1. Robotech: Invasion

Robotech: Invasion

Robotech is een tekenfilmserie uit begin jaren tachtig. Deze serie is in Europa nooit echt bekend geworden. Televisiezenders zagen namelijk niks in een tekenfilmserie over een aarde die aangevallen werd door aliëns en met mensen die konden veranderen in voertuigen. Tot verbazing van de makers werd Transformers wel een succes in Europa. In 2002 verscheen er een Robotech spel voor de PlayStation 2, dat was Robotech: Battlecry. Dat deel was nog te spelen in een cell-shaded wereldje. Nu, in 2005, krijgen we een nieuw Robotech spel voor onze kiezen, Robotech: Invasion. De makers zijn alleen in dit deel uit het cell-shaded wereldje gestapt.

Zoals de naam van het spel al een beetje doet vermoeden staat een invasie in het spel centraal. Het is de 21ste eeuw en de mens heeft dankzij de buitenaardse Robotech technologie een gebied in kaart gebracht dat veel verder gaat dan ons huidige zonnestelsel. Contact met andere (nieuwe) planeten heeft een oorlog teweeg gebracht met de Invid, een ras parasietachtige aliëns die de aarde willen overnemen en willen omtoveren tot hun nieuwe thuiswereld. Jij, Locke, bent op de terugweg van een expeditie in de ruimte. Wanneer je de aarde bereikt kom je er al snel achter dat er iets niet pluis is. Je wordt gevangengenomen door de aliëns die in de tijd dat jij op expeditie was de aarde hebben overgenomen. Vier jaar later word je bevrijd door rebellen en het is nu jouw taak om dat buitenaardse tuig terug te sturen naar hun thuisplaneet. Enig nadeel is dat je je geheugen bent verloren.

Robotech kun je het beste een beetje vergelijken met de Transformers-serie. Jij bent een soldaat die door één druk op de knop zijn bepakking omtovert tot een motor. Je kunt het gehele spel zowel op de voet als op je motor spelen. Alleen in dichte ruimtes, zoals tunnels en dergelijke, is het niet mogelijk de motor in te schakelen. Je hebt naast je voeten en je motor ook nog de mogelijkheid om andere vervoersmiddelen te betreden. Wanneer je te voet bent heb je de beschikking over onder andere een simpel machinegeweer. De actie is een beetje eentonig; er komen verschillende vijanden en deze zullen uitgeschakeld moeten worden voordat je verder kunt. Het richten en schieten is heel makkelijk. Je kunt de camera in verschillende standpunten zetten. Je kunt zowel in First Person als in Third Person spelen. Je zult hierdoor niet veel moeite hebben om op tegenstanders te richten.

Het motorrijden voelt helaas een beetje onrealistisch aan. Bochten maken is bijna onmogelijk en je vliegt al door de lucht als je een klein steentje aanraakt. Op je motor heb je ook de beschikking over verschillende wapens, bijvoorbeeld een raket die automatisch op een vijand af gaat. Kunstmatige intelligentie is bij je vijanden ver te zoeken. Als je ook maar een beetje wegrent zijn ze je al kwijt en als je te dichtbij komt weten ze niet meer wat ze moeten doen. Ook zullen ze dekking zoeken als ze zelf gaan schieten en als ze niks doen zullen ze open en bloot voor je staan. Zulke dingen maken een spel dus saai. Dat je karakter kan veranderen in een motor is wel grappig, maar niet echt vernieuwend. De aliëns lijken veel op een soort van mechanische monsters, maar zodra je ze raakt zie je wel groen bloed vloeien.

De ontwikkelaars hebben veel gebruik gemaakt van bochten, zodat het niet echt opvalt dat er veel pop-up is. Het spel ziet er verder ook niet echt geweldig uit; de karakters zijn rechthoekig en hun bewegingen zijn houterig. Ook als een medesoldaat tegen je praat beweegt zijn mond niet eens, laat staan dat zijn lichaam een beetje de indruk maakt alsof hij aan het praten is. De muziek van het spel komt van Jesper Kyd. Deze man heeft sinds 1999 al acht spellen van muziek voorzien.

Robotech: Invasion is natuurlijk ook nog online speelbaar. Dit is een leuke toevoeging aan het spel. De singleplayer modus van het spel zal je namelijk niet al te lang zoet houden. De online spelmodi zijn dus echt nodig bij een spel als dit. Helaas zijn er bij de PlayStation 2-versie niet veel mensen online en als je de service vergelijkt met die van de Xbox is het al helemaal slecht. Een nadeeltje aan de modus is dat je maar met acht mensen tegelijk kunt spelen. Met name doordat de levels erg groot zijn zul je veel moeite hebben om een tegenstander tegen te komen.

Conclusie en beoordeling

None

Robotech: Invasion is een leuke toevoeging aan de Robotech-serie. Maar om dit spel nou voor de gein te gaan kopen voor de volle prijs gaat net iets te ver. Het spel beschikt over slechte kunstmatige intelligentie en het speelt niet echt lekker weg. Het richten en schieten is wel goed uitgewerkt en hierdoor wordt het spel wel weer beter speelbaar. Online is misschien wel het sterkste punt van het spel, vooral als je met een aantal vrienden (of vriendinnen) afspreekt om eens lekker een potje te spelen. Doe dit dan alleen wel met Xbox-versie van het spel, want de PlayStation 2-versie legt het daarin duidelijk af. Mocht je Robotech in de budgetbak tegen komen voor een zachte prijs, dan is het spel wel aan te raden. Laat hem anders maar liggen.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Richten en schieten geweldig uitgewerkt
 • Online
 • Minpunten
 • Slechte Kunstmatige Intelligentie
 • Speelt niet lekker weg

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Leek me wel geinig eerst..

 • Man, ze hadden zelf toch wel kunnen bedenken dat de manier van opbouw in robotech battlecry veel beter was dan dit??

  Kom op wat lijkt je leuker, veranderen in een straaljager/halfstraaljager/robot of in een robotje/motorfiets??>_<

  Zullen wel andere developers zijn dit ofzo.

 • doe mij maar battlecry :) blijft nog steeds een heerlijke game

 • Hehe, ik heb ook macross zero, maar 5 afleveringen, t is een ova. Maar het is echt prachtig gemaakt en vooral bi de actiestukken natuurlijk zat ik nogal te kwijlen, ik had dus ook een zakdoekje nodig^^

 • ik zie wel wat er met deze game gaat gebeuren, misschien wordt ie wel heel cool, maar ik denk het niet :P

 • Hm, ik bent nooit zo een macross fan geweest, ik heb het altijd veel meer gehad met gundam^_^ De originele macross vond ik niets aan toen ik het zag, de originele gundam wel etc etc. Je kunt helaas niet alles leukvinden:p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren