1. NBA 2005

NBA 2005

Naast NBA Street zal er nog een basketbalspel voor de PlayStation Portable verschijnen. We hebben het hier over NBA 2005, een basketbalspel dat in handen is van Sony zelf en ontwikkeld wordt door 989 Sports. Deze ontwikkelaar is bekend van verschillende (sport)spellenreeksen, zoals NBA ShootOut en NHL GameDay. Deze spellenreeksen zijn in Europa vrijwel onbekend. In de Verenigde Staten zijn ze iets bekender, maar ook daar zijn de reeksen van Electronic Arts en Sega de leiders.

Zoals net al verteld wordt NBA 2005 door een studio van Sony ontwikkeld. De PSP-versie zal een compleet nieuw deel worden. Sony wil eigenlijk ook niets weten van een vergelijking met de NBA ShootOut-serie, want NBA 2005 wordt een nieuw deel voor een nieuwe handheld. Sony hoopt met NBA 2005 genoeg succes te boeken, zodat ze nog een aantal jaar kunnen doorgaan met de serie. Sony probeert dit onder andere met verschillende nieuwe speelmodi. Zo zullen er een Practice mode, Play-Off mode en een Full-Season mode in het spel zitten. Deze modi zullen zo realistisch mogelijk worden, door onder andere de toevoeging van blessures, free agents, veel uitdagende wedstrijden en een slimme kunstmatige intelligentie.

Zoals verwacht beschikt NBA 2005 ook over een aantal minigames. De meest vernieuwende minigame is toch wel de Paint mode. Sony beschrijft deze mode als een soort van color-the-court spelletje. Deze mode wordt gespeeld met twee spelers en elk van deze spelers heeft een eigen kleur. Tijdens een ‘wedstrijd’ zal er op een bepaalde positie op het veld een kleur van zo’n speler verschijnen; vanaf die positie moet er dan vervolgens gescoord worden.Verder is er nog een 989 Sports Skills Challenge, deze is te vergelijken met een All-Star-competitie en dan is er ook nog de ‘drie-punters schietwedstrijd’. Deze drie minigames zijn zowel offline als online speelbaar.

NBA 2005 wordt anders dan alle andere basketbalspellen die we ooit hebben gezien. Dit komt omdat ze het hele schotsysteem omgegooid hebben. Bij elke schotpoging moet er namelijk twee keer op de schotknop gedrukt worden. De eerste keer om duidelijk te laten maken dat je gaat schieten en de tweede keer om duidelijk te laten maken wanneer je de bal los laat. Dit is wel bij meer spellen zo, maar bij dit spel krijg je een schotindicator te zien die zal verkleuren van rood naar groen. Groen betekent dat je goed zit en rood het tegenovergestelde. Dit systeem zal niet alleen bij gewone schoten actief zijn, maar ook bij dunks en lay-ups. Als je vergeet voor een tweede keer op de schotknop te drukken, zul je gegarandeerd missen.

Nog een extraatje dat dit spel zal onderscheiden van alle andere basketbalspellen, is dat het spel zal ‘bevriezen’ wanneer er een spectaculaire actie wordt gemaakt. Wanneer dat gebeurd zal van de speler die de actie maakt een ruilkaart verschijnen. Die ruilkaarten zijn mateloos populair in de Verenigde Staten. Bij die ruilkaart verschijnt alle belangrijke informatie van de betreffende speler.

NBA 2005 moet de doorbraak worden voor 989 Sports. De PlayStation 2-spellen van deze ontwikkelaar werden in de Verenigde Staten bijna nooit met al te veel lof ontvangen. De geluiden uit Amerika over NBA 2005 zijn echter erg positief, er is alleen heel veel kritiek op het nieuwe schotsysteem. Als we dit even laten voor wat het is, kan NBA 2005 een heel goed basketbalspel worden. Misschien zal de 2005-versie nog niet het allerbeste deel uit de serie worden. Dat komt ook omdat dit het eerste spel is van de ontwikkelaar voor de PSP. 989 Sports kan leren van hun fouten en deze verbeteren voor de 2006-versie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • nu moet je even eerlijk zijn, 80% tot nu toe wat ik gezien heb is sport  dat ze daar maar is iets aan beginnen te doen.  Grafisch lijk bij elk spel, textures -> laag(resolutie) maar scherp


 • Wat wil je dan zien? minigames?

 • 80 % sport?

  Hoe kom je daarbij?

 • Ziet er goed uit!!

 • Mooi spel, dit is wel een spel wat ik leuk vindt. Dus dat is alvast weer een pluspunt voor de PSP.

 • Kom op mensen, ik wil nieuwe screens van GTmobile en meteen een paar videos erbij.

 • Check trouwens eerste screen in deze impressie. Je ziet daar een wedstrijd van de Memphis Grizzlies tegen de Denver Nuggets en boven het publiek zie je een bord met "Go Lakers!" :P

 • ik denk ook dat shooters te lastig te besturen zijn op de PSP

 • Tja… ookal lijkt de game me goed, ik speel sportgames liever op een thuisconsole voor de tv:D;)

 • ik wil het wel hebben

 • op een of andere manier vind ik het allemaal maar slecht uitzien voor psp ik dacht dat het er mooier uit zou zien

 • komen er nog s andere games voor de psp dan sport games? of kun je net zo goed een abonnement nemen op een fitnessclub…  ik koop toch geen psp… en ook geen DS(voordat mensen me voor fanboy gaan uitmake)

 • btw, dit meen je toch niet, ik had net zoals Mongotje meer verwacht van de PSP, dit zit nie ver van GBA- 3D af… maar GBA had misschien ook makkelijkere games, qua gfx…

 • zijn de screens van ware groote ?

 • die in het bericht niet, die andere weet ik niet; denk het wel.  ps. naast sportspellen komen er ook veel actie, puzzel en race spellen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren