1. NES Classic: Castlevania

NES Classic: Castlevania

Retro is ín. Of het nu kleren betreft, of de liedjes waarnaar wordt geluisterd. Nintendo wilde ook een graantje meepikken van deze trend, die niet alleen mode en muziek behelst. Vandaar dat men het idee kreeg om NES klassiekers opnieuw uit te brengen. Spellen als Excitebike en Bomberman kregen een oppoetsbeurt en werd er tegelijkertijd een speciale NES Game Boy Advance SP uitgebracht.

Nintendo had echter naast de al uitgebrachte titels nog wel wat NES toppers in de kast staan, zoals Dr. Mario, of het spel waar het in deze recensie over gaat: Castlevania. Natuurlijk is Castlevania niet van Nintendo, maar van Konami, dezelfde uitgever die al eerder drie andere Castlevania spellen uitbracht voor de Game Boy Advance. Dit verhaal speelt zich echter af voor al die andere avonturen.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=35347

We ontmoeten Simon Balmonte, die voor de poort staat van Dracula’s gigantische kasteel. De vampier der vampiers is echter een druk ‘man’. Voordat Simon ook maar een babbeltje zal kunnen maken, moet hij zich eerst door vele kamers van het kasteel worstelen. Ondertussen staat het andere addergebroed ook niet stil. Vleermuizen, zombies, skeletten en mummies zijn maar enkele creaturen die hij met zijn zweep het zwijgen op zal moeten leggen. Door kaarsen om te stoten verzamel je zoals gewoonlijk upgrades. Denk aan een boemerang in de vorm van een kruis, of het altijd effectieve wijwater.

Castlevania is een typisch platformspel, en één van de oude stempel. Dat betekent tegenstanders doodslaan of ontwijken en sprongetjes maken op het juiste moment. Door gebruik te maken van je zweep mep je vijanden naar het hiernamaals (of komen ze daar nu net vandaan…?). Door een juiste combinatie van tegenstanders op je af te sturen, zorgt Konami na al die jaren nog steeds voor een uitdaging. Soms frustrerend lastig, een andere keer weer heerlijk nostalgisch. Toch is het spel, hoewel wat aan de korte kant, na al die jaren nog steeds in staat om plezier te bieden voor (relatief) weinig geld. Visueel gezien kan Castlevania eigenlijk niet meer vergeleken worden met andere Game Boy Advance titels. Ook de soundtrack van het spel heeft de tand des tijds niet helemaal doorstaan.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=35345

Conclusie en beoordeling

None

Afgezien van deze audiovisuele tekortkomingen is het spel nog even prettig speelbaar als altijd. Dankzij de pittige moeilijkheidsgraad valt die ‘korte’ speelduur ook wel mee en omdat de voortgang bewaard kan worden, kun je het altijd nóg eens proberen. Hoewel je je kunt afvragen of het spel niet als extra aan een andere Castlevania zou kunnen worden gekoppeld, is het spel ook als op zichzelf staande titel de aanschaf nog waard.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Speelt goed weg
 • Moeilijkheidsgraad
 • Voor zacht prijsje in de winkel
 • Minpunten
 • Van korte duur
 • Audiovisueel gezien niet meer van deze tijd

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Audiovisueel gezien niet meer van deze tijd

  is dat niet de bedoeling van de opnieuw uitgebrachte NES games? je het orginele spel nog eens kan gamen maar dan op je gba? kan aan mij liggen.  de prijs daarin tegen vind ik wel een minpunt want zo goedkoop zijn ze niet als je kijkt naar wat je krijgt.
 • ik vind het erg prijzig voor een aantal kb's. alle nes classics hadden op 1 cartridge gekunt en dan was er nog ruimte geweest.

 • ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het weer, HET IS TROEP, EERSTE KLAS TROEP. ze moeten dit soort spellen niet gaan uitbrengen, ze lijken nu wel wanhopig.

 • Ik heb echt een hekel aan al die oude shit die uitkomt. Toen was het leuk, nu gewoon niet meer.

 • Het grappige is dat als je een flashcart hebt, je een nes emulator kan draaien op de GBA, en daarmee deze spellen net zo goed kan spelen.  Anyway het is leuk voor hardcore fans, maar ik zal het niet kopen. Vooral metroid was dom omdat die al in metroid fusion zat ingebouwd.

 • Metroid zat in Metroid Prime, maar je moest daar eerst Fusion voor uitspelen ;)

 • Sowieso, hardcore fans kopen de originele wel, die willen dit niet. Geheel zinloos dus :)

 • zucht, iets te duur imo :\

 • @Masterstyle

  groot gelijk, wie wil nu weer ouwe doos- spelle spele?

 • ik maar niet voor die prijs en naast mij genoeg andere die gewoon die oude zooi willen gamen.

 • Jullie zijn allemaal een stelletje centeneukers.

 • aha centeneukers denk je dat ik alles maar gelijk aanschaf omdat ik het wil hebben ben jij voor mafkees man?  mensen hebben voor dit gewoon geen 21/22euro over

 • Pffft ik hoop dat ze geen retro games meer uitbrengen voor de DS hoor. Op GBA SP waren er tientallen 8 bits en 16 bits ports uitgekomen, persoonlijk heb ik liever nieuwere dingen.

 • Reactie van (213.224.158.22) geplaatst op 22 januari 2005 10:01

  worst review ever, ik zeg het, castlevania 1 was een hit van een game, bestond zelf in arcade. audio : goei muziek, gameplay : goei gameplay, level design : perfect, orginalteit : perfect  er was echt geen nadeel aan dit spel aan en zou in die tijd een cijfer boven de 9 moeten hebben.  Het is belachelijk om nu te gaan reviewe in deze tijd,  aangezien we te maken hebben met een heruitgave van een spel dat op de NES verscheen, wordt er een recensie over geschreven. Niet meer dan logisch, lijkt me.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren