1. Omrop Fryslân.

Omrop Fryslân.

Op een rustige maandag middag luisteren naar de muziek op je laptopje, in de woonkamer waar de radio aanstaat. Je hoort op de radio de eerste klanken van Mr. Blue Sky van Electric Light Orchestra, je favoriete nummer. Logisch dus dat je de muziek op je laptopje even op zacht zet en gaat luisteren naar de radio. De betreffende radiozender die dit uitzond was Omrop Fryslân, wel de laatste zender waarvan ik had gedacht dat ze juist dit nummer zouden uitzenden. Voor de leken onderons: Omrop Fryslân is dé Fryske ‘trots’ op mediagebied hier in het mooie Fryske lân.

Al snel werd mij duidelijk waarom het nummer werd gedraaid: er werd gezongen, in het Fries, over blauwe blûskes, ofwel in het Nederlands: blauwe bloesjes. Niks geen gezang over de schitterende stralende zonnige dag na al die regen. Nee, blauwe bloesjes dat is waar we over moeten zingen! Hoe kom je erop?! Halverwege het nummer heb ik dan ook de radio uitgedrukt en ben weer achter mijn laptopje gaan zitten en ben het origineel maar gaan luisteren. Niks trommelvliesverkrachting, maar een streling voor je trommelvliezen.

Jammer genoeg is het wel vaker zo dat nummers worden vertaald van het Engels naar het Fries. Wie kent Kid Rock nog? Vorige zomer had hij nog een hit met All Summer Long een cover van Lynyrd Skynyrd’s Sweet Home Alabama. Deze werd ook in Fries vertaald al bleven ze hier tenminste nog bij het onderwerp, maar het klonk nergens naar. Zo is er laatst nog een album uitgekomen met covers van Leonard Cohen, bekend van Hallelujah, gezongen in het Fries.

Wanneer je een nummer gaat coveren doe het dan goed. Neem nu, alweer, Hallelujah, het nummer is al meerdere malen gecoverd en in mijn ogen is Jeff Buckley’s versie nog het beste van allemaal en misschien is deze ook nog beter dan het origineel. Of Amy Macdonald, mijn favoriete artiest, die Dancing In The Dark van Bruce Springsteen covert, akoestisch. Het origineel klinkt heel vrolijk maar wanneer je luistert naar de tekst kom je erachter dat het een niet al te vrolijk nummer is. Amy Macdonald heeft het nummer zo gecoverd dat het dus niet meer vrolijk klinkt, maar droevig klinkt. Zoals het nummer bedoeld was. Dat is toch mooi?

Of Travis die Killer Queen covert van Queen. Zij hebben het nummer gewoon in hun waarde gelaten en bijna niks veranderd aan het origineel. Het enige wat ze hebben veranderd: is een andere zang en gebruikten ze hun eigen instrumenten. Voor de rest hebben ze niks en dan ook daadwerkelijks niks veranderd aan het origineel. Dat is toch mooi?

In mijn ogen is de beste cover die van mijn grote gitaarheld: Jimi Hendrix. Hij coverde op meesterlijke wijze Bob Dylan’s All Along The Watchtower. Het nummer is dan wel helemaal omgegooid maar de boodschap is hetzelfde gebleven. En het mooiste is nog wel dat hij het nummer heeft geperfectioneerd zoals hij dat alleen kon en daarmee ook waardering kreeg van Bob Dylan die zelf toegaf dat dit de beste cover was van zijn nummer. Electric Light Orchestra kreeg ook waardering van Chuck Berry himself, voor hun cover van zijn nummer Roll Over Beethoven. Wat wil je nog meer?

Bij X-Factor zijn ze zo origineel om ook te gaan coveren, eerst in Groot-Brittannië en later ook hier in Nederland. Jeff Buckley’s Hallelujah werd door beide winnaressen gezongen tijdens de finale nadat ze hadden gewonnen. Dat ligt er te dik bovenop in mijn ogen. In Groot-Brittannië werd de finale uitgezonden tijdens de kerstperiode en in de Britse tabloids wordt altijd breed uitgemeten wie er met de titel “grootste kersthit” vandoor gaat. Het mooie was; dat het niet helemaal ging als gepland voor Sony BMG (de platenmaatschappij van X-Factor). Jeff Buckley ging er nog bijna vandoor met de titel doordat het nummer zo’n grote media-aandacht kreeg. Ofwel: geen grote overwinning voor X-Factor maar een nipte overwinning van X-Factor. Ai, dat moet hard aankomen bij Simon Cowell en de rest.

Dat brengt mij terug bij Omrop Fryslân. Nu ik er zo over nadenk zijn die Friese covers nog niet eens zo erg als het commerciële gedoe bij talentenshows als X-Factor en Idols. Toch zou Omrop Fryslân groter worden wanneer ze gewoon echte nummers van Fryske bodem zouden gaan draaien. Draai bijvoorbeeld eens wat meer de Kast in plaats van de mislukte Friese covers. X-Factor zou dat ook eens moeten doen en niet oude hits uit het vuur gaan halen om daar successen mee te gaan behalen. Laat dan ook zien dat het een talentenshow is en probeer, wanneer mogelijk, de deelnemers hun eigen nummers te laten schrijven. Je krijgt er vast en zeker meer waardering voor van de grote muziekbladen en sites in plaats van de roddelpers. Maar natuurlijk brengt dat geen geld in het laatje…

Dit artikel delen

Over de auteur