1. Het Konami Code mysterie

Het Konami Code mysterie

Toen men bij Konami bezig was met de NES-port van Gradius bleek uit wat tests dat het spel voor de gemiddelde gamer veel te moeilijk was. Als oplossing voor dit probleem besloot Konami een code in het spel te stoppen die ervoor zorgde dat het ruimteschip uit het spel onmiddellijk over alle power-ups beschikte. Door simpelweg op de controller omhoog, omhoog, beneden, beneden, links, rechts, links, rechts, B, A in te drukken, werd deze code geactiveerd. De cheatcode werd pas echt populair bij de eerste Contra op de NES toen spelers er achter kwamen dat de code het aantal levens dat je had met tien vermenigvuldigde. In de loop der jaren dook de code overal in videogames op, zelfs in de games die niet door Konami werden uitgegeven.

Onlangs ontdekte een internetter dat de wereldberoemde code ook werkte op de website van ESPN, een Amerikaanse sportzender. Door de knoppencombinatie in te voeren op zijn toetsenbord werd hij getrakteerd op superstoere afbeeldingen van eenhoorns en regenbogen in plaats van het laatste sportnieuws. ESPN zorgde na deze ontdekking ervoor dat de code niet meer werkte maar het was wel het startsein voor een soort heksenjacht waarin mensen massaal opzoek gingen naar websites die je ook trakteerde op een easter egg bij het invoeren van de code.

Wat blijkt? Er is een groot complot gaande tussen verschillende website-scripters want ESPN is niet de enige. Videogamewebsites GameSpot en GiantBomb linken bijvoorbeeld bij het invoeren van de code door naar de gamepagina’s van de eerste Contra. Maar ook sites die verder weinig met games te maken hebben reageren op de Konami Code. Profielensite Facebook toont na het invoeren van de code iedere keer dat je iets tikt op de site een soort glans en de sociale nieuwssite Digg zorgt er in combinatie met de code voor dat de comments meer ruimte op de webpagina krijgen. De winnaar van de originaliteitspijs is echter jQuery, een website gericht op javascript libraries, die na het invoeren van de code werkt als een soort Guitar Hero waarin je op je toetsenbord lekker kan meespelen met Nirvana’s grootste hit.

De website Konamicodesites.com (Eerst de code invoeren voordat je toegang krijgt!) verzamelt alle sites die reageren op het invoeren van de code. Nu is mijn grote vraag aan jullie: zijn er ook Nederlandse websites die in combinatie met deze code werken? Zo ja, dan hebben we misschien te maken met een complot die de Da Vinci Code, het Bernini Mysterie, de maanlanding, Watergate en de aanslag op John F. Kennedy bij elkaar opgeteld overtreft in epischheid!

UP, UP, DOWN, DOWN, LEFT, RIGHT, LEFT, RIGHT, B, A, START (Enter)

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.