontslag van Jeff Gurstman. Hij en 3 van zijn gamespot collega's zijn GiantBomb gestart en hebben iedere week een zeer goede podcast (The Bombcast). Naast gespeelde games, releases, nieuws en brieven komt ook iedere week een dranktest van de meest ranzige onzin voorbij.

Dit artikel delen

Over de auteur