1. Behandeld als idioten (part 1)

Behandeld als idioten (part 1)

In de hele samenleving is het waarneembaar. Waar je ook kijkt, altijd is er wel iets te zien waaruit blijkt dat een bepaalde groep mensen denkt dat anderen (en nog vaak hun doelgroep ook) het IQ bezitten van een plankton. Of dit terecht is of niet laat ik even in het midden. Maar feiten laten zien dat het gebeurd.

Waar heb ik het nou allemaal over? Dat zal ik uitleggen aan een heel simpel voorbeeld wat iedereen wel zal herkennen, namelijk de reclame. In de meeste reclame worden kijkers immers ronduit beledigd. Het simpelste voorbeeld daarvan is wel zo'n lingeriebord die je tegenkomt op het station of bij bushaltes. Zo'n reclamebord die bijna letterlijk zegt, als je deze onderbroek koopt wordt je net zo sexy. Terwijl zelfs een debiel weet dat hier weinig waarheid in huist. Of die andere reclames als dat je door cola light aantrekkelijk wordt. Of dat je als je Sportlife kauwt je opeens een topsporter wordt.

Nu zal ieder waarschijnlijk denken what else is new (waarbij je je wel moet afvragen waarom die reclames er nog steeds zijn). Maar ook in de gameindustrie worden we behandeld als idioten. Daar zijn veel voorbeelden van te noemen, maar ik wil me in deze blog concentreren op een zeer actueel voorbeeld. Namelijk de taalopties in games.

Waar de technologie in deze industrie vooruit denderd als een dolle hond, worden er nog steeds onverklaarbare keuzes gemaakt, die laten zien dat de consument niet serieus wordt genomen. Nu weer Infamous die geen engelse taaloptie bevat, terwijl het op een fucking blu ray schrijfje staat. Zelfs Onimusha 3 had volgens mij 5 taalopties op één DVD. Dus waarom laten ze ons niet de keuze? Waarom moeten we straks Nederlandse voice acting aanhoren? Waarom neemt de gameindustrie de gamer niet serieus en verwachten ze dat het gros nationalistische malloten zijn die geen engels kunnen. Hetzelfde geld voor spellen als Final Fantasy. Waarom zien ze niet in dat er mensen zijn die het originele werk willen (met subtitels uiteraard). Die japanse stemmen willen horen in typische japanse games.

Wanneer gaat de gameindustrie ons behandelen als volwassenen....?

Dit artikel delen

Over de auteur