1. Gekontdraai met titels

Gekontdraai met titels

Oké, ik weet dat ik me er niet druk om moet maken, maar ik doe het toch. Sterker nog, ik erger me er kapot aan. Waarom kunnen bepaalde ontwikkelaars en uitgevers niet gewoon eens consistent zijn met de benaming van hun games? Neem Modern Warfare 2. Bij het horen van die titel is meteen duidelijk dat het een vervolg betreft. Modern Warfare is echter nergens te bekennen, aangezien het nodig werd bevonden die game Call of Duty 4: Modern Warfare te noemen. Waarom? Ik vraag het me echt af. Geef die games allemaal een nummer of geef ze allemaal een subtitel, maar wees goddomme een keertje consistent! Ik begrijp best dat Call of Duty 4: Modern Warfare 2 niet klinkt, maar denk dan gewoon een keertje na voor je een eerste game überhaupt een titel opplakt. En waarom bestaan Call of Duty 1, 2, 3 en 4, maar is 5 nergens te vinden? Waarom heet het vijfde hoofddeel opeens geen Call of Duty 5 (: World at War)? Waarom die onnodige verwarring zaaien en zo kloten met de titels? Waarom?

Nog een voorbeeld: FIFA en Pro Evolution Soccer. De allereerste FIFA-game, welke dateert uit 1993, begon met de naam FIFA International Soccer. Op zich een prima naam. Een logische naam voor een vervolg zou zijn... inderdaad... FIFA International Soccer 2 of FIFA International Soccer '95. 'Nee', moet Electronic Arts gedacht hebben. 'Laten we deel twee vooral FIFA Soccer 95 noemen. Deze naam werd nog een ander deel volgehouden, waarna werd besloten de nieuwe FIFA simpelweg FIFA 97 te noemen. Eén jaar later was het weer (eenmalig) raak met FIFA: Road to World Cup 98 en in 1999 besloot men dat het weer tijd was voor een naamsverandering. 'Ja, het klinkt nu eenmaal raar als na FIFA 99 een game volgt met de naam FIFA 00, dus we noemen de nieuwe game gewoon FIFA 2000'. Denk dan gewoon eens na voor je al die zotte naamsveranderingen doorvoert.

Maar het gekloot met de titels gaat verder. In 2001 heette de serie opeens FIFA Football 2002, een lijn die maar liefst vier edities werd vastgehouden. In 2005 heette de game namelijk opeens FIFA 06. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARGGHHHHHHH! Aan dit gekontdraai kan ik me zo ontiegelijk ergeren.

Ook Konami heeft een handje van dit geëmmer, zo bewijst hun Pro Evolution Soccer-serie. De International Superstar Soccer-serie daar gelaten, begon Konami verdomde consistent. Pro Eolution Soccer, Pro Evolution Soccer 2, , Pro Evolution Soccer 6. Op zich een belachelijk idee om een jaarlijkse voetbalgame een oplopend cijfertje te geven en lak te hebben aan jaartallen, maar toch, consistent waren ze zeker. En met recht 'waren', want vanaf 2007 heette de serie opeens PES. PES 2008, PES 2009, etc. En ik? Ik blijf geërgerd achter, in de hoop (maar niet in de waan) dat de naamgeving ooit een keer wat logischer wordt.

Van de eindredactie kreeg ik overigens te horen dat ik in ieder geval één medestander heb gevonden in mijn ergernis. In het onderstaande filmpje weet The Angry Video Game Nerd goed duidelijk te maken dat een hoop game- en filmtitels hem maar in verwarring brengen?

Dit artikel delen

Over de auteur