1. Okami vs TP (de invloed van een hype)

Okami vs TP (de invloed van een hype)

Mooi zeg, dat Okami. Nog nooit heeft een game mij zo kunnen raken. Wat een muziek, sfeer en graphics! Op deze fronten is er geen andere game die Okami overtreft. Ik besloot voor dat ik Okami ging kopen, dat ik eerst het nieuwe deel in de legendarische Zelda serie moest aanschaffen. Ik heb het hier natuurlijk over The Legend of Zelda: Twilight princess. Toen deze game uitkwam was de hele wereld ondersteboven. Ikzelf was dat ook, totdat ik de game speelde. Ik was teleurgesteld.

Ik weet niet wat het was. Miste ik iets? Viel de gameplay tegen? Vielen de graphics tegen? Ik denk dat het allemaal een beetje te veel van het zelfde was. Ik had nergens het gevoel dat ik een werdt met de wereld. Deze wereld leek zo veel op die van Ocarina of time, maar die laatste greep me vreemd genoeg wel bij de keel. Achteraf vielen de graphics ook behoorlijk tegen en ook de gameplay was niet helemaal zo als ik verwachte. Waarom? Ik zat de hele tijd met het gevoel van: Ik moet dit gewoon fantastisch vinden, maar dit gevoel heeft me niet over gehaald. Maar dit betekend niet dat TP voor mij een slechte game is. Het is alleen niet de grote Zelda geworden die ik hoopte dat het zou worden. Ik zal wel een van de weinige zijn. Wereldwijd wordt TP bestempeld als een meesterwerk. Voor mij is het gewoon een degelijke action adventure geworden. De filmpjes en muziek springen er tussenuit. Voor de rest is dit eigenlijk maar een aardige Zelda.

Maanden later kocht ik (als een van de weinige helaas) Okami voor de ps2. Ik had van te voren weinig gameplay gezien dus ik wist niet wat ik moest verwachten. Toen ik begon te spelen vielen er gelijk twee dingen op:

1. De graphics waren schitterend. Het was net of je naar een schilderij zat te kijken.

2. Het verhaal is erg pakkend. Niet veel verhalen in games kunnen mij opslokken.

Gaande weg werd ik steeds meer opgeslokt in dit fantastische avontuur met die wolf. De personages zijn boeiend, de gameplay is bijna perfect en de muziek is het allerbeste wat ik in games heb gehoortd. Ik had nog niet gekeken naar het gemiddelde van deze game, maar toen ik zag dat die lager was dan TP slaakte ik een diepe zucht.

Het kan aan mij liggen, maar ik vermoed dat het hoge cijfer van TP ook komt omdat er The Legend of Zelda op het doosje staat. Als je die naam veranderd in wat anders en het hoofd personage veranderd in een of ander stomme beer, kreeg de game dan ook zulke hoge scores? Okami vindt ik op vele fronten geniaal. De game heeft me zelfs geëmotioneerd, en TP deed dat niet. Misschien hebben ze bij Clover veel afgekeken bij de Zelda Reeks, maar dat hebben ze wel goed gedaan. Okami is gewoon op de meeste fronten beter, met name de sfeer is vele malen sterker dan in TP. Ook zijn graphics en gameplay vernieuwend en zeer goed.

Als je vindt dat ik een fanboy ben, ga je gang en plaats een negatieve reactie. Ik wil gewoon duidelijk maken dat als deze Zelda geen Zelda heette en in een anders jasje werd gestoken dat dan de game dan vermoedelijk minder werd gewaardeerd. Ook zou de game dat niet zo gehypte worden en meer plaats hebben gemaakt voor de betere titels. het is logisch dat Okami zo veel met de Zelda reeks wordt vergeleken, maar ik vind het persoonlijk onlogische dat de game lager wordt gewaardeerd dan TP. Okami wordt zeker geprezen, maar wat mij betreft mag ie geprezen worden boven TP.

Ik hoop dat ik jullie met dit voorbeeld heb duidelijk gemaakt dat ik niet echt te spreken ben over Hype beruste games, omdat die vaak het cijfer van critici beïnvloeden. Hieronder kun je de 2 games vergelijken op een aantal fronten. Het is voor jullie al duidelijk wat mijn voorkeur is.

Graphics:

Zelda: TP

Okami

Muziek

http://www.youtube.com/watch?v=BnNy-ZP-Amg&feature;=PlayList&p;=602530C1782CEE24&playnext;=1&playnext;_from=PL&index;=13&

Zelda:TP

http://www.youtube.com/watch?v=gV3GPuZjigY

Okami

Gameplay

http://www.youtube.com/watch?v=hAPrwbf1VjU&feature;=related

Zelda: TP

http://www.youtube.com/watch?v=aOT95HPv51E

Okami

Dit artikel delen

Over de auteur