1. Papierwormen

Papierwormen

Iedereen maakt het wel een keer mee, voor school of van pappa en mamma; je moet een boek lezen. Gewoon, omdat het goed voor je is; dat krijg je dan te horen. Alleen al om die reden worden de boeken door menig rebelse puber afgeschreven en erworden vervolgens trots verslagen van internet ingeleverd. Bijna iedereen doet hier harts(of haats)tochtelijk aan mee, maar wat ik me afvraag.. waarom?

Persoonlijk vind ik het totaal niet erg om af en toe een boek te lezen, ik doe het zelfs met plezier. Ongeveer 1 á 2 boeken per maand, niet meer. Voor het slapen gaan even een paar pagina's lezen, waardoor je een heerlijk voldaan gevoel krijgt en daardoor lekker makkelijk wegdroomd. Dan moet het boek natuurlijk wel een goed boek zijn, zoals bijvoorbeeld 'Het Bernini Mysterie' van Dan Brown. Lezen werkt in mijn geval lekker ontspannend, zolang het boek maar niet té makkelijk of moeilijk is, dan kan het irritant worden.

Vandaag reden ik en een paar vrienden die toevallig hetzelfde uur uit waren naar huis toe. Van mijn school naar mijn 'home sweet home' is een behoorlijk eind fietsen, dus het was niet zo heel verwonderlijk dat we het over school gingen hebben, immers.. je moet ergens over socialiseren? Dus het gesprek ging er weer eens over dat een van mijn vrienden zo baalde van het feit dat hij boeken moest lezen. Het ging om 9 boeken in 3 jaar tijd, dat moest voor zijn examen gebeurd zijn. Tja, dan weet je het wel. Boeken zijn KUT! - Maar heb jij eigenlijk ooit wel eens een boek gelezen? - Ja.. Nijntje, peuterspeelzaal.

Dit zegt genoeg, tegenwoordig is het 'in' om boeken te verachten, ookal lees je nooit. Terwijl sommige boeken die een beetje niveau hebben een hele andere wereld kunnen openen. Een wereld waar films niet aan te pas kunnen komen. Lees De Da Vinci Code en kijk daarna de film, je zult zien dat het lezen van het boek een meer indrukwekkende ervaring was. Dit zeg ik uit eigen ervaring, want ik lees boeken. Ik ben een boekenwurm, vreet papier.

Vind ik het erg om zo genoemd te worden? Nee, dat vind ik niet. Ik lees graag af en toe een boek, daar voel ik me prettig bij. Ook merk ik gewoon dat ik, doordat ik boeken lees, hier groot voordeel van ondervind in het dagelijks leven, op school, thuis aan tafel en natuurlijk terwijl ik game. Boeken lezen is niet alleen voor studiebollen en kluizenaars, nee, het is voor ons allemaal. Probeer het gewoon eens, ik raad je aan te beginnen met het Bernini Mysterie. Maar ga niet teveel lezen, want dan wordt je straks nog een schrijver van blogs en krijg je een rode alien als profielplaatje!

Dit artikel delen

Over de auteur