1. Emancipatie ver te zoeken in de gamewereld

Emancipatie ver te zoeken in de gamewereld

Waar de Dolle Mina’s al tientallen jaren geleden streden om Baas in Eigen Buik te zijn en de grootste strijd omtrent emancipatie inmiddels lijkt gestreden (en toch nooit echt ten einde zal komen), werd er vandaag een mooie game aangekondigd die weer eens bevestigde dat we in de gamesindustrie nog een beetje achterlopen.

Na het enorm succesvolle Cooking Mama, dat draait om – logischerwijs – het koken van vele gerechten in de keuken van – logischerwijs – een vrouw, komt Activision nu met de tegenhanger, treffend getiteld: Science Papa. Natuurlijk moeten we er niet te veel achter zoeken, Cooking Mama komt per slot van rekening uit de stal van Majesco en niet van Activision, maar de gelijkenis en daarmee de tegenstelling is frappant.

Waarom geen Cooking Dad en Science Mama? Het zou de stereotypen doorbreken en daardoor wellicht nog meer aandacht genereren voor zowel de vooruitstrevendheid van de gamewereld als de twee games zelf. Nu blijft alles bij het oude. Mannen blijven stoer en breed, terwijl de vrouwelijke personages pas interessant zijn vanaf cup D. Ach, ik ga snel weer Tomb Raider spelen…

Dit artikel delen

Over de auteur

Arthur van Vliet Eindredacteur van Gamer.nl.